Šport > Košarka
9765 ogledov

Zdaj 'belčka' čaka šele pravo dokazovanje

Luka Dončić Epa
Za Luko Dončića se je nabor lige NBA končal sanjsko. Predvsem zaradi destinacije.

Živimo v izjemnih časih za slovensko košarko. Dogodkov iz zadnjega leta verjetno ne bomo več doživeli. Slovenija je septembra postala evropski prvak, devet mesecev kasneje pa je bil Slovenec izbran kot tretji na naboru lige NBA. Gre za dosežka, ki bosta za vedno zapisana v slovensko košarkarsko zgodovino. Luka Dončić je celo postal najvišje uvrščeni evropski branilec v zgodovini naborov. Izbrala ga je Atlanta, a ga v dogovoru z Dallasom takoj poslala v Teksas.

Dončić bi si težko lahko želel boljšo destinacijo. Pod svoje okrilje ga bo namreč lahko vzel legendarni Dirk Nowitzki, ki je že pred časom hvalil igro slovenskega mladeniča. Nemec natančno ve, kako se je v mladosti iz Evrope preseliti v ligo NBA. Dallas je po zaslugi nemške legende postal okolje, ki je bolj naklonjeno tujim košarkarjem, veliko o tem, da bo Dončić dobil pravo priložnost pa govori tudi dejstvo, da so se pri Teličkih odločili za sodelovanje z Atlanto in se tako pravzaprav povzpeli s petega na tretje mesto na naboru. Pri tem so žrtvovali izbor prvega kroga v naslednjem letu. Številni menijo, da je glavni trener Rick Carlisle pravi človek za vodenje Dončića, mož, ki je na klopi Dallasa že vse od leta 2008 pa je že omenil, da mladega Slovenca po naporni sezoni ne bo še dodatno utrujal s tem, da bi moral preigrati celotno poletno ligo, ki je pred sezono namenjena mladim košarkarjem.

Zakaj tretji in ne prvi ali drugi?

Če bi vprašali trenerja Phoenixa Igorja Kokoškova, bi verjetno na prvem mestu namesto Deandreja Aytona izbral svojega nekdanjega varovanca iz slovenske reprezentance, a o izboru igralca odloča predvsem generalni direktor kluba (GM). Ta (za razliko od večine slovenskih podjetij, kjer vodilni po pravilih napake prenesejo na podrejene) kasneje tudi odgovarja za svojo odločitev, ob napačnih potezah pa je lahko tudi zamenjan.

Je pa v ZDA že nekakšno pravilo, da jo GM bolje odnese v primeru, če naredi napako zaradi ameriškega igralca in ne evropskega. Čez lužo se še vedno omenja ime Darka Miličića, ki ga je leta 2003 kot drugega izbral Detroit, a kasneje ni opravičil zaupanja. Pri tem se rado pozablja na košarkarje kot sta bila prva picka Greg Oden (2007), Kwame Brown (2001) in podobni. Če poznate ta imena zaradi njihovih predstav v ligi NBA, ste dober poznavalec košarke. A prav zaradi stigme, ki se drži Miličićevih naslednikov, se marsikateri GM raje odloči za igrlaca iz univerzitetne košarke, Evropejca pa prepusti drugim ekipam.

Igor Kovačič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po osvojenih lovorikah, po izkušnjah, ki jih je pridobil v evroligaški in španski konkurenci, je Dončić sicer daleč pred vsemi tokratnimi tekmeci na naboru, čeprav se še vedno najdejo ameriški strokovnjaki, na primer legendarni Charles Barkley, ki so prepričani, da je univerzitetna košarka daleč pred evropskimi tekmovanji. Smešno! Po potencialu sicer Slovenec morda ni prvi, a to bo pokazal šele čas. Med tokrat izbranimi pa zagotovo sodi med tiste, ki lahko že takoj pomagajo ekipi.

Čakajo nanj

Dončić ve, da ga čaka še veliko težkega dela. Kot tretji izbor bo sicer deležen manj pritiska kot bi ga, če bi bil izbran še prej, a še vedno se bo moral dokazovati iz dneva v dan. Vsi, ki so bili izbrani za njim, bodo želeli pokazati, da so si zaslužili boljše izhodišče, prav tako pa starejši igralci najverjetneje ne bodo naklonjeno gledali na vzhajajočo zvezdo, ki prihaja iz Evrope.

Žal bo nekaj udarcev, na igrišču in zunaj njega, prejel tudi zaradi povsem napačnih razlogov. Ne zaradi tekmovalnosti, ampak tudi zaradi recimo temu 'obrnjenega rasizma'. V sodobni Ameriki, kjer se tudi po 50 letih od umora Martina Luthra Kinga Jr. temnopolti spopadajo z neenakimi pogoji v večini sfer življenja, kjer se pojavljajo gibanja, ki opozarjajo na to, da so tudi njihova življenja nekaj vredna, kjer igralci ameriškega nogometa s klečanjem ob himni in ob nasprotovanju vodilnih mož ameriške politike opozarjajo na neenakost, je košarka eden redkih izhodov za nadarjene Afroameričane. Tudi zaradi tega je bilo veliko takšnih, ki so zagnali vik in krik, ko se je Dončić omenjal kot možni prvi izbor. Belec na mestu, ki pripada temnopoltemu! 'Belček' si bo zdaj moral na igrišču priboriti spoštovanje. Vse se zanj na nek način začenja znova. Dosežki v Realu v ligi NBA ne bodo zanimali nikogar.

Slovenec, ki se je doslej uspešno spopadel z vsemi izzivi, ima tako pred sabo trnovo pot, najtežjo doslej, a na njej zdaj tudi velikega zaveznika. Nowitzki bo s svojo avtoriteto lahko odbil kar nekaj udarcev namenjenih Dončiću. Ta je ob koncu španskega prvenstva kar nekajkrat pokazal nervozo, bil nezadovoljen s sodniškimi odločitvami, prigovorov pa ameriški delilci pravice ne bodo trpeli. Vsaj dokler si mladenič ne izbori višjega statusa.

Prvi Slovenec v NBA: Je le vprašanje časa

Zanj verjetno ni treba skrbeti. Če ste (smo) v Dončića dvomili pred EuroBasketom, če ste (smo) vanj dvomili, da ne bo zmogel na visokem nivoju odigrati celotne evrolige, če ste (smo) menili, da je sezona zanj predolga in da bo enkrat vse skupaj počilo, je 19-letnik dokazal, da se motite (motimo). Zmagovalnega karakterja si ne pridobiš, imaš ga od začetka. In tega mladi Slovenec ima.

A zakaj bi pametoval le jaz? Obstajajo osebe, ki so se že podrobneje srečale z ameriško igro in miselnostjo ter so tako vsekakor bolj pristojne za komentiranje. Marko Milič, prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA, je vsekakor prepričan, da bo Luka kmalu pritegnil navijače. "Pokazal je, da ima prav vse. Je še prostora za napredek, Američani bodo velik poudarek dali še na atletiko in nutricionizem. Je pogumen, upa se, ne verjamem, da se ne bi znašel v NBA. Držim pesti, da bo ostal zdrav. Vse ostalo je le vprašanje časa. V enem mesecu, morda treh, bo zasijal s svojimi ekstremnimi podajami in navijači ter ameriški mediji ga bodo tudi zaradi atraktivnosti hitro vzeli za svojega," je prepričan nekdanji član Philadelphie in Phoenixa, ki je še dodal: "V ZDA ga bodo sprejeli z visoko pogodbo, z velikimi pričakovanji, bo pa to prineslo tudi nekaj slabih stvari. Nekateri zvezdniki se bodo na primer na tekmah počutili ogroženo, a verjamem, da bo vse te duele dobro prestal, tako kot je to počel v reprezentanci in madridskem Realu."

Luka, vso srečo, brez poškodb in navdušuj še naprej! Dallas bo imel naslednje leto že precej navijačev v Sloveniji.

Komentarjev 5
  • Franjo Erman 15:16 25.junij 2018.

    naslova pa res ne razumem, kot da avtor pojma nima, kaj bi rad napisal

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:18 22.junij 2018.

    Kako bi blo,če bi naredil nov cajtng,kjer bi objavljal izključno vse o Donćićiću,ker tole mi gre že fejst na q.........................Ko,da ni bolj pomembnih novic,kot tale mulček,ki je prehitro postal zvezda in se mu zna maščevati?

Sorodne novice