Šport
7 ogledov

USA Today: Armstrong priznal

Lance Armstrong Reuters
Televizijska zvezdnica Oprah Winfrey je v svoji pogovorni oddaji gostila nekdanjega kolesarja Lancea Armstronga. Po poročanju USA Today je Armstrong priznal jemanje nedovoljenih poživil.

Nekdanji kolesarski zvezdnik Lance Armstrong je v pogovoru z ameriško televizijsko voditeljico Oprah Winfrey priznal jemanje nedovoljenih poživil, poroča USA Today. V prvem intervjuju po odvzemu sedmih zmag dirke po Franciji je Armstrong potrdil, da je pomagal pri vodenju najbolj dovršenega dopinškega programa v zgodovini športa.

Po letih zanikanja dopinških kršitev in vztrajanja pri svoji zgodbi, čeprav je bil javno ponižan in so mu oktobra lani pobrali zmage na Touru, bo pogovor z Winfreyjevo, ki ga bodo predvajali v četrtek, pomenil popoln preobrat v primeru Armstrong. Vsako priznanje jemanja nedovoljenih poživil bi lahko za Teksačana, ki bo tako namesto junaka v zgodovino bržčas zapisan kot največji dopinški grešnik vseh časov, imelo tudi pravne in finančne posledice, posebej pri velikih korporacijah, kot je proizvajalec športne opreme Nike, ki so mu stale ob strani kljub vse hujšim obtožbam.

Winfreyjeva je že nastopila v jutranji oddaji na televizijski mreži CBS, v kateri je promovirala pogovor s padlim zvezdnikom, vendar ni izdala nikakršnih podrobnosti. Na Twitterju je zapisala le, da je pogovor trajal dve uri in pol ter da je Armstrong prišel pripravljen.

"Mislim, da sem ga vprašala vse, kar ljudi po vsem svetu zanima, in lahko potrdim, da je Lance odgovoril na vsa vprašanja. Bil je zelo razmišljujoč, resen, in po mojem mnenju se je zelo dobro pripravil na pogovor. Vse skupaj smo dobro izpeljali," je še dejala Oprah Winfrey za CBS.

Novinarji oblegali Armstrongov dom

Novinarji, fotografi in televizijske ekipe so sicer množično zasedli svoje "položaje" pred Armstrongovim domom v Teksasu, kjer je pogovor potekal in ki je obdan z 2,5 metra visokim obzidjem. Kljub temu naj bi nekatere informacije pricurljale v javnost. USA Today navaja neimenovani vir, ki pravi, da je Armstrong priznal dopinške prekrške. Armstrongov predstavnik za stike z javnostmi Mark Fabiani ni hotel ničesar komentirati: "Z ekipo Winfreyjeve smo dogovorjeni, da ne bomo ničesar komentirali do predvajanja pogovora, in tega se bomo držali."

Richard Pound, nekdanji prvi mož Svetovne protidopinške agencije, je za francosko tiskovno agencijo AFP v ponedeljek povedal, da bi rad Armstronga videl na pravem zaslišanju in da bi morda moral svojo krivdo priznati v drugih oddajah. "Raje bi videl, da bi nastopil v oddajah, kot sta Face The Nation ali Meet the Press, v katerih bi mu gledalci gotovo postavili nekaj neprijetnih vprašanj," meni Pound.

Pound še pravi, da Armstrong bržčas upa, da bo priznanje postavilo temelje za to, da mu bo ameriška protidopinška agencija (Usada) prekinila dosmrtno prepoved in da se bo lahko vrnil na tekmovanja na maratonih in triatlonih. Toda za kaj takega bi moral Armstrong povedati čisto vse, meni Pound.

Pred snemanjem pogovora je sicer Armstrong obiskal sedež fundacije Livestrong, ki jo je sam ustanovil za boj proti raku, in se vsem opravičil za neprijetnosti, ki jim jih je povzročil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.