Šport > Košarka
14 ogledov

Maljković: "Od Begića pričakujem veliko"

Bozidar Maljkovic Žurnal24 main
Pred vami je drugi del pogovora s selektorjem slovenske košarkarske reprezentance Božidarjem Maljkovićem. Med drugim tudi o Matjažu Smodišu in Mirzi Begiću. Spodaj, v rubriki Vsebine, ki bi vas lahko zanimale, najdete celoten seznam igralcev za EP 2011.

Že veste, kdo bo kapetan?
Ne. Izvedli bomo anonimno glasovanje. Vsekakor si kapetanski trak gotovo zaslužijo trije, štirje igralci. V Španiji imajo lep običaj – za kapetana izberejo tudi tri menjave. No, izberite kapetana ekipi, kakršna je Barcelona, kjer si trak zaslužijo Xavi, Iniesta, Puyol … Zagovarjam idejo, da obstajajo namestniki kapetana, zato, ker si to zaslužijo.

Ste imeli pomisleke o naturaliziranem igralcu?
Ko sem videl, da bomo imeli probleme z visokimi igralci, posebej po pogovoru z Rašem Nesterovićem, sem se odločil za Mirzo Begića. Ampak za tistega Begića, ki ga poznam od prej, ne tega, ki ne igra. Pomočniki, ki so delali z mano, so zdaj v Realu – Begić ni tako slab igralec, kot je pokazal v Realu. Pred kratkim sem se slučajno pogovarjal z Novico Veličkovićem (tudi on ni veliko igral, op. a.). Kaj naj šele on reče? Sam veliko pričakujem od Begića. Zakaj ne bi bil presenečenje prvenstva? Vsak od teh igralcev ima enako možnost. Tudi Begić lahko pokaže, da je v preteklosti dobro igral košarko, posebej v Litvi, zdaj pa pač ne igra.

Mirza Begić je v Realu prestopil sredi sezone, a se za zdaj ni naigral. (Foto: E | Avtor: EPA EPA
Matjaž Smodiš se vrača v reprezentanco. Kakšen občutek ste dobili po pogovoru z njim in ali se bojite, da tudi njegovo telo ne bo zdržalo silovitih naporov?
Bojim se za vsakega starega človeka, tudi zase (smeh). Dolgo sva se pogovarjala, sva stara prijatelja in znanca. Želel sem ga pripeljati v Real. Vse bom napravil, da ga maksimalno obremenil, a obenem, ko bo treba, prepustil rokam maserjev, da ga čim bolj usposobimo za boj v Litvi. Njegova želja pa sploh ni vprašanje. Poznam ga kot starega borca.

Je v vaši pogodbi kakšen pogoj, da morate osvojiti odličje?
Ne. Tega ni nihče zahteval. Obstaja pa pritisk. Že zdaj se ve, da naj bi v Litvo prišlo vsaj dva tisoč Slovencev. Verjetno pričakujejo, da se bodo lepo zabavali. In to ne samo v turistični ponudbi Litve, ampak tudi zaradi rezultata. Ta pritisk čutim, a mi je tudi všeč. Mi je pa žal, da ne bomo nastopili z najmočnejšo postavo.

Govorilo se je, da imate ponudbo Unicaje. Boste ostali samo selektor?
Imel sem kar nekaj ponudb, ne samo iz Malage. Od kod so prišle, vam ne morem povedati. O tem nikoli ne govorim, saj ne bi bilo pošteno do ljudi, ki so stopili v kontakt z mano. A bilo je kar nekaj ponudb. Za zdaj bom ves svoj čas posvetil Sloveniji. Kaj bo prinesla prihodnost, pa bomo šele videli.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice