Šport > Košarka
8567 ogledov

Dončić v repertoar dodal najslavnejši met vseh časov

luka dončić Reševalni pas/Twitter
Mladi zvezdnik si je s potezo na tekmi s Charlotte Hornets prislužil primerjave z enim od največjih igralcev vseh časov.

Košarkarska ekipa Dallas Mavericks je novo koledarsko leta začela z visoko zmago nad Charlotte Hornets (122:84). Velik delež je k uspehu prispeval tudi Luka Dončić, ki je vpisal dvojni dvojček. 18 točkam je dodal deset skokov in štiri podaje.

Luka Dončić jumbotron Video Šport Dončić na Jordanovem dvorišču pokazal svojo mladostno razigranost

Dončić je na srečanju znova poskrbel za odmevno potezo, s katero je spomnil na legendarnega Kareema Abdula-Jabbarja. V drugi četrtini je dosegel točki z metom preko glave oziroma t.i. "horogom" (angleško: hook shot). Soigralec Deandre Jordan mu je zaradi tega po tekmi nadel nov vzdevek, podrobnosti pa je razkril novinar spletne strani Mavs.com Dwain Price.

Luka Dončić Ups! Šport Luka tudi med kandidati za najbolj smešno potezo sezone

"Ko je Deandre po zmagi nad Charlotte Hornets v garderobi slišal vprašanje o horogu, ki ga je novinec zadel v prvem polčasu, se je vmešal in dejal: Kareem Abdul La Dončić. Vsi so se nasmejali, vključno z Lukom," je zapisal Price. Dončić ima tako po novem kar dva vzdevka, prvega The Matador, ki se ga je domislil trner Mike Procopio, je Dallas že patentiral kot blagovno znamko.

Luka Dončić Navijači nezadovoljni Šport Kakšen bo nov vzdevek Luke Dončića?

Kareem Abdul Jabbar je eden najboljših košarkarjev vseh časov in še vedno rekorder po številu doseženih točk v ligi NBA (38,387). 71-letni legendarni košarkar je 10-kratni član prve peterke in 19-kratni udeleženec All-Star tekme. Igral je na položaju centra, dvakrat je bil najboljši strelec lige, enkrat najboljši skakalec, štirikrat pa najboljši bloker.

Šestkratni prvak, dvakratni MVP finala in šestkratni MVP rednega dela je v najmočnejši ligi na svetu igral od leta 1969 do 1989 in v tem času branil barve Milwaukee Bucks in Los Angeles Lakers.

nowitzki dončić Morda zdaj ... Šport Tako je Dirk zbodel Dončića

Jabbar je slovel po neubranljivem metu preko glave, ki je postal njegov zaščitni znak. Ker je v višino meril kar 218 centimetrov, ga je bilo pri tem skorajda nemogoče zaustaviti. Njegova posebnost je bila predvsem v tem, da je mete preko glave zadeval s precej večje razdalje kot njegovi sodobniki. In zadeval jih je pogosto. 

Zaradi večje oddaljenosti je žoga proti obroču letela v izredno visokem loku, kar je botrovalo vzdevku "sky hook". Frazo je populariziral radijski voditelj Eddie Doucette, ki je razglašal, da Jabbarjeva žoga leti tako visoko, kot da bi prihajala z neba. T. i. "sky hook" je bilo praktično nemogoče blokirati, zato gre po mnenju mnogih še vedno za najtežje ubranljiv met v vsej košarkarski zgodovini. In zdaj se je ta met znašel tudi v Dončićevem repertoarju.

Jabbar sicer ni bil izumitelj meta preko glave, tega je že nekaj desetletij prej uspešno uporabljal član hiše slavnih George Mikan.

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 08:21 05.januar 2019.

    Pojdite že nekam z tem Lukom. Vzemite si ga v posteljo, če ga imate tako radi in nas nehajte posiljevati z njim vsak dan.