Šport
79 ogledov

Košarkarji prvi v skupini

Uroš Troppan, 3x3 EPA
Slovenski košarkarji v igri 3 x 3 so predtekmovanje na evropskih igrah v Bakuju končali z zmago v predtekmovanju. Danes so najprej z 20:18 premagali Litvo, v večerni tekmi pa Romunijo s 15:10 in osvojili prvo mesto v skupini.

V nečloveških razmerah blizu 40 stopinj Celzija so slovenski košarkarji tekmo s čvrstimi Litovci začeli zadržano in dolgo zaostajali. Prvo vodstvo so Jure Eržen, Dario Krejič, Uroš Troppan in Boris Jeršin zabeležili v peti minuti, ko je Krejič zadel izza črte za 8:7.

Slovenci vodstva nato niso več izpustili iz rok, čeprav se Litovci nikakor niso predali. Slabo minuto in pol pred koncem pri vodstvu Slovenije, za katero je Eržen dosegel kar 10 točk, z 20:16, je vse kazalo, da bo tekma končana predčasno, a Litovci se niso predali. Približali so se na dva koša razlike in imeli celo žogo za morebitno izenačenje in podaljšek. "Zelo je bil vroče, a na srečo ni bilo vetra in zadeli smo tudi kaj od daleč ter dobili tekmo. Mislim, da smo zasluženo zmagali in tako bomo tudi nadaljevali. Igrali smo maksimalno zavzeto," je po tekmi povedal Krejič.

Zvečer so padli še Romuni. Obe ekipi, Romuni so za prvi koš potrebovali več kot minuto, Slovenci minuto in pol, sta v uvodu pokazali mišice in trdo igro na telo. Romuni so sicer povedli, kasneje pa so Slovenci prišli do svoje igre, povedli najprej s 6:2, kasneje z 10:6 in 14:9 in tekma je bila odločena.

Trener Jaka Hladnik bo počakal na nasprotnika v četrtfinalu, nato pa fante pripravil na taktiko za nadaljevanje: "To zdaj je bilo le ogrevanje. Od zdaj naprej gre zares. Nevaren je vsak nasprotnik, tudi če si na papirju favorit. Če tekmec zadene dva ali tri mete z razdalje in se razigra, je vsakogar težko loviti."

Dekleta so bila v boju s Špankami brez pravih možnosti. Te so hitro povedle s 7:3, razliko pa nato držale vse do končnice, ko so jo še izdatno povečale. "V tekmo smo šle že z namenom, da jo dobimo in osvojimo prvo mesto v skupini. Žal se nam ni izšlo, odločilno pa je bilo verjetno to, da so Španke zadevale z razdalje. Sodniški kriterij je bil res čuden, saj je tukaj igra bolj groba, nam pa je sodnik piskal prav vse, kot v klasični košarki. A glave zaradi tega ne bomo dale dol, gremo naprej, čakamo osmino finala," je po tekmi povedala Urša Žibert.

Poraz v četrtfinalu

Boksar Aljaž Venko je v četrtfinalu kategorije do 75 kg izgubil proti Ircu Michaelu o'Reilleyu, ki si je tako zagotovil najmanj bronasto kolajno, po soglasni sodniški odločitvi. V dvoboju je Irec z odlično taktiko izkoriščal prednost v višini, Venko je sicer pogumno skušal prenesti borbo na manjšo razdaljo, a je Irec večino dvoboja uspešno uhajal s polrazdalje in zasluženo zmagal. Venko je bil ob tem močno hendikepiran, saj je takoj v uvodu borbe obnovil poškodbo arkade, ki jo je staknil v dvoboju drugega kroga s Fincem Dmitrijem Tretjakom.

"Zadovoljen sem z borbo, žal pa sem imel to nesrečo z arkado. Malo mi je zmanjkalo do medalje in seveda sem malo razočaran, a upam na naprej, na kvalifikacije za Rio de Janeiro, čaka me evropsko in svetovno prvenstvo, pa sredozemske igre in čez štiri leta nove evropske igre," je dejal 22-letni boksar iz Slovenskih Konjic.

Drugi finale plavalk

Plavalci so si na evropskih igrah v Bakuju, tam poteka mladinsko evropsko prvenstvo, priborili že drugi finale. Zanj je s sedmim mestom v polfinalu in osebnim rekordom 2:33,11 poskrbela plavalka Olimpije Neža Klančar. Tara Vovk je bila v isti disciplini z 2:34,80 deveta, finale pa se ji je izmuznil za 16 stotink.

"Zelo vesela sem, ker je to po letošnji sezoni super. Izpolnila sem tudi normo za mladinsko svetovno prvenstvo v Singapurju, ki je nisem pričakovala, a mi je uspelo. Še bolj sem vesela, ker sem bila po tekmi na trnih, ali bom v finalu ali ne," je povedala Klančarjeva in dodala, da je na startu malo zamudila: "Zdaj se moram spočiti, potem pa jutri na polno in bo, kar bo." Mariborčan Grega Popovič je bil na 1500 m prosto 18., Maja Uduč je bila na 400 m prosto 38., Blaž Demšar pa je na 200 m delfin zasedel 22. mesto.

Še tretji poraz na turnirju je doživela badmintonistka Kaja Stankovič, ki jo je tesno z 21:19 in 22:20 premagala Italijanka Jeanine Cicognini. Prvo zmago na badmintonskem turnirju pa je zabeležil Iztok Utroša, ki je z 21:17 in 21:16 odpravil Estonca Raula Musta, kljub temu je nastop končal na tretjem mestu v skupini in se poslovil od tekmovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.