Šport > Košarka
22 ogledov

Uradno: Filipovski za tri leta v Olimpijo!

Sašo Filipovski Anže Petkovšek
Na klop ljubljanske Union Olimpije se vrača Sašo Filipovski. Klub je s trenerjem, ki je v ljubljanskem Evroligašu deloval že dobro desetletje, sklenil triletno pogodbo.

"Mogoče čez uro, mogoče čez 36, gotovo pa ne čez 1.500 ur," je v petek na naše vprašanje, kdaj bo znan novi trener Uniona Olimpije, odgovoril direktor kluba Janez Rajgelj. Zgodilo se je po manj kot 24 urah. Medijska ugibanja so bila pravilna: triletno pogodbo je podpisal Sašo Filipovski, ki je v minuli sezoni najprej delal kot pomočnik v CSKA Moskvi in nato kot glavni trener Rome. "Izredno vesel sem, da se vračam v klub, kjer sem deloval 10 let. Imam zelo lepe spomine in veselim se dela in izzivov, ki jih predstavlja Union Olimpija," je v prvi izjavi po sprejemu nove funkcije povedal trener Filipovski. "Dobro je, da smo zastavili srednjeročno triletno sodelovanje in mislim, da lahko v tem času naredimo veliko. Za zaupanje se zahvaljujem vsem, ki so mi dali priložnost in mi zaupali. Za enkrat sem še v Italiji, v Slovenijo se vračam v ponedeljek, ko bom nemudoma začel z delom."

Rajgelj je odločitev za Filipovskega obrazložil z naslednjimi besedami: "Klub je v Filipovskem dobil trenerja z bogatimi evropskimi izkušnjami, ki dobro pozna naše okolje. Čakajo nas zahtevni izzivi v Evroligi in regionalnih tekmovanjih. Zavedamo se, da bo minulo sezono rezultatsko težko ponoviti, a gotovo ciljev ne bomo zniževali. Mlado okostje letošnje ekipe ostaja v Ljubljani, skupaj s trenerjem pa bomo v prihodnjih mesecih morali doma in v tujini najti ustrezne okrepitve, ki bodo ustrezale trenerjevemu konceptu in košarkarski filozofiji, seveda pa bodo morale biti tudi finančno dosegljive." Jani Möderndorfer, predsednik Olimpije, pa je v odziv na novega trenerja povedal naslednje: "Zadovoljen sem, da smo sklenili triletno pogodbo z odličnim slovenskim trenerjem in s tem pokazali željo po dolgoročnem kvalitetnem delu. Čez poletje klub čaka gradnja čim boljše ekipe v okviru naših zmožnosti."


Pomočnik Sagadina in Vujoševića

Filipovski je kot pomočnik deloval v Ljubljani med letoma 1996 in 2004 (kalil se je ob Zmagu Sagadinu), nato pa za dve sezoni prevzel krmilo članske ekipe. V tem času je dvakrat osvojil naslov slovenskega prvaka in pokalnega zmagovalca, njegova ekipa pa je dobro igrala tudi v Evroligi, saj so se v tem času enkrat veselili preboja v top 16, drugič pa je do uvrstitve med najboljših 16 ekip v Evropi zmanjkala zgolj ena zmaga. Številne vrhunske rezultate je Filipovski dosegal tudi v tujini, zlasti pri poljskem Turowu (od 2006 do 2009). Dvakrat je bil imenovan za najboljšega trenerja na Poljskem, njegova ekipa pa je dvakrat igrala v finalu poljskega prvenstva. Športno pot je nadaljeval tudi v Rusiji pri Lokomotivu in CSKA-ju kot pomočnik Duška Vujoševića. Pozimi pa je prevzel mesto prvega trenerja v Rimu pri Lottomatici. Ker so slednji ostali brez Evrolige, so se odločili za naslednjo sezono zmanjšati proračun in tako si je Filipovski poiskal nov izziv.

Komentarjev 2
  • magic12 14:25 18.junij 2011.

    res super! zdaj pa še eno fejst ekipo skup dat pa v akcijo!

  • Avatar roksa
    roksa 11:47 18.junij 2011.

    Končno!!!!!