Šport
0 ogledov

Kri, znoj in bolečine prvega tedna

Heinrich Haussler je bil v enem izmed zadnjih ovinkov v peti etapi prehiter in j Žurnal24 main
"Nikoli nisem imel rad prvega tedna dirkanja na Touru," je nekoč dejal Lance Armstrong. Vas zanima zakaj? Odgovor so na letošnji dirki spoznali tudi nekateri favoriti, ki so občutili trdoto asfalta.
 
 

V zadnjih 80 kilometrih je bilo noro in zelo nevarno in priznam, da me je bilo pošteno strah.

Frank Schleck

 
Dirka po Franciji se je prvič po več kot 40 letih začela brez prologa. Kolesarji so se za prestižne majice tako potegovali na etapi, kar je seveda pomenilo, da je bil boj še toliko bolj ogorčen. Ozke, zavite ceste, hiter tempo v spustih, utrujenost zaradi nenehnih kratkih, a peklensko zahtevnih vzponov. Vse to je botrovalo, da se je marsikateri kolesar znašel na tleh in občutil trdoto francoskega asfalta.

Med tistimi najboljšimi kolesarji jo je najprej skupil lani najboljši gorski kolesar in drugi med mladimi Mauricio Soler . Zanj je bila usodna že prva etapa, ko si je pri padcu deset kilometrov pred ciljem poškodoval zapestje. Prav tisto zapestje, zaradi katerega je moral odstopiti že na italijanskem Giru .

"Zaradi bolečin v roki je še bolj utrujen, vendar je dokončal etapo in pokazal pravi karakter. V naslednjih dneh bo šel še na dodatne preglede, ki bodo pokazali kaj je narobe," je o Solerju in njegovih poškodbah po etapi dejal Alberto Volpi , športni direktor Barloworlda . Soler je po nekaj dneh mučenja vseeno odstopil.


Alejandro Valverde se bori tako s konkurenco kot z odrgninami. © Reuters

 
Schlecka je bilo strah
V prvi etapi pa je prišlo tudi do množičnega padca, v katerega so bili vpleteni Fabian Wegmann, Frank Schleck, Sylvain Chavanel, Jaroslav Popovič in Jimmy Casper , vendar so vsi lahko nadaljevali z dirko. "Bilo je zelo čudno, saj so bili zaradi močnega vetra vsi živčni. V zadnjih 80 kilometrih je bilo noro in zelo nevarno in priznam, da me je bilo pošteno strah," je svoje občutke razkril starejši od bratov Schleck, ki je na Dirki po Švici že grdo padel.

V drugi in tretji etapi so jo skupili Stephane Goubert, Xavier Florencio Nicki Sorensen, Matthieu Sprick in Rubens Bertogliati . V padec, ki je vsem nagnal strah v kosti pa je bil vpleten Angel Gomez . Prav zaradi tega padca sta dragocenih 38 sekund v primerjavi z ostalimi favoriti za skupno zmago izgubila Denis Menčov in Ricardo Ricco , ki sta se vseskozi vozila preveč v ozadju in tako do cilja nista več ujela najboljših. Še en dokaz več, kako nepredviljiva je lahko Dirka po Franciji.

 

Preberite še ...

Za kolesarske nevedneže
Razumevanje kolesarskega jezika
Ko cesta zavije v klanec
Kdaj bo te idiote izučilo?

Na tleh tudi rumeni Schumacher
V peti etapi pa se je na tleh znašel eden izmed najresnejših kandidatov za zmago Alejandro Valverde , ki jo je kar pošteno skupil, vendar je vseeno lahko nadaljeval in naslednji dan kljub številnim obvezam po desni roki in nogi osvojil drugo mesto. V isti etapi je ena izmed starejših gledalk pet kilometrov pred ciljem na tla spravila Aureliena Passerona , ki je moral odstopiti. Oster desni ovinek je bil preveč tudi za prehitrega Heinrcha Hausslerja iz Gerolsteinerja .

Nikakor pa ne smemo pozabiti na nosilca rumene majice Stefana Schumacherja , ki se je na prvo mesto zavihtel po odlično odpeljanem kronometru . Tudi v šesti etapi se je vse do zadnji metrov dobro držal in bi brez težav obdržal mesto vodilnega, če le ne bi prišlo do tistega nesrečnega trčenja s Kimom Krichnom . Preden se je Nemec pobral je že izgubil majico, slekel pa mu jo je prav Luksemburžan Kirchen.


Cadel Evans. se je na tleh znašel v prvi pirenejski etapi, vendar se je do cilja pripeljal z najboljšimi. © Reuters

 
 
 

Nikoli nisem imel rad prvega tedna dirkanja na Touru, saj je bilo vedno tako, da v skupnem seštevku nisi mogel nič pridobiti. Lahko si samo veliko izgubil.

Lance Armstrong

 
Valjavec odlično v prvem tednu
Padcem se kolesarji niso mogli izogniti niti v petkovi sedmi etapi , ki je bila zaradi vetra in peklenskega tempa zelo težka. Žrtev tega je bil Damiano Cunego , ki je kmalu po startu padel in se vse do konca mučil držati stik. Kot eden izmed kandidatov za stopničke je le s težavo sledil najboljšim in na koncu izgubil dragocene pol minute v primerjavi z ostalimi.

Nikar pa ne smemo pozabiti na na vsaj še dva padca dveh kolesarjev, ki merita na sam vrh Dirke po Franciji. V soboto je bila na sporedu osma etapa , ki je bila namenjena predvsem sprinterjem. Vendar je za "pestrost" spet poskrbelo vreme in nič čudnega ni, da se je na tleh znašel Riccardo Ricco , ki si je rahlo poškodoval koleno.

"Sprva me je bolelo, potem pa, ko se je enkrat dirka začela, sem na vse skupaj pozabil. Mislil sem zgolj na zmago," je naslednji dan povedal Ricco, ki je v izjemnem slogu dobil deveto , prvo pirenejsko etapo do Bagneres de Bigorreja. Prav v tej preizkušnji, ki je že pokazala, kdo so kandidati za najvišja mesta, jo je nekoliko skupil prvi favorit Cadel Evans .

Lilian Jegou je grdo padel v sedmi etapi in seveda je moral odstopiti. © Reuters

 
"V sprednje kolo se mu je zapletla nekakšna torba. Ni bila tista s potno hrano. Sprednje kolo se je ustavilo in Cadel je padel čez balanco," je dogodke opisal Evansov pomočnik Christophe Brandt , ki je bil ob padcu tik pred svojim kapetanom. Evans po etapi, ki jo je kljub težavam končal z najboljšimi ni hotel komentirati, kaj se je zgodilo. Držal se je za ramo, svojemu osebju, ki ga je pospremilo iz prizorišča, pa ni pustil, da bi se kdorkoli izmed njih dotaknil očitno zelo boleče rame.

Odlično se zaenkrat vozi Tadej Valjavec , ki do zdaj še ni storil večje taktične napake, saj se je uspel izogniti vsem padcem in različnim neprijetnostim. V sedmi etapi, ko je šlo zares, pa je tako v vožnji na veter kot v vožnji na vzpon vseskozi sledil najboljšim. Očitno si je v zadnjih dveh nastopih na največji kolesarski dirki le nabral dovolj izkušenj, da ve, kako se v Franciji dirka. Mogoče bi pa moral k njemu na učno uro priti tudi njegov nekdanji kapetan Cunego.

 
 

Sprednje kolo se je ustavilo in Cadel je padel čez balanco.

Christophe Brandt

 
Zdaj so na vrsto končno prišle gorske preizkušnje , kjer se vse postavi na svoja mesta. Dokončno se izoblikujejo favoriti, ki imajo v glavnini priviligiran status. Prerivanja je manj, zato lahko vsi skupaj držimo pesti, da bo v naslednjih dneh tudi padcev in s tem s povoji obvezanih različnih delov telesa precej manj. Za konec naj samo poudarimo vsem znan citat sedemkratnega zmagovalca Dirke po Franciji Lancea Armstronga , ki še kako velja tudi za letošnjo preizkušnjo: "Nikoli nisem imel rad prvega tedna dirkanja na Touru, saj je bilo vedno tako, da v skupnem seštevku nisi mogel nič pridobiti. Lahko si samo veliko izgubil."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.