Šport > Košarka
23 ogledov

Velika Litva palček v Stožicah: plus 14

Mirza Begić, Zoran Dragić, Goran Dragić, Sašo Ožbolt, Božidar Maljković
1/17
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je v Stožicah na zadnji tekmi pred odhodom na EP premagala tretjo reprezentanco sveta Litvo kar z 80:66, predvsem zahvaljujoč odličnemu metu in skoku. "Ne želim evforije po tej tekmi, saj smo še vedno ekipa v izgradnji," svari selektor Božidar Maljković.

Slovenski košarkarji bi si težko zaželeli drugačno tekmo pred odhodom na evropsko prvenstvo v Litvo. Prav proti Litvi, lani tretji ekipi na svetu in tudi tokrat eni od kandidatk za kolajno, ki je tokrat nastopila brez bratov Lavrinovič, so v Stožicah prevladovali vse srečanje, največ pa vodili za 23 točk. To je bila sedma zmaga na deseti pripravljalni tekmi Slovenije. Evropsko prvenstvo se začne 31. avgusta. "Moja ekipa je danes igrala dokaj dobro v obrambi in ko košarkarji dobro igrajo vseh 40 minut, potem držijo potek igre v svojih rokah ter igrajo tako, kot njim odgovarja. Imeli smo 13 skokov v napadu oziroma skupno enajst več kot Litva in ko imaš trinajstkrat drugi napad, potem več tudi realiziraš, kar je velika prednost. Moramo biti zadovoljni in moramo vedeti, da je veliko igralcev novih, trije izmed njih niso nikoli igrali skupaj. V Španiji sem igralcem izrekel veliko kritik na račun določenih delov igre, s katerimi nisem bil zadovoljen in zdaj so šli v tekmo bolj osredotočeni ter z veliko pozornosti, zaradi česar se nam stvari iz Španije niso ponavljale. Ne želim evforije po tej tekmi, saj smo še vedno ekipa v izgradnji, teh nekaj treningov, ki bodo zelo težki in tudi zaradi tega bodo le enkrat dnevno, bomo poskušali izkoristiti na čim boljši način. Danes smo igrali bogato košarko, z veliko meti, podajami, predanostjo in ekipno obrambo, kar je naš poklon slovenski publiki pred odhodom na EP," je bil v izjavi za Košarkarsko zvezo Slovenije zadovoljen selektor Božidar Maljković.

Slovenska košarkarska reprezentanca je odigrala skoraj zagotovo najboljši polčas pripravljalnega obdobja in v njem popolnoma ohromila Litvo. Ta je svoje prve točke dosegla šele v tretji minuti, dotlej pa so Slovenci povedli že z 10:2. Branilci so vešče iskali centrski dvojec Mirza Begić-Erazem Lorbek, ki sta do omenjenega rezultata dosegla vse točke. Ob koncu prve četrtine je bil naskok 14, ob glavnem odmoru pa 19 točk, najvišja prednost pa je znašala še dve več. Pretok žoge je bil tekoč, roke mehke, obramba odločna, skok so Slovenci v prvi polovici tekme dobili kar z 20:8, razmerje v podajah pa je bilo 12:4 za zeleno-bele košarkarje. Pa še to: Uroš Slokar ob 12 točkah ni zgrešil niti iz igre niti s prostih metov.

Popuščanja v drugem delu ni bilo, še več, razlika se je v 34. minuti povzpela celo na 23 točk. Sodniki so nadaljevali z ostrim kriterijem dosojanja tehničnih napak. Tako je bil Matjaž Smodiš deležen dveh, po eno pa že prej litovska klop in Šarunas Jasikevičius. Prevlada v skoku Slovenije se je nadaljevala (na koncu 36:25), Maljkovićevi fantje pa so imeli kar 14 podaj več od tekmecev.

Prijateljska tekma:

Slovenija : Litva 80:66 (62:46, 52:33, 26:12)
Lorbek 13, 6 sk., Slokar 12, Lakovič in Ožbolt po 10, G. Dragić 8, Begić 7, 5 sk., Jagodnik in Z. Dragić 6, Smodiš 5, Murić 2, 5 sk., Udrih 1; Petravičius 15, 6 sk., Jankunas in Kaukenas po 9

 

Komentarjev 2
  • Irena Žnidar 00:32 25.avgust 2011.

    super ste pa mi tudi ko smo navijali

  • magic12 22:38 24.avgust 2011.

    tole je bila enkratna predstava naših! skozi celotno tekmo smo igro kontrolirali, padec je razumljiv, ampak važno je da smo stvar nadzirali. begič se je zelo izkazal, pravzaprav so se vsi. bravo fanjte in srečno na ep! držimo pesti!