Šport > Košarka
2253 ogledov

Številka, ki razkriva skrivnost Luke Dončića

Luka Dončić Reševalni pas/Twitter
Kako je Slovenec kljuboval napovedim strokovnjakov in postal eden najboljših košarkarjev na svetu? Velik del kompleksnega odgovora na to vprašanje se skriva v številki 72,8.

Luka Dončić se je ob vstopu v severnoameriško ligo NBA naposlušal kritik na račun njegovih atletskih sposobnosti, saj so številni strokovnjaki samozavestno razglašali, da tedaj aktualni MVP Evrolige nima ustreznih fizičnih kapacitet za učinkovito doseganje košev v neposredni bližini obroča.

Kot se je izkazalo, so ti "strokovnjaki" pošteno brcnili v temo. Podrobnosti so v okviru segmenta Stats Just Happened razkrili na spletni strani NBA.com.

luka dončić Ni več dvoma Šport Dallas zrušil mit o Dončiću

Dončić je namreč postal eden najboljših košarkarjev v ligi NBA, kar zadeva uspešno zaključevanje pod obročem oziroma v  t.i. "restricted area", ki ga označujeta zarisana polkroga pod obročema.

restricted area | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Gre za poseben prostor pod košema, kjer ima prednost napadalec, kar pomeni, da stik z branilcem ne more šteti kot osebna napaka v napadu, razen seveda, če si napadalec pomaga na kakšen drug nedovoljen način.

"Palček" v družbi velikanov

Upoštevajoč košarkarske zakonitosti je logično, da največ košev v nesporedni bližini obroča dosežejo igralci na položajih centra oziroma krilnega centra, precej neobičajno pa je, da na tem mestu blestijo organizatorji igre, kot je na primer Dončić (72,8%).

Od 204 NBA igralcev, ki so v tej sezoni zabeležili vsaj 100 poskusov znotraj "restricted area", jih ima samo 21 boljši odstotek zadetih metov od Dončića.

Morda se sliši veliko, a pri tem je treba poudariti, da na seznamu prevladujejo velikani, kot so Giannis Antetekoumnpo, Anthony Davis, Serge Ibaka in John Collins. Če iz enačbe izključimo vse centre in krilne centre, sta od Slovenca uspešnejša samo dva košarkarja - T.J. Warren (73,1%) in Derric Jones Jr. (73,7%).

 | Avtor: nba.com nba.com
Če Dončića primerjamo z nekaterimi drugimi zunanjimi igralci, lahko kaj hitro ugotovimo, da nima konkurence. Aktualni najboljši strelec lige James Harden je tik pod obročem le 62,5-odstoten, njegov zvezdniški soigralec Russell Westbrook pa zgolj 60,7.

Dončiću ne more konkurirati niti LeBron James (68,9%), kot tudi ne Ben Simmons (68,3%) ali DeMar DeRozan (70,7%)

Pravzaprav je res neverjetno, kako uspešen je Dončić znotraj omenjenega polkroga, glede na to, da so mu ob vstopu v ligo NBA očitali, da je prepočasen in premalo atletski.

"Kadar ne bo v naletu, bo težko zaključeval pod obročem", so pred naborom zapisali na spletni strani Nbadraft.com. "Nič posebnega pri zaključevanju pod obročem. Nima prave eksplozivnosti, da bi bil lahko učinkovit v gneči," pa so menili pri spletnem portalu The Stepien. "Atletske sposobnosti so vprašljive. Težko se bo prilagodil tempu NBA lige," so menili pri Sports Illustrated.

Toda Slovenec jim je dokazal ravno nasprotno.

luka dončić Oglasil se je Šport Dončiću prekipelo: "Kje dobite te informacije?"

Dončić se pri zaključevanje pod obročem zanaša na svojo moč in višino, v svojem repertoarju pa ima tudi kopico trikov, kot so spretna uporaba telesa, evrokorak in polaganje z visokim lokom. Nekaj primerov si lahko ogledate v priloženih posnetkih.

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice