Šport > Košarka
12249 ogledov

Taktiziranje se je izšlo, v Dallasu so si pošteno oddahnili

Luka Dončić Profimedia
Ekipa Luke Dončića bo na prihajajočem naboru lige NBA izbirala kot deseta, kar pomeni, da bo lahko obdržala svoj izbor.

Dallas Mavericks so v loteriji severnoameriške lige NBA, s katero so določili vrstni red za izbor novincev, zasedli 10. mesto in se s tem izognili blamaži, potem ko so v zaključku rednega dela napeli vse sile, da jim izbora ne bi bilo treba prepustiti New York Knicks.

Najbolj srečno roko je imela ekipa San Antonio Spurs, ki bo lahko izbrala francoskega vzhajajočega zvezdnika Victorja Wembanyamo

Devetnajstletni Wembanyama, rojen v Le Chesnayju v Franciji, naj bi bil po vseh napovedih izbran za prvega v izboru novincev lige. Visok je 2,21 metra, kljub položaju centra pa je sposoben voditi žogo v slogu branilca in ima tudi dober izkoristek meta. Po podatkih NBA je najbolj pričakovan novinec leta po LeBronu Jamesu, ki je bil prvi na naboru leta 2003.

Tako se lahko zgodi, da bo Wembanyama zaigral v San Antoniu, zadnji ekipi rednega dela to sezono v zahodni konferenci, in kjer je igral tudi legendarni francoski košarkar Tony Parker. Ta je s Spurs osvojil štiri šampionske prstane med letoma 2003 in 2014.

Wembanyama bi tako kariero NBA lahko začel pod taktirko trenerja Gregga Popovicha, ki je San Antonio vodil do petih naslovov prvaka NBA.

Za San Antoniom bodo v naboru pri izbiri košarkarja na vrsti Charlotte Hornets, tretji bodo izbirali Portland Trail Blazers in četrti Houston Rockets.

NBA draft loterija nabor pick | Avtor: Profimedia Profimedia

Dallas Mavericks bodo izbirali kot 10. ekipa, kar pomeni, da bodo lahko obdržalli svoj izbor. Če bi Dallas padel na 11. mesto, bi moral izbor prepustiti New York Knicks, s čimer bi poplačali dolg za nesojen prestop Kristapsa Porzingisa.

Dallas Mavericks so imeli pred loterijo 3-odstotno možnost za prvi nabor, 13,9-odstotno možnost za enega od prvih štirih naborov in 78,9-odstotno možnost za enega od prvih desetih naborov. 

Več o strategiji Dallasa, s katero so si zagotovili boljši položaj pred naborom, si lahko preberete TUKAJ. NBA jim je zaradi nešportne poteze izrekla celo denarno kazen.

Kasneje se je izkazalo, da so želeli v Dallasu s t.i. "tankanjem" oziroma namernim izgubljanjem tekem začeti že prej, vendar sta se Luka Dončić in Kyrie Irving temu uprla.

Napaka Dallasa je bila tudi v tem, da so svojo namero brezskrbno delili z javnostjo, s čimer so ligo pripeljali v položaj, v katerem ni imela druge izbire, kot da sankcionira njihovo nešportno ravnanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Boris Hribljan
    boris42 16:14 18.maj 2023.

    Vse to kar govorijo o tem Viktorju je že videno in slišano! Isto se je govorilo že za Ziona! A ni bil on najbolj pričakovani novinec po LeBronu!! Pa od tega Williamsona ni nič! O Luki, ki je pa resnično ...prikaži več postal superzvezda se pa ni pred naborom pisalo skoraj nič! Nasprotno,,govorilo se je, da ga bodo sti mački v NBA polomili, pojedli...! Ampak nič od tega! Luka Američane uči igrati košarko! Kar pa ne verjamem, da se bo kaj podobnega zgodilo z Viktorjem W!!! Pogorel bo in to je vse!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:41 17.maj 2023.

    Pa kdo razume ta NBA nabor? Kr neki.