Šport > Košarka
2446 ogledov

To je pravi razlog, zakaj se Irving noče cepiti

kyrie irving Profimedia
Košarkarski zvezdnik Kyrie Irving naj bi imel altruistične motive za nasprotovanje cepljenju proti covidu-19.

Eden najboljših košarkarjev na svetu Kyrie Irving bo zaradi nasprotovanja cepljenju proti covidu-19 očitno primoran izpustiti celotno sezono 2021/2022.

Tako so se odločili pri njegovi ekipi Brooklyn Nets, kjer so dobitniku šampionskega prstana iz leta 2016 prepovedali udeležbo na treningih in tekmah, dokler ne bo prejel vsaj enega odmerka cepiva. 

Pritiski so se na Irvinga stopnjevali več tednov, a je 29-letni organizator igre ostal zvest svojemu prepričanju, za razliko od Andrewa Wiginsa, ki je po začetnem obotavljanju nastavil ramo, kasneje pa obžaloval spoznanje, da ni več gospodar svojega telesa.

Irving se kljub napovedanim finančnim posledicam in prepovedim v zvezi z igranjem domačih tekmah ni uklonil, nakar so mu usodni udarec prizadejali v klubu, kjer so ga do nadaljnjega izključili iz ekipe.

nba logo zaščitni znak Stoji za prepričanji Šport Šokanten razplet, kontroverzni NBA zvezdnik izločen iz ekipe

kyrie irving | Avtor: Epa Epa
Irvinga se je zaradi njegove vloge v boju zoper prisilno cepljenje prijel sloves dežurnega teoretika zarote, čeprav naj bi se v ozadju njegove odločitve skrivali precej bolj plemeniti nameni.

Po navedbah Shamsa Charanie (The Athletic) Irving ni anticepilec v tradicionalnem smislu, temveč zgolj odločno nasprotuje prisili, ustrahovanju in celo grožnjam o izgubi zaposlitve, čemur so v teh časih podvrženi ljudje širom sveta.

"Številni dobro obveščeni viri so za The Athletic potrdili, da Irving ni proticepilec, ampak je zgolj jezen, da ljudje dobivajo odpovedi zaradi obveznega cepljenja. Svoje stališče je predstavil tudi soigralcem. Po njegovem mnenju je ta boj pomembnejši od tistega na parketu, saj odločno nasprotuje tovrstnemu nadzoru delovanja družbe in virov prihodka. Prepričan je, da si glede na dinamiko njegovega življenja to lahko privošči," je zapisal Charania.

Irving bi moral v prihajajoči sezoni zaslužiti 35 milijonov dolarjev, vendar mu moštvo, če ne bo pristal na cepljenje, tega zneska ne bo izplačalo.

V ligi NBA je proti covidu-19 precepeljenih 96 odstotkov igralcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.