Šport
50 ogledov

Koširja nasledil Dekleva

tina maze veleslalom EPA
Predstavniki alpskih smučarskih klubov so v Kranju na izrednem zboru za alpske discipline izvolili novega predsednika. To funkcijo bo po novem opravljal 48-letni Janez Dekleva, dolgoletni predsednik Smučarskega kluba Alpetour Škofja Loka, ki so mu delegati izrazili največjo podporo.

Po avgustovskem nepreklicnem in tudi nepričakovanem odstopu slovenske alpske smučarske legende Jureta Koširja z mesta predsednika odbora in zbora alpskih disciplin je alpski zbor moral izbrati novega prvega moža najvišjega organa panoge za alpsko smučanje, ki ga sestavljajo predstavniki klubov in društev.

Čeprav gre za neprofesionalno funkcijo, sta za vodenje zbora panoge kandidaturi vložila dva Gorenjca. Ob Janezu Deklevi je kandidaturo vložil še 43-letni Borut Hrobat, nekdanji predsednik Alpskega smučarskega kluba Triglav iz Kranja, trenutno vodja projekta Nacionalnega šolskega in športnega centra Kranj. Od 97 glasov iz 32 klubov je Dekleva na tajnih volitvah prejel 70 glasov, njegov protikandidat pa 27.

Pred glasovanjem sta kandidata imela priložnost zbranim delegatom predstaviti programa, rdeča nit katerih je bilo opozarjanje na slabo komunikacijo in ne najbolj posrečeno epizodo s samoprispevkom tekmovalcev v višini pet tisoč evrov za novo tekmovalno sezono. "Moja ocena je, da ni razloga, da bi v tem trenutku menjali temeljne dele že sprejetih usmeritev za nadaljnji razvoj alpskega smučanja za obdobje 2010–2014. Pomembno je, da damo poudarek izpeljavi zastavljenih ciljev in ureditvi odnosov," je med drugim v svoji predstavitvi poudaril Dekleva, mednarodni tehnični delegat za alpsko smučanje, ki se je uveljavil tudi kot vodja odmevnega mladinskega smučarskega tekmovanja za pokal Loka.

Dekleva je prepričan, da je alpsko smučanje ena najbolj podhranjenih športnih panog v Sloveniji, kar sklepa tudi na podlagi tega, da v Sloveniji, razen Kranjske Gore in Maribora, praktično ni ustreznih poligonov za treninge alpskega smučanja za vse starostne kategorije. Po njegovem bi kazalo pripraviti tudi program temeljnega in nadaljnjega usposabljanja za kakovostne trenerje alpskega smučanja.

Člani alpskega zbora so izrazili tudi ostro nasprotovanje morebitni odpravi dolgoletnega razpoznavnega znaka Slovenske smučarske zveze, in sicer stilizirane podobe Bloškega smučarja. Za promocijske namene je namreč izvršilni odbor zveze na podlagi spremenjenega člena statuta nedavno soglasno potrdil uporabo za predstavnike klubov in društev spornega znaka snežinke. Člani zbora panoge so prepričani, da takšen znak ne more predstavljati zveze s tako dolgo tradicijo, kot jo ima slovenska.

Na izrednem zboru so se čisto na koncu dotaknili tudi izredno žgočega vprašanja, ki se nanaša na nov dogovor z alpskimi smučarji, s katerimi bi presekali gordijski vozel glede spornega prispevka za izvedbo priprav na novo sezono. Slednjega je junija ob potrjevanju novega finančnega načrta potrdil prav alpski zbor s še starim predsednikom na čelu, a nato požel silovito nasprotovanje s strani tekmovalcev.

Predsednik smučarske stroke Vlado Makuc, ki je zaradi v tujini službeno odsotnega Tomaža Lovšeta vodil izredni zbor, je povedal, da tekmovalci ne bodo prispevali predvidenih pet tisoč evrov pavšalno, temveč glede na stanje proračuna svoje ekipe (tehnične discipline, smukači ...), ko se bo pokazalo, da je takšen način financiranja potreben. Tekmovalcem bodo tako ponudili v podpis spremenjene pogodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.