Šport
21 ogledov

Lance s petimi milijoni reševal svojo kožo

lance armstrong oprah winfrey Reuters
Lance Armstrong je ameriškim uradom ponudil plačilo petih milijonov dolarjev, da bi se na ta način izognil plačilu še višjim odškodninam, je poročala televizija CBS. Kolesar, ki naj bi medtem tudi že javno priznal jemanje prepovedanih snovi, je obenem pravosodnemu ministrstvu ponudil tudi popolno sodelovanje kot morebitna priča.

Kot poroča CBS, pa naj bi ministrstvo obe Armstrongovi "neprimerni" ponudbi zavrnilo. Ministrstvo v tem trenutku preverja, ali bi se pridružilo postopku proti Armstrongu, ki ga je sprožil njegov nekdanji moštveni kolega Floyd Landis. Slednji je že leta 2010 vložil tožbo, s katero skuša dokazati, da je Armstrong utajil davke in si prav na ta račun kupoval prepovedane preparate.

Armstrongu grozijo dodatne težave s strani ameriške pošte. Pošta je namreč sponzorirala njegovo nekdanjo ekipo US Postal in v ekipo do leta 2004 vložila več kot 30 milijonov dolarjev, zdaj želi del teh sredstev nazaj.

Pound: ''Kolesarstvo bi morali izključiti iz olimpijskih iger''

Po priznanju nekdanjega kolesarskega šampiona Američana Lancea Armstronga o uživanju prepovedanih poživil, za kar naj bi ves čas vedela Mednarodna kolesarska zveza, se je kolesarstvo znašlo v težavah. Nekdanji predsednik Svetovne protidopinške agencije (Wada) Richard "Dick" Pound je omenil možnost črtanja tega športa z olimpijskih iger.


V primeru, da se izkaže, da je Mednarodna kolesarska zveza (Uci) podpirala početje Armstronga, bi moralo kolesarstvo za nekaj let izgubiti status olimpijskega športa, je prepričan 70-letni Kanadčan Pound, nekdanji podpredsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), trenutno njegov član.

"Lahko bi rekli: očitno imate problem in jim dali štiri ali osem let časa, da ga rešijo. In ko bodo menili, da je čas, da se vrnejo med olimpijske športe, bi mi premislili, ali je dobro, da spet postanete olimpijski šport. Očitno je edina pot, da si vpleteni v kolesarstvo rečejo: 'Nismo več olimpijski šport in če hočemo spet to postati, si moramo to tudi zaslužiti'," je bil oster Pound, sicer odvetnik po poklicu, v izjavi za britansko tiskovno agencijo Reuters, kar povzema kolesarski novičarski portal cyclingnews.com.

richard pound | Avtor: EPA EPA
"S tem primerom bi se vsekakor moral ukvarjati tudi Mednarodni olimpijski komite, glede na to, da Mednarodna kolesarska zveza ni znana po strogih ukrepih zoper doping. Enako se je že zgodilo z dviganjem uteži pred leti, v tistem trenutku, ko ukrepate, stvari nenadoma postanejo čudne in v teh športih odgovorijo: 'Pa saj ne morete kaznovati vseh nedolžnih športnikov s črtanjem športa z olimpijskega programa'," je bil za Reuters še piker Pound, ki je ob tem še opozoril, da je kot prvi mož Wade imel dolgo zgodovino sporov z vodilnimi možmi kolesarskega športa.

Pound se je odzval na dogajanje, povezano s spektakularnim razkritjem padlega šampiona v intervjuju, ki ga je z njim opravila najbolj znana ameriška voditeljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey. Pogovor bo predvajan v dveh delih v četrtek in petek, v medijih pa se vrstijo ugibanja, ali je Armstrong v priznanju nečednosti spregovoril tudi o domnevnem prikrivanju njegovega početja s strani vodilnih mož v Mednarodni kolesarski zvezi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.