Šport > Košarka
3277 ogledov

Večni Dončićev rival izgublja podpornike

trae young Instagram
Košarkarski zvezdnik moštva Atlanta Hawks opaža upad sledilcev na družbenih omrežjih.

Trae Young, ameriški organizator igre, ki ga je na naboru leta 2018 izbralo moštvo Dallas Mavericks in ga nato v zameno za Luko Dončića prepustilo Atlanti, je bil v zadnjih tednih eden najglasnejših kritikov rasne neenakosti v ZDA.

Košarkarski zvezdnik se je aktivno vključil v boj za pravice temnopoltih Američanov in odločno podprl protestnike proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki so v preteklih dneh preplavili mesta širom države.

Komentiraje družbeno političnih tem je za profesinalne športnike lahko kočljiva zadeva, saj se je v preteklosti že dogajalo, da so nekateri zaradi javnega izražanja političnih stališč in komentarjev o rasni neenakosti ostali brez kluba in/ali pokroviteljev.

Kljub podpori, katera se odraža v vseplošni ljudski vstaji tako na strani levega kot desnega politčnega spektra, pa rasna neenakost ostaja tema, ki razdvaja ljudi, kar je na svoji koži občutil tudi košarkar Atlante.

NBA logo Številka Šport Toliko košarkarjev lige NBA ne želi nadaljevati sezone

"Zagotovo sem izgubil kar nekaj sledilcev, ker sem spregovoril o tem in se odločil naglas povedati svoje mnenje. Že v redu. To pride zraven," se je osipa sledilcev na družbenih omrežjih dotaknil Young, ki se je 1. junija udeležil protestov v rojsnem kraju Norman v zvezni državi Oklahoma, kamor je povabil tudi svoje spletne podpornike.

"Nisem vedel, kaj pričakovati. Molil sem, da se bodo ljudje odzvali in nas prišli podpret. To se je tudi zgodilo. Veliko ljudi je govorilo lepe stvari in povedalo svoje mnenje. Lepo je bilo. To je bil zelo miren in pozitiven protest," je povedal NBA zvezdnik in dodal, da za odpravo pereče problematike ni enostavne rešitve.

"Zavedam se, da imam kot košarkar veliko privilegijev. Vem, da sem temnopolt športnik in zato moram o tem govoriti. Nisem samo košarkar, tudi vzornik sem," je pojasnil vzgib za aktivno vključitev v družbeno gibanje za pravice Afroameričanov.

Jezen, a motiviran

Young se v nadaljevanju NBA sezone ne bo več vrnil na parket, saj je bila Atlanta ena izmed osmih ekip, ki ni bila povabljena v Disney World v Orlandu, kjer bo padel zastor nad kampanjo 2019/2020.

Nadaljevanje sezone Šport Če ste upali, da boste naleteli na Dončića, ste se zmotili

Jastrebi so z izkupičkom 20-47 šele na 14. mestu vzhodne konference in imajo deset zmag manj od osmouvrščenih čarovnikov iz Orlanda (30-35), zato bi bila njihova udeležba tako rekoč brezpredmetna. Young je povedal, da je zaradi odločitve lige "jezen" in "frustriran", a dodal, da jim bo to "predstavljajo dodatno motviacijo, da se prihodnje leto ne bodo znašli v tem položaju".

Ameriški organizator igre je bil v lanski sezoni glavni konkurent Luki dončiću za naziv novinca leta, a je na koncu moral priznati premoč košarkarju Dallasa. Letos je odigral 60 tekem in v povprečju beležil 29,6 točke, 9,3 podaje, 4,3 skoka in 1,1 ukradene žoge v 35,3 minute igralnega časa, 44-odstotnem metu iz igre, 36-odstotnem metu za tri in 86-odstotnem izvajanju prostih metov, kar mu je prineslo nastop na All-Star vikendu.

dončić Takšno je stanje Šport Razkritje kondicijskega trenerja: "Dončić ni nobena izjema"

Ob koncu lanskega leta  je 21-letnik dejal, da je naveličan primerjav z Dončićem, vendar se zaveda, da se temu ne da ubežati. "Če naju bodo primerjali skozi celotno kariero, pa naj bo tako. Začelo se je z naborom in prenehalo se bo šele, ko bova oba upokojena," se je sprijaznil z usodo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🗣🗣🗣

A post shared by Trae Young (@traeyoung) on

 
Komentarjev 1
  • Avatar Bellionka
    Bellionka 00:52 12.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com