Šport > Košarka
2577 ogledov

Trener napovedal veliko spremembo v Dončićevi igri

Reševalni pas/Twitter
Trener Dallas Mavericks je razkril, kateri prvini igri je med poletnimi pripravami največ pozornosti posvečal Luka Dončića.

Čeprav je odigral izjemno debitantsko sezono in osvojil priznanje za novinca leta, bo Luka Dončić prvi priznal, da pri izvajanju prostih metov ni zadostil svojim pričakovanjem. Slovenski čudežni deček je bil izza črte zgolj 71,3-odstoten, zato je med poletnimi pripravami temu posvečal prav posebno pozornost.

Njegov odstotek zadetih prostih metov je v primerjavi z večino igralcev v ligi povsem soliden, a prostora za napredek je še ogromno. Predvsem zato, ker bo Dončić bržkone tisti košarkar Dallasa, ki bo na tekmo izvajal največ prostih metov, prav ti pa lahko na koncu odločajo o zmagovalcu in poražencu.

Kristaps Porzingis Luka Dončić Video Šport Luka Dončić razkril cilje v novi sezoni

"V letošnji sezoni bo boljši, že zaradi tega, ker bo to njegova druga sezona," je prepričan trener Dallasa Rick Carlisle. "Poletne priprave so bile izjemne, česar za lansko sezono res ne moremo trditi. Lani smo ga želeli predvsem spočiti. V NBA je prišel po osvojenem evroligaškem naslovu in kopici odigranih tekem. Zdaj ima več izkušenj, kar bo zagotovo velik plus. Prav tako imamo daljšo klop kot lani. Vse to mu bo pomagalo, da se bo še naprej razvijal v enega najboljših igralcev na svetu," je prepričan trener.

V sezoni 2018/2019 je Dončić v povprečju izvajal 6,7 prostega meta na tekmo, kar ga je uvrščalo na deseto mesto v ligi. Med elitno deseterico sta bila poleg Dončića manj kot 75-odstotna izza črte še MVP rednega dela Giannis Antetokonumnpo (72,9%) in LeBron James (66,5%).

Mladi slovenski košarkar se očitno zelo dobro zaveda svojih pomanjlkjivosti, zato je poleti pošteno zavihal rokave.

"Luka je postal boljši strelec. Poleti je vložil ogromno dela, veliko ponovitev, vaj in pozornosti je namenil prav izvajanju prostih metov. Nimam niti kančka dvoma, da bo jih bo letos izvajal veliko bolje. Velikokrat se znajda na črti. Običajno igralci, ki izvajajo veliko prostih metov, postanejo vse boljši, ker imajo več ponovitev in posledično dobijo boljši občutek," meni Carlisle

Prosti met oziroma met iz igre pa še zdaleč nista edini prvini, kjer Dončić pričakuje napredek. Na vprašanje, kaj si želi v drugi sezoni še izboljšati, je bil 20-letnik povsem jasen: "Vse. Vse števike se morajo povišati. To je moj cilj."

Dončić je bil v krstni sezoni 71,3-odstoten izza črte za proste mete, 42.7-odstoten iz igre in 32,7-odstoten za tri točke. V povprečju je dosegal 21,2 točke, 7,8 skoka in 6,0 podaje na tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.