Šport
234 ogledov

Lekcija Nadala, Šarapova izločila branilko naslova

Rafael Nadal Epa
V petek je bilo v Melbournu na sporedu po osem dvobojev tretjega kroga v konkurenci posameznikov in posameznic.

Španski teniški as Rafael Nadal se je brez težav uvrstil v osmino finala odprtega prvenstva Avstralije. Nadal, ki na prvem letošnjem turnirju za veliki slam še ni izgubil niza, je v dveh urah in 24 minutah s 6:1, 6:2 in 6:4 izločil 19-letnega Avstralca Alexa De Minaura. 

Čeprav se je zdelo, da bi De Minaur s svojo hitrostjo na igrišču znal predstavljati večji izziv za 32-letnega Španca, je Nadal že v prvem nizu pokazal, da ima vse niti v svojih rokah, vidno živčen Avstralec pa je težko razvijal svojo igro, največ težav pa je imel z nekoliko podhranjenim servisom.

Drugi igralec sveta je 27 mest nižje postavljenemu Avstralcu tako odvzel servis v četrti igri uvodnega niza za 3:1 in nato še enkrat dve igri pozneje ter prepričljivo dobil niz. V drugem je Nadal znova takoj prišel do tako imenovanega "breaka" in vseskozi nadziral potek dvoboja. Zgodba se je še enkrat ponovila v začetku tretjega niza, ko je De Minaur izgubil uvodno igro na svoj začetni udarec. Avstralec je nato sicer držal izid za priključek, a mu Nadal ni dovolil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Je pa v razburljivi zadnji igri zmagovalcu 17 turnirjev velike četverice ubranil šest zaključnih žog, preden je vendarle moral priznati poraz.

Borbenega Avstralca je po dvoboju pohvalil tudi Nadal: "Res grize, je izredno hiter ... Tista točka na zaključni žogi, ki jo je rešil, je bila res neverjetna." Ob tem se je zahvalil publiki za močno podporo, ki so mu jo namenili kljub dejstvu, da je igral proti izredno priljubljenem domačinu.

Nadal, ki je na poti do osmine finala premagal tri Avstralce - poleg De Minaurja, še Jamesa Duckwortha in Matthewa Ebdena - se bo v četrtfinalu srečal s Čehom Tomašem Berdychom. Nekdanja številka štiri moškega tenisa po daljši poškodbi hrbta v Avstraliji znova beleži odmevne rezultate. V prvem krogu je trenutno 57. igralec na svetu, premagal 13. nosilca Britanca Kyla Edmunda, danes pa 18. nosilca Argentinca Diega Schwartmana s 5:7, 6:3, 7:5 in 6:4.

Andreja Klepač OP Avstralije Šport Klepačeva brez težav čez drugo oviro

Nastop v osmini finala pa si je le po velikem preobratu zagotovil lanski finalist Marin Čilić, sedmi igralec sveta, ki je proti zimzelenem Špancu Fernandu Verdascu nadoknadil zaostanek dveh nizov in v četrtem nizu ubranil dve zaključni žogi na poti do zmage s 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (8) in 6:3.

Petintridesetletni Madridčan je v uvodnem delu dvoboja z izjemnim servisom popolnoma nadziral potek igre, saj na drugi strani Čiliću prvi udarec nikakor ni stekel. Hrvat je šele v tretjem nizu našel ritem na igrišču in ekspresno znižal zaostanek, a se je nato moral boriti za obstanek vse do zadnje točke četrtega niza.

Tridesetletni Čilić se je pri 6:7 v podaljšani igri prvo na svoj servis rešil zaključno točko, nato pa se je Špancu pri vodstvu 8:7 zatresla roka. Drugi začetni udarec je poslal v mrežo, po tej napaki pa je Čilić postal gospodar na igrišču. Špancu je prvo vzel še naslednjo točko na servisu, nato pa mirno zaključil niz in veliko psihološko prednost unovčil v odločilnem nizu. Španec si lahko očita neizkoriščene priložnosti ob dejstvu, da je vse do petega niza bolje serviral od Čilića. Na koncu je končal s 27 asi, proti Čilićevimi osmimi. Za Hrvata bi borbena zmaga lahko prinesla pomembno spodbudo za naprej, saj doslej v Melbournu ni bil najbolj zanesljiv. V osmini finala se bo pomeril s 24. igralcem sveta, Špancem Robertom Bautisto Augutom, ki je danes nekoliko presenetljivo v treh nizih, s 6:4, 7:5 in 6:4, izločil enega od mladih ruskih upov v moški karavani Karema Hačanova, sicer 11. igralca sveta.

Australian Open pretep Cirkus na OP Avstralije Šport Dve ženici obračunali zaradi igralkinega traku, posredovali varnostniki

Zimzeleni Roger Federer, dvakratni zaporedni branilec naslova na OP Avstralije, je odigral jubilejno 100. tekmo na igrišču Roda Laverja in v tretjem krogu ekspresno izločil 50. igralca sveta, Američana Taylorja Fritza. 21-letnik proti švicarskemu mojstru, ki je zmagal po zgolj 88 minutah igre, ni imel odgovora. 37-letni Federer je slavil s 6:2, 7:5 in 6:2 ter še podaljšal rekord moderne dobe tenisa po številu uvrstitev med najboljših 16 na turnirjih velike četverice že na 63.

Zmagovalec 20 turnirjev za grand slam bo pot proti svojemu rekordnemu sedmemu naslovu na OP Avstralije nadaljeval proti 14. nosilcu, Grku Stefanosu Cicipasu.

Peti dan turnirja je program v Melbournu zmotil dež, saj so igre potekale le na treh glavnih igriščih - Roda Laverja, Margaret Court in Melbourne -, ki imajo streho. Na vseh zunanjih igriščih je spored moten.

Marija Šarapova | Avtor: Epa Epa

Marija Šarapova je pripravila presenečenje in iz nadaljevanja izločila branilko naslova, Danko Caroline Wozniacki. 31-letna Rusinja, zmagovalka petih turnirjev za veliki slam, je po dramatičnem dvoboju slavila zmago nad tretjo nosilko s 6:4, 4:6 in 6:3.

Wozniackijeva je dvoboj začela samozavestno in ekspresno prišla do vodstva s 4:1 v prvem nizu. Vendar pa ji je Šarapova, zmagovalka Australian Opna leta 2008, hitro odgovorila in dobila naslednjih pet iger zapored za zmago v uvodnem nizu.

V drugem nizu je danska teniška igralka spet povedla s 3:0, preden je Šarapova izenačila na 3:3. A Wozniackijeva se tokrat ni pustila presenetiti in je odvzela servis Šarapovi za vodstvo s 5:4 ter nato dobila niz.

V odločilnem delu igre pa sta bili igralki izenačeni do 3:3, nato pa je Šarapovi, ki je letos 30. nosilka v Melbournu, uspel "break", dobila pa je tudi naslednji dve igri in se veselila napredovanja med najboljših 16.

Wozniackijeva je največji skalp Šarapove vse od leta 2017, ko se je vrnila na sceno po prestani 15-mesečni dopinški kazni. V četrtem krogu se bo pomerila z avstralsko junakinjo, Ashley Barty.

"Vedela sem, da med čaka izjemno težak dvoboj, saj je Wozniackijeva branilka naslova in ni skrivnost, da zelo rada igra v Avstraliji. Sama lani nisem odigrala veliko tekem, še posebej mi manjkajo obračuni z igralkami iz 'top 10', tako da sem te zmage res zelo vesela," je dejala Šarapova.

Tamara Zidanšek OP Avstralije Šport Slovenka se je dobro upirala eni najboljših igralk na svetu
Druga teniška igralka sveta Nemka Angelique Kerber, ki je danes dopolnila 31 let, je svoj rojstni dan proslavila z gladko zmago. Njena žrtev je bila domačinka Kimberly Birrell, ki je nastopala s posebnim povabilom prirediteljev; Kerberjeva jo je po manj kot uri igre izločila s 6:1 in 6:0. Kerberjeva, zmagovalka v Melbournu pred tremi leti, se bo za mesto v četrtfinalu pomerila s 35. igralko sveta, Američanko Danielle Collins.

OP Avstralije, posamično (3. krog):

MOŠKI:
Marin Čilić (Hrv/6) - Fernando Verdasco (Špa/26) 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (8), 6:3
Roger Federer (Švi/3) - Taylor Fritz (ZDA) 6:2, 7:5, 6:2
Stefanos Tsitsipas (Grč/14) - Nikolos Basilašvili (Gru/19) 6:3, 3:6, 7:6(7), 6:4
Tomaš Berdych (Češ) - Diego Schwartzman (Arg/18) 5:7, 6:3, 7:5, 6:4
Grigor Dimitrov (Bol/20) - Thomas Fabbiano (Ita) 7:6(5), 6:4, 6:4
Roberto Bautista Agut (Špa/22) - Karen Hačanov (Rus/10) 6:4, 7:5, 6:4
Frances Tiafoe (ZDA) - Andreas Seppi (Ita) 6:7 (3), 6:3, 4:6, 6:4, 6:3
Rafael Nadal (Špa/2) - Alex De Minaur (Avs/27) 6:1, 6:2, 6:4

ŽENSKE:
Marija Šarapova (Rus/30) - Caroline Wozniacki (Dan/3) 6:4, 4:6, 6:3
Sloane Stephens (ZDA/5) - Petra Martić (Hrv/31) 7:6(6), 7:6(5)
Amanda Anisimova (ZDA) - Arina Sabalenka (Blr/11) 6:3, 6:2
Ashleigh Barty (Avs/15) - Maria Sakkari (Nem) 7:5, 6:1
Anastazija Pavljučenko (Rus) - Aleksandra Sasnovič (Blr) 6:0, 6:3
Petra Kvitova (Češ/8) - Belinda Bencic (Švi) 6:1, 6:4
Danielle Collins (ZDA) - Caroline Garcia (Fra/19) 6:3, 6:2
Angelique Kerber (Nem/2) - Kimberly Birrell (Avs) 6:1, 6:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice