Šport > Košarka
13 ogledov

Trajković: "V Krki pravi profesionalizem"

Nenad Trajković Reuters
Zurnal24.si je novega trenerja Krke Nenada Trajkovića povprašal o poznavanju novomeškega kluba, razlogih za prihod, Božidarju Maljkoviću, ki mu je pomagal pri Realu ...

Kako bi opisali glavne razloge, da ste se odločili za Krko?
Dolgo sem bil v tujini, pogovarjal sem se z družino. V NBA je načrtovan tudi lockout (prekinitev vseh aktivnosti, op. a.). Nekateri pravijo, da naj bi trajal do konca decembra. Stalno me tudi vleče, da postanem prvi trener in uporabim znanje iz NBA in iz sodelovanja z Dušanom Ivkovićem in Božidarjem Maljkovićem ter NBA-trenerji. Zaradi tega sem prišel v Evropo. Vedel sem, da je Krka stabilen klub s prav takšnim proračunom, tako da lahko trener mirno dela. Ni mu treba razmišljati o finančnih težavah in odhodih igralcev, ker ti ne bi bili plačani. Lahko se torej uvede pravi profesionalizem z dvosmerno ulico, torej da igralci ob svojem času dobijo plačo in da mi od košarkarjev zahtevamo maksimum. To je osnovni razlog, da sem sprejel Krkino ponudbo.

Z Goranom Dragićem se dobro poznata. Ste tudi njega vprašali za nasvet?
Ne. Veliko let sem bil trener v bivši Jugoslaviji. Krko poznam kot majhen, a resen klub. Mnogi trenerji so iz Krke odšli v bogatejše klube – Aleš Pipan, Neven Spahija, Aleksandar Džikić. Zame je to dobra priložnost in bolje, kot da bi se pogovarjal z Goranom Dragićem.

Ste razočarani, ker odhajajo nosilci igre Dušan Djordjević, Goran Ikonić in verjetno tudi Chris Booker?
Srečen bom, če bom našel enakovredne zamenjave za njih, in še srečnejši, če bom našel boljše. Težje je namreč obraniti lovoriko, kot jo napadati. EuroCup je močnejše tekmovanje od EuroChallengea, poleg tega bo tudi liga NLB kakovostnejša.

Chris Booker (desno) je bil najboljši Krkin strelec z 20 točkami. (Foto: Gregor  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Pomembno je imeti dober vpogled na ameriško tržišče. Denimo Partizan vsako sezono podpiše s kakovostnimi Američani, pri Olimpiji pa ni bilo vedno tako. Navijači od vas pričakujejo dobro poznavanje. Imajo prav?
Postaviti si moramo vprašanje, koliko so ti Američani plačani v Partizanu. Gre za igralce, ki prihajajo s kampov lige NBA, a se jim ne uspe prebiti. To ni denar, kot ga je denimo Krka plačala za Bookerja, ampak večji. Ne moremo računati na takšno kvaliteto, kot jo ima Partizan. Po mojih informacijah Partizan plačuje dvakrat več kot Krka. A o številkah ne morem govoriti, čeprav vem, koliko je bil plačan na primer James Gist in Chris Booker. Kot skavt sem delal v Clevelandu, imam prijatelje v Golden Statu, Phoenixu … Ampak s Partizanom se ne moremo meriti. Mogoče niti z Olimpijo, ki na začetku sezone v klub vodi vrhunske igralce, na primer Kevinna Pinkneyja, nato pa ti odhajajo, saj proračun ne zdrži. Tako v ligi NLB kot v ligi Telemach bi bila Olimpijina zgodba drugačna.

Lahko pa košarkarjem obljubite kakovostno delo.
Če bi igrali Evroligo, bi to morda šlo – igralci bi se lahko pokazali in kasneje iztržili štirikrat večjo pogodbo. Kot v Partizanu: kdor je odšel, je dobil najmanj trikrat, nekateri petkrat večjo pogodbo. Imeli so Evroligo, dober program trenerja, daleč so prišli. Ne vem, ali bi z našim proračunom prišli v nadaljevanje tekmovanja.

Ste razočarani, ker Krka ne bo igrala v kvalifikacijah za Evroligo?
Po eni strani da, po drugi ne. Nimamo ustrezne dvorane, igrati bi morali v Ljubljani, kjer ne bi bilo toliko ljudi, ki so znatno pripomogli k uspehom. Domače igrišče je izjemno važno in lahko nadoknadi primanjkljaj kvalitete. Domačega terena tako ne bi imeli. S takšno zasedbo igralcev in brez domačega igrišča ne bi prišli daleč, ampak le zapravili denar. Čim dlje bomo poskusili priti v EuroCupu.

Vas moti, da ste podpisali le za eno sezono?
To je bila obojestranska želja. Interes kluba je bil, da vidi, kdo in kaj sem. Jaz pa sem želel premostiti lockout in se vrniti v Evropo.

Kako dobro poznate svojega pomočnika Aleksandra Sekulića?
Težko bi rekel, da ga izjemno dobro poznam, ampak kot so mi povedali najini skupni prijatelji, ni dvoma, da mi lahko pomaga. Z delom in rezultati si zasluži, da Krka razmišlja o njem kot o trajni rešitvi v prihodnosti. Dal bom vse od sebe, da bi ob meni napredoval. Nikakor nisem želel, da bi zaradi mene kdorkoli ostal brez službe, še posebej, če odlično dela. Zadovoljen sem s tem.

Menite, da je Božidar Maljković prava oseba za slovensko reprezentanco?
Naj povem, da me je prijetno presenetilo, da je sprejel ponudbo za vodenje slovenske reprezentance, saj sem menil, da bolj išče vrhunski klub s stabilnim programom. Nekoč so mu namreč že ponujali reprezentanco Srbije, a tega ni sprejel. Slovenija je z njim veliko pridobila, on je prava rešitev. Če ne letos, se bo to pokazalo drugo leto. Iz leta v leto bo vse bolje. Postavil je dolgoročni program in menim, da bodo mladi igralci z njim napredovali. Upam, da se bo Slovenija uvrstila na olimpijske igre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.