Šport > Košarka
36 ogledov

"Z Olimpijo bi v enem letu naredil rezultat"

hauptman pokal adecco 20 let slovenska košarkarska reprezentanca hrvaška košarka
1/9
Saša Despot
Maja 1992 je bila v Slovenskih Konjicah odigrana prijateljska tekma med Slovenijo in Hrvaško, to je bila za obe reprezentanci prva mednarodna tekma. Za našo izbrano vrsto sta takrat zaigrala tudi Jaka Daneu in Dušan Hauptman, ki je prepričan, da bi bil uspešen na Olimpijini klopi.

"Ne morem verjeti, da je minilo že dvajset let. Tisto so bili drugačni časi. Igrali smo veliko bolj z zanosom, ni bila v igri le košarka, šlo je za neko bolj primarno uveljavljanje, takrat smo se odpirali v svet. So nas pa Hrvati takrat postavili na realna tla. Videli smo, da smo še daleč od vrha, oni pa so potem na olimpijskih igrah igrali fantastično in celo dobili srebrno kolajno. Kljub temu, da je bila tekma prijateljska, sem bil jezen, da se nisem strelsko bolj izkazal in danes, ko je ta tekma še bolj pod drobnogledom, me to še vedno jezi. Bil sem navajen, da dosegam veliko košev, na tisti tekmi pa sem dosegel le sedem točk," se je z rahlim nasmehom na ustih prve tekme med Slovenijo in Hrvaško - Hrvati so zanesljivo slavili s 74:93 (32:53) - spominjal nekdanji ostrostrelec ljubljanske Olimpije, Dušan Hauptman.

daneu pokal adecco 20 let slovenska košarkarska reprezentanca hrvaška košarkarsk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prvič Zdravljica ...

To je bila čustveno intenzivna tekma za vse udeležene košarkarje, tudi Jaka Daneu se prvega obračuna z južnimi sosedi spominja kot pomembne prelomnice v zgodovini slovenske košarke. "Prvič obleči dres z državnim grbom, prvič poslušati našo himno pred tekmo... To so bili posebni trenutki. Hrvati so bili takrat boljši od nas in so se tudi zlahka uvrstili na olimpijske igre in tam v finalu namučili tudi ZDA, mi pa smo se borili po svoje in se nato postopoma prebijali proti evropskemu vrhu. Kakšnega posebnega detajla iz tiste tekme pa se ne spomnim, niti kakšnega izsiljenega prekrška v napadu, ki jih je bilo res veliko (smeh). Takrat nobenemu igralcu ni padlo na kraj pameti, da bi izpustil reprezentančno tekmo, to je bila največja čast. Danes je odnos do slovenskega dresa na žalost drugačen," je takratno in zdajšnje obdobje primerjal Daneu.

Letos OI prvič brez "jugoreprezentanc"

"Košarkarski zvezi Slovenije se zahvaljujem za vabilo na to lepo obletnico. Neverjetno je, da je od omenjene tekme minilo že kar 20 let. Takrat smo se oboji pripravljali na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre v Zaragozi. Pomembno je, da poudarimo, da so vse te države naslednice v svetu zelo dominantne Jugoslavije, da so tudi po osamosvojitvi zelo močne v Evropi in, da se je letos celo prvič zgodilo, da niti ene reprezentance iz nekdanje Jugoslavije ni na olimpijskih igrah. Moji spomini na leto 1992 so zelo lepi, saj smo imeli velik nacionalni naboj in kakovost. Rezultat tega je bila medalja na olimpijskih igrah v Barceloni," pa je pogled z druge strani meje predstavil legendarni Velimir Perasović, med drugim tudi nekdanji trener Splita, Cibone, Tau Ceramice, Valencie, Efes Pilsna...

Dule ima recept za Olimpijo

Seveda se nismo mogli izogniti niti temi, ki je vedno aktualna med slovenskimi košarkarskimi navdušenci - Union Olimpija. Dušan Hauptman meni, da pozna odgovor na vprašanje, kako zmaje potegniti iz krize. "Sam menim, da bi kot trener v roku enega leta Olimpijo popeljal do uspehov, nazaj na pota stare slave, znal bi narediti rezultat. Klub ima dovolj potenciala in še vedno nekaj pomeni v naših prostorih, potrebuje le prave ljudi na pravih položajih. Sicer pa me iz Olimpije niso poklicali, čeprav sem bil športni direktor, ko je bil trener Zmago Sagadin in smo imeli zavidljive uspehe. Vrhunski kolektiv mora imeti športnega direktorja, ki skrbi zgolj za kadrovanje in športni pogon, pri nas pa mora direktor tudi zagotavljati finančna sredstva in še kup drugih reči. Sicer pa me direktorsko mesto pri Olimpiji ne zanima, zanima me izključno delo na trenerski klopi," je še dodal Dule, ki je nazadnje treniral šoštanjsko Elektro, predtem pa med drugim tudi ekipo Zagorje Banka Zasavje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.