Šport > Košarka
44 ogledov

Tajfun do zgodovinske zmage

Tajfun
1/7
Simon Maljevac
Košarkarji Tajfuna so v svoji prvi tekmi v jadranski ligi gostili Sutjesko in prišli do zmage.

Zgodovinski prvi dvoboj v mednarodni konkurenci so košarkarji Tajfuna odigrali v celjski dvorani Golovec, kjer bodo v nadaljevanju sezone gostili svoje tekmece v Ligi ABA in Pokali FIBA. Zasedba Dejana Mihevca je sezono odprla s prepričljivo superpokalno zmago proti novomeški Krki, v dvoboj proti Sutjeski pa je vstopila v vlogi favorita.

Obračun novincev v regionalni konkurenci so boljše odprli gostje, ki so povedli z 0:5, nato pa so do svojih minut prišli tudi košarkarji iz Šentjurja, ki so po prostih metih Dragiše Drobnjaka povedli s 7:5, bučne navijače pa je v sedmi minuti s trojko na noge dvignil Sandi Čebular, ki je Tajfun popeljal do vodstva s 14:12. Končnica prve četrtine je pripadla Sutjeski, ki je s koši Nemanje Vranješa in Nikole Korača povedla s 16:20.

Po krajšem odmoru sta domačine ponovno do prednosti z natančnima metoma za tri točke popeljala Aleksandar Ponjavić in Domen Bratož (24:22), nato pa so vajeti igre v svoje roke ponovno prevzeli gostje iz Nikšića, ki so po zaslugi Dragana Kruščića in Draška Albijanića iz minute v minuto višali prednost. Po trojki Nikole Pavličevića so v 19. minuti prišli do devetih točk naskoka (27:36), kar pa očitno ni preveč vznemirilo Mihevca, ki v prvem polčasu kljub bledi predstavi svojega moštva ni posegel po minuti odmora. Medtem ko so domačini preveč težili k atrakciji in zgrešili preveč odprtih zicerjev, je bila Sutjeska precej natančejša pri metu iz igre, tako da se je na glavni odmor zasluženo odpravila s sedmimi točkami prednosti (31:38).

Za dvig morale v domačem taboru je že v prvi minuti drugega polčasa poskrbel Drobnjak z dvema zadetima trojkama, serijo 8:0, ki je domačim prinesla minimalno vodstvo z 39:38 pa je z lepim prodorom zaključil Čebular, ki je v 25. minuti dodal še trojko za 44:40. Čvrsta obramba je gostom onemogočala lahke mete, edini dve točki v prvih petih minutah tretje četrtine pa so košarkarji Sutjeske dosegli iz prostih metov. V napadu je nekaj uporabnih žog dobil tudi Tajfunov center Tomaž Bolčina, ki je poskrbel za +6 (48:42), a s tem odpor gostov še zdaleč ni bil strt. Sutjeska je z devetimi zaporednimi točkami povedla z 48:51, 35 sekund pred koncem tretje četrtine je s trojko izenačil Ivan Držić, ki pa je nato z nešportno osebno napako poskrbel za vodstvo gostov pred pričetkom zadnjega dela tekme (51:53).

Gledalcem tudi v zadnji četrtini nikakor ni bilo dolgčas, saj sta se tekmeca v vodstvu izmenjavala iz minute v minuto. Po novi trojki Držića je Tajfun povedel s 56:53, v zadnjih pet minut dvoboja pa so domačini vstopili s točko prednosti (60:59). Živčni košarkarji obeh moštev so žoge izgubljali kot po tekočem traku, dvorano pa je z noro trojko za 65:63 na noge dvignil Ceola Clark. Ameriški organizator igre si je dobre pol minute pred koncem izboril skok v napadu, nato pa še dva prosta meta s katerima je povišal na 69:65. Gostje so se hitro vrnili v igro s trojko Pavličevića, v zadnjem napadu pa so zgrešili kar tri mete za tri točke, tako da so se zgodovinske zmage veselili v taboru Tajfuna.

Izjavi po tekmi:

Ivan Držić, igralec Tajfuna: "Izpolnila se mi je velika želja, da zaigram v ligi ABA in v, lahko rečem, domačem Celju. Velika zahvala gre navijačem, ki so ustvarili sijajno vzdušje in nas ponesli do zmage. Strinjam se s trenerjem, da nismo bili pravi. Zelo neugodna ekipa Sutjeske je na koncu zgrešila met za podaljšek. Vsekakor je zmaga zaslužena! Čestitam vsej ekipi in trenerskemu štabu, ki je opravil odlično delo."

Dušan Dubljević, trener Sutjeske: "To je bila težka tekma za obe ekipi. Po mojem mnenju smo zmago izgubili, ko smo dvakrat prehitro zaključili napad, kar se je na koncu izkazalo za odločilno. V prvem delu tretje četrtine smo imeli padec, ko smo zapravili prednost 7 točk. Upam, da poškodba Nikole Koraća ni takšne narave, da nam na naslednjih tekmah ne bi mogel pomagati. Verjamem, da bi bil z njim na igrišču izid te tekme drugačen. Na splošno menim, da smo odigrali dobro tekmo, za zmage v gosteh pa bo treba pokazati še več."

Liga ABA, 1. kolo:

Tajfun : Sutjeska  71:68 (16:20, 31:38, 51:53)
Drobnjak 14, čebular 13, Clark 12, Ponjavić 9; Vranješ 20, Spasojević 16

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.