Šport > Košarka
93 ogledov

Zlate roke na vozičkih v Ljubljani

košarka na vozičkih nlb wheel voziček ep
1/3
triumphator.si
Često je njihovo delovanje prezrto, čeprav si tega košarkarji na vozičkih nikakor ne zaslužijo. Zaradi takih in drugačnih hib imajo še pomnoženo voljo do športnega udejstvovanja. Ta vikend si jih lahko ogledate v Ljubljani, naslednji mesec pa sledi EP v Laškem. Pomoč pri nakupu vozičkov je obljubil tudi kapetan Uniona Olimpije Goran Jagodnik.

Sobota je dan, ko Ljubljana, natančneje športna dvorana vojašnice Franca Rozmana Staneta, gosti sklepni turnir paraplegikov v regionalni košarkarski ligi NLB Wheel. Pomerilo se bo osem ekip iz petih držav – slovenska reprezentanca, RSV Karnten (Avstrija), KIK Veterani (BiH), KIK Una Sana (BiH), KK Zagreb (HRV), KKI Vrbas (BiH), Castelvecchio Nordest (ITA) in KIK Sana (BiH).

Jadranska liga na vozičkih

Na novinarski konferenci sta ligo predstavila predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Dane Kastelic, o tekmovanju pa je spregovoril Gregor Gračner, slovenski reprezentant, ki že četrto sezono vodi ligo. Ta je ohranila ime pokrovitelja. "Liga se je začela pred desetimi leti, a takrat na področju bivše Jugoslavije še ni bilo prave klime. Tri leta nazaj se je situacija obrnila, v tej sezoni pa je prišlo do tega, da celo ekipe iz bivše skupne države same kličejo, če bi se lahko pridružile k tej ligi. Dostikrat je že težava sestaviti tekmovalno razmerje v ligi. Letos so sodelovale štiri ekipe iz BIH, ekipa iz Zagreba, ekipa iz Italije, letos prvič ekipa iz Celovca ter v ciklusu priprav na EP tudi reprezentanca Slovenije. Kdo je favorit? Ne vem, morda se celo obeta kakšno presenečenje in bi italijanska ekipa, ki se bo borila za naslov prvaka in za katero igrata tudi dva slovenska igralca, Slobodan Banjac in Milan Slapničar, prevzela primat bosanski ekipi KIK Sana, ki brani naslov. Še pogled v naslednjo sezono - želimo, da bi se vključila v ligo tudi Srbija (ekipa Dunav iz Beograda), zanimanje pa je tudi iz Sarajeva…" je povedal Gračner.

Na pomoč Olimpijin kapetan

V sklopu novinarske konference sta Žarko Tomšič, vodja organizacijskega odbora EP 2012 in Marjan Trdina, pomočnik selektorja reprezentance v košarki na vozičkih, predstavila tudi EP skupine B, ki ga bo med 23. 6. in 1. 7. 2012 gostila Slovenija v Laškem. Zbrane je pozdravil tudi kapetan Uniona Olimpije Goran Jagodnik, ki je izrazil vso podporo ligi ter tekmovanju, po koncu obiska na zvezi paraplegikov pa je Jagodnik že koval plane za nadaljnje poteze, s katerimi želi pomagati paraplegikom - v prvi vrsti pri nakupu dragih vozičkov. "Nisem dosti seznanjen s košarko paraplegikov, a podatki, ki sem jih dobil, te privedejo do razmišljanja. Ne morem verjeti, da je ta invalidski voziček tako drag (okrog 4.500 evrov, op. a.). Ob tej priložnosti želim naši reprezentanci na EP vse najboljše, da se uvrstijo v elitno skupino, kar je – kot so mi dejali - tudi njihov cilj. Upam, da se bom lahko udeležil vsaj ene tekme in podprl naše košarkarje paraplegike, za to, dapomagamo, pa se bom zavzel tudi pri soigralcih iz KK Union Olimpija."

Eurobasket? Že letos!

V Laškem bo sodelovalo 10 držav, Slovenija se bo poleg Avstrije udarila še z Ukrajino, Francijo ter Bosno in Hercegovino. V skupini A bodo igrale Švica, Hrvaška, Češka, Litva in Rusija. "V skupini bi sicer raje imeli Hrvaško kot BiH, a smo lahko kljub temu zadovoljni. Favorit naše skupine je Francija, ki je lani izpadla iz divizije A. Menim, da smo z BiH precej poravnani in da se bomo z njimi borili za 2. mesto, ki vodi v polfinale," je dejal pomočnik selektorja Petra Jakšeta Marjan Trdina, ki je na svoji bogati športni poti igral med profesionalci v Italiji.

Finalni turnir lige NLB Wheel, 19. 5. 2012, vojašnica Franca Rozmana Staneta:

za 7. mesto, 12.00:
Slovenija (SLO) : RSV Karnten (A)

za 5. mesto, 13.45:
KIK Veterani (BiH) : KIK Una Sana (BiH)

za 3. mesto, 15.30:
KK Zagreb (HR) : KKI Vrbas (BiH)

za 1. mesto, 17.15:
Castelvecchio Nordest (I) : KIK Sana (BiH) ()

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.