Šport > Košarka
27 ogledov

Španija, Francija in Slovenija za odličja

Nekdanji zmaj Hauptman sedaj vodi slovenskega prvoligaša Elektro. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Pred objavo skrajšanega seznama selektorja Božidarja Maljkovića smo se pogovarjali z nekdanjim reprezentantom Dušanom Hauptmanom, ki je zaigral na 15 uradnih tekmah Slovenije in dosegel 187 točk. Nekdanji član Olimpije Sloveniji napoveduje boj za kolajne.

Od evropskega prvenstva nas ločita le še dva meseca. Kaj lahko doseže Slovenija pred domačimi gledalci?
Veliko. Veliko sem pričakoval že v vseh zadnjih letih iz preprostega razloga, ker ima slovenska reprezentanco dovolj kakovosti za takšno razmišljanje. Veliko v tem primeru pomeni boj za kolajne. In to kljub odpovedi Erazma Lorbka. Pričakovanja so ostala enaka, saj skoraj nobena reprezentanca ne bo nastopila v najboljši postavi. Odpoved Erazma ni razlog, da bi zmanjšali cilje, bo pa verjetno res nekoliko težje priti do zmagovalnega odra. A igramo na domačem terenu, v teh pogojih pa lahko igralci nekatere tekme odigrajo tudi na 120 odstotkih.

Bi morala Slovenija na EP igrati hitro košarko? Tako bi verjetno še bolj do izraza prišla brata Dragić, Beno Udrih ...
V bistvu drugačne filozofije sploh ne more biti. Tudi če bi nastopil Erazem, bi Slovenija morala igrati hitro. To je največja kakovost naše reprezentance, ne glede na to, kdo bo zaigral na EP. Močnejši smo na zunanjih položajih, na mestih branilcev, zato pričakujem, da bo strokovni štab gradil prav na hitri igri, na agresivni obrambi. Imamo lepo število kakovostnih zunanjih igralcev. Igrati bo treba hitro, hitro bo treba zaključevati napade, s tem pa bo tudi veliko metov na koš. Tudi za ceno kakšnega zgrešenega meta več ali izgubljene žoge. Vsaj zame je bistvo košarke v tem, da se dosega veliko košev in Slovenija ima košarkarje za takšno igro.

Dusan Hauptman | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Omenili smo Udriha. Menite, da se še lahko pojavijo kakšne težave ob njegovem igranju za izbrano vrsto?
Ne. Verjamem, da bo prišel. Preko medijev nisem zasledil, da bi odpovedal prihod. Se pa lahko marsikaj še zgodi, tudi odpoved katerega od ostalih igralcev pred EP. Možne so poškodbe in podobno, priprave pa se še niti niso začele. Je pa Beno seveda vrhunski igralec, ki ga reprezentanca potrebuje. Menim, da bo igral in to zelo dobro.

Objavljen bo seznam 16 igralcev za nastop na EP. Koga zanesljivo pričakujete na njem in koga bi še vi uvrstili nanj?
Približno se že danes ve, kdo so nosilci v reprezentanci. Kot sva že ugotovila prej, se vse vrti okoli zunanjih igralcev. Na primer obeh Dragićev, Udriha ... A menim, da ni smiselno izpostavljati posameznike. Na tem EP, pri takšnih ambicijah, ki jih morajo imeti, bo pomembna predvsem kolektivna kvaliteta. Se pravi, da bo do izraza prišel moštveni duh, in bo vsa reprezentanca na visokem nivoju. Tukaj vidim večjo moč naše reprezentance, rezultat ne sme biti odvisen od nekaj posameznikov. Imamo večje število vrhunskih igralcev, od najstarejšega Jake Lakoviča do mlajših, ki bodo v izbrani vrsti. To je naš adut na domačem prvenstvu.

Bo EuroBasket vrhunsko organiziran?
V to verjamem, saj se je že do zdaj pokazalo, da gre za vrhunsko organizacijo. Tu se je Košarkarska zveza in podjetje, ki ga je ustanovila, ob pomoči države že izkazala. Verjamem, da bo to evropsko prvenstvo tako kot pravi fraza najboljše doslej. Prepričan sem, da v tem obdobju pred EP še nihče ni tako uspešno vlagal v promocijo in vse ostale reči. Kar se tiče prvenstva, sem prepričan, da bo vse "oh" in "ah" kar se tiče organizacije. Seveda pa bo tako tudi na tekmovalnem področju, kjer se bomo borili za kolajno.

Kdo se bo še boril za stopničke?
Težko je napovedati, ker se pravzaprav še ne ve natančno, kdo bo igral na EP. Zanimivo se mi zdi, da nekateri strokovnjaki zelo visoko uvrščajo Črnogorce, saj bodo nastopili z vsemi najboljšimi, a sam menim nekoliko drugače. Kljub temu da je prvenstvo dolgo, v treh tednih se lahko zgodi marsikaj, na vrhu vseeno vidim Španijo, Francijo, Slovenijo in morda še katero od držav nekdanje Jugoslavije. Te reprezentance bi znale odigrati glavno vlogo. 

Dusan Hauptman | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Je že čutiti evforijo?
Evforijo je že čutiti. Vsaj v tem smislu, da so bile vstopnice za prve tekme Slovenije razgrabljene. Kart je premalo, tudi sam sem dobil veliko klicev na to temo. Ljudje so me klicali naj pomagam, čeprav nimam nič s tem. Menijo, da imamo nekdanji igralci lažji dostop do vstopnic, a ni tako. Evforija vsekakor bo, dvorane bodo pokale po šivih. Ljudje vedo, da se bliža EP, konec koncev je tako tudi prav, saj gre za največji športni dogodek v samostojni Sloveniji. Verjamem, da se bo o njem dolgo govorilo tudi po končanem prvenstvu.

Pa imate kakšno od vstopnic?
Ne. Upam, da se bo kdo spomnil name (smeh). Je še nekaj časa.    

Kako se spominjate svojih nastopov v reprezentanci?
Pravzaprav zelo slabo, saj je minilo že kar precej časa. Bil sem v tisti generaciji, ki je začenjala mednarodno pot. Zdaj so okoliščine povsem drugačne. Reprezentanca sedaj nekaj velja v Evropi, je uradno priznana kot zelo kakovostna. Imamo veliko košarkarjev, ki so se že uveljavili v tujini, takrat pa ni bilo tako. Pred dvajsetimi leti smo prebijali led. Bili smo popolna neznanka glede kakovosti. Bili smo zelo šibki v primerjavi z ostalimi reprezentancami, bili smo celo slabši od marsikoga, ki smo ga nato v teh dveh desetletjih prehiteli po kakovosti. Zdaj imamo boljšo reprezentanco, saj imamo igralce, ki imajo veliko več minutaže v nogah in igrajo v najmočnejših ligah. Takrat smo bili večinoma igralci iz domačega prvenstva, v primerjavi s sedanjo reprezentanco smo bili resnično slabši.

Že takrat pa je bila gonilna sila slovenske košarke Olimpija. Zdaj je ni več v Evroligi, a ima v prihajajoči sezoni srečo, da bo zaigrala v pokalu EuroCup, ki po spremembah postaja zelo močno tekmovanje.
V tem trenutku je to idealna rešitev. Prava pot, da ima Olimpija stik z Evropo. Tudi če morda ne gre za najboljše tekmovanje, to ni nič hudega. Seveda ob predpostavki, da je res to, kar se piše v zadnjih dneh; da Olimpija uspešno sanira poslovanje in bo v letu ali dveh pokrila vse dolgove. To pomeni, da bodo nato lahko realno naskakovali vrnitev v Evroligo. V EuroCupu se bo v novi sezoni vseeno igrala dobra košarka, seveda pa v Ljubljano ne bo najboljših ekip kot so Real, CSKA, Barcelona, Olympiacos ... Ekip, ki so bile v zadnjih letih stalnica v Ljubljani. A za ceno tega, da se bo Olimpija finančno sanirala, je to v redu.

hauptman pokal adecco 20 let slovenska košarkarska reprezentanca hrvaška košarka | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vam je všeč, da zdaj v Olimpiji dobivajo priložnost mladi slovenski košarkarji? Kot zadnji je pogodbo podpisal Jaka Brodnik.
To je absolutno edina prava pot. Sam pravim, da je do tega prišlo celo prepozno za kakšna tri ali štiri leta. Žal mi je, da trenerji in vsi tisti, ki so odločali o tem, niso imeli dovolj poguma, da bi to storili že pred leti. Izjemno mi je tudi žal, da je Jaka Blažič dobil zeleno luč za Crveno zvezdo. Že vrsto let poudarjam, da bi se moral najti denar, da bi se takšni igralci obdržali. Po dveh, treh letih v Olimpiji bi se jim nato omogočil napredek v ostalih klubih. Upam, da še kdo od mlajših slovenskih igralcev ne bo pobegnil iz Olimpije. Čez dve leti morajo ti biti nosilci igre, ko naj bi Olimpija spet jurišala na Evroligo.   

Kakšni pa so vaši načrti v prihodnosti?
Ostal sem v športu. Delam na direktoratu za šport na ministrstvu. Vsakodnevno sem vpet v šport. Vem, da so težki časi, to velja tudi za košarko, a bi bilo lahko prav EP prelomnica na tem področju. Želim si, da bi se košarka malce dvignila in bo vse nekoliko lažje za klube, igralce in trenerje. Sam trenutno nisem v trenerskem pogonu, se pa odpravljam na veteransko svetovno prvenstvo, ki se bo začelo naslednji teden. Kot veteran sem še aktiven (smeh).

Na teh prvenstvih je Slovenija kar uspešna.
Res je. V vseh starostnih kategorijah je Slovenija zelo močna in je zbrala že kar nekaj kolajn na evropskih in svetovnih prvenstvih. Nastopajo večinoma nekdanji vrhunski košarkarji.Zelo je zanimivo, ko se srečujemo nekateri, ki smo igrali pred 20, 30 leti. 

Je roka še vedno zanesljiva?
Preciznost z leti ne izginja, te veščina se ni izgubila. Je pa res, da so ostale stvari nekoliko padle z biološko starostjo (smeh).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.