Šport > Košarka
9680 ogledov

Tako si je Dallas pljunil v lastno skledo: "Ljudem so kar sami povedali ..."

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks bi se po mnenju košarkarskega analitika lahko izognili kazni za mahinacije na tekmi s Chicago Bulls.

Vodstvo lige NBA je moštvu Luke Dončića izreklo kazen v višini 750.000 dolarjev zaradi nešportnega taktiziranja na tekmi s Chicago Bulls, na kateri so Mavsi v ogenj poslali rezerviste in s tem zrežirali svoj poraz s končnim izidom 112:115.

Dallas je s tem porazom izgubil teoretične možnosti za preboj v končnico, obenem pa izboljšal svoje izhodišče na prihajajočem naboru, kar je bil tudi glavni motiv za takšno odločitev moštva.

Luka Dončić NBA Šport Vodstvo lige kaznovalo Dallas

Pristojni organi lige NBA so v preiskavi ugotovili, da je poskušalo vodstva Dallasa vplivati na razplet tekme, pri tem pa so upoštevali olajševalno okoliščino, da so se rezervisti na parketu trudili po najboljših močeh.

To se je pokazalo tudi ob koncu srečanja, ko bi košarkarji Dallasa skoraj izsilili podaljšek, s čimer so nagnali strah v kosti lastniku moštva Marku Cubanu.

Da si v Dallasu niso želeli premagati Chicaga, je bila že pred samo tekmo nekakšna javna skrivnost, kasneje pa so to v izjavah potrdili tudi predstavniki kluba, kot na primer trener Jason Kidd, ki je odgovornost v celoti preložil za Cubana in generalnega direktorja Nica Harrisona.

Po mnenju košarkarskega analitika Charlesa Barkleyja so si Mavsi s temi razkritji naredili medvedjo uslugo. "Kazen so dobili, ker so bili tako neumni, da so o tem govorili na glas. Zato so bili kaznovani," meni Barkley, 11-kratni All-Star in nekdanji MVP lige NBA.

Charles Barkley | Avtor: Profimedia Profimedia
"Ljudem so kar sami povedali, kaj so naredili. To je bilo neumno od njih. NBA je morala reagirati. Odkar spremljam ligo NBA, moštva namerno prepuščajo tekme. To se je vedno dogajalo. Kar se meni zdi sporno, je to, da moštva za poraze nagrajujejo z dodatnimi žogicami na naboru. Vsako moštvo bi moralo dobiti eno žogico. V zadnjih nekaj tednih smo bili priča katastrofalni košarki, ker si nekatera moštva želijo boljše izhodišče na naboru. NBA bi to lahko rešila tako, da moštev ne bi več nagrajevala za nizanje porazov ob koncu rednega dela," je dodal nekdanji NBA zvezdnik.

Njegov sogovornik Kenny Smith, še ena košarkarska legenda 90-ih let in dvakratni prvak lige NBA, je ugibal, da so želeli Mavsi s temi razkritji zaščiti trenerja. "Po mojem so morali govoriti o tem, saj so trenerja Jasona Kidda postavili v zelo neroden položaj. 'Kaj počnete? Ne igrate z najboljšiim igralci. Imate Luka Dončića in Kyrieja Irvinga. Lahko bi se uvrstili v končnico, toda...'," je nekaj najpogostješih novinarskih vprašanj, s katerimi se je po tekmi srečeval Kidd, izpostavil Smith.

Čeprav je bila poteza Dallasa v nasprotju s športnim duhom tekmovanja, pa po mnenju Barkleyja igralci tukaj niso imeli prav veliko besede. "Razumem Mavse. Če bi zmagali tisto tekmo, bi morali svoj 'pick' prepustiti New Yorku. Če bodo imeli malo sreče, lahko dobijo celo Victorja Wembanyamo (prvi favorit nabora, op. a.). Morali so sprejeti odločitev. 'Pick' je še vedno vezan na Kristapsa Porzingisa. Tukaj je potrebno razlikovati med interesom igralca in organizacije. Organizacija mora ravnati v svojem najboljšem interesu. Ali želimo izgubiti v prvem krogu končnice ali se želimo potegovati za top 10 igralca? Izbrali so slednje," je poudaril nekdanji član Philadelphie, Phoenixa in Houstona.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.