Šport
27 ogledov

''Lepše je zmagati, kjer so nižji davki''

biatlon pokljuka jakov fak Saša Despot
Slovenski biatlonec Jakov Fak je minuli konec tedna na Pokljuki znova poskrbel za veselje domačih ljubiteljev športa. Zmagal je v sprintu, po avstrijskem Hochfilznu pa tako vknjižil že drugo zmago v svetovnem pokalu in poskrbel za sploh prvo slovensko zmago na Pokljuki.

Prvo ime letošnjega biatlonskega svetovnega pokala na Pokljuki je nedvomno Jakov Fak. Simpatičen in skromen fant iz Mrkopalja na Hrvaškem, ki ima že dve leti tudi slovensko državljanstvo, je glavni motor ambiciozne slovenske ekipe, dobre rezultate pa niza enega za drugim.

Potem ko je pred dobrim tednom prvič zmagal v svetovnem pokalu, je to v četrtek ponovil še na sprintu na Pokljuki, nato pa v nedeljo osvojil še drugo mesto na tekmi s skupinskim startom. Slabši je bil le na zasledovanju, kjer je zaradi sprinterske zmage startal kot prvi in se prvič v karieri znašel v vlogi begunca in ne zasledovalca. Kot je dejal, mu je bilo prav zato težje kot doslej, ko je bil bolj navajen loviti tekmece.

V minuli sezoni je imel nekaj težav zaradi ozeblin prstov; kazalec desne roke, s katerim pritiska na petelina, mu je lani zmrznil, zato zdaj poseže tudi po ogrevanih rokavicah. Tudi ko mu je na sprintu v četrtek ponagajal prazen tulec naboja, ki ni hotel iz ležišča, je ohranil mirne živce in kljub porušenemu ritmu nalogo na strelišču opravil odlično in tekmecem ni pustil blizu. Seveda je požel bučen aplavz občinstva, številni so ga prišli spodbujat tudi iz Hrvaške.

"Vtisi so lepi. Upam, da ste uživali. Če lahko seveda tudi vas označim kot gledalce. Jaz sem užival; ko zmagaš, pozabiš na vse bolečine, ki te spremljajo na progi," je po četrtkovi sprinterski zmagi zbrani sedmi sili dejal Fak in na vprašanje, kje je lepše zmagati, v avstrijskem Hochfilznu ali na domači Pokljuki, v šali dejal: "Tam, kjer je manj davka."

Zdaj ima na svojem računu zmage na posamični tekmi, na zasledovalni in v sprintu. "Najlepša je zame še vedno olimpijska kolajna. Tukaj na svetovnem pokalu pa so se mi uresničile nekatere moje želje, da bi nastopil na zelo visoki ravni, in zmaga pove vse. Vem, da so moji tekmeci močni, da so bili večkrat v takšnem položaju, kot sem jaz danes. Skušal sem le narediti najboljše, kar znam. Tudi zato mi je bilo v soboto, ko sem startal kot vodilni, precej težje kot sicer," je dejal Fak in dodal: "Ponosen sem na prvo zmago na Pokljuki."

Fak Pokljuka prvi dan sprint biatlon svetovni pokal | Avtor: EPA EPA
Vedno znova poudarja, da je biatlon izjemno nepredvidljiv šport. Že majhen sunek vetra lahko izstrelek potisne iz začrtane smeri, vetrne izravnave so takrat brez pomena. Šport se odvija na prostem in na Pokljuki se je lepo videla moč narave. Prvi dan sonce in nizke temperature, nato pa otoplitev s sneženjem, tretji dan dež in zadnji dan megla.

"V biatlonu je pač tako, da moraš biti pripravljen na hud padec. Nihče si ne upa napovedovati, kaj in kako bo. Sam lahko rečem le, da imam še veliko rezerve v tekaškem delu. Začetek sezone je bil sicer daleč od pričakovanj, a vse ni odvisno samo od mene. Zaenkrat gre dobro, na tekmi pa je pomembno predvsem, da znaš ustrezno porazdeliti moči," je še povedal Fak.

Borut Nunar: Odlično, odlično in še enkrat odlično

Borut Nunar, nekdanji direktor slovenskih biatlonskih reprezentanc, zdaj pa pomočnik tekmovalnega direktorja pri Mednarodni biatlonski zvezi (IBU), je minuli konec tedna na Pokljuki, ko je prizorišče na Rudnem polju gostilo tekme svetovnega pokala, ocenil kot odličen. Tako s tekmovalnega kot organizacijskega stališča.

"Športno gledano je Pokljuka na izjemno visoki ravni, dobre uvrstitve domačih tekmovalcev pa so pripeljale tudi veliko gledalcev. Po prvih sestankih, ki sem jih opravil s predstavniki IBU, lahko mirno rečem, da je s tem tednom Pokljuka stopila v višjo ligo, če lahko tako rečem, to pa  pomeni, da smo ob boku najbolj zvenečim imenom v svetovnem biatlonu. Z nekaterimi stvarmi se z velikimi ne moremo primerjati; smo majhna država, majhna sta tudi stadion in ekipa, a je bilo očitno vloženo veliko volje v tekmovanje. Prireditelji so imeli veliko srečo tudi z vremenom, čeprav smo imeli tako sonce in sneg kot dež in meglo. Ocena je pozitivna, pri IBU smo zelo zadovoljni s takšnimi organizatorji, kot je Pokljuka," je sodelavce pohvalil Nunar.

V sezoni 2013/14 naj bi se termin tekme na Pokljuki z decembrskega premaknil na marčevski datum. "Res je, na mizi je nekaj predlogov za naslednjo sezono, upoštevati moramo želje naših ekip. Gre namreč za olimpijsko leto, ki je nekoliko specifično. Če bi novembra začeli v Skandinaviji, bo zmanjkalo eno mesto za decembrskega četrtega prireditelja, zato se lahko zgodi, da bo Pokljuka zamenjala Östersund, kar pomeni termin v marcu, natančneje od 3. do 9. marca. Težave s pripravo snega in tekmovališča vedno so in vedno bodo. Mislim, da bodo priprave težke, a ne bo glavobola glede priprave proge," je povedal Nunar in dodal: "Predlog koledarja se sestavlja za štiri leta, Pokljuka je usidrana v koledar, in čeprav ne vem, koliko tekem bo organizirala, lahko rečem, da bo v štirih letih gostila prav gotovo več kot dve."

Navdušen je bil tudi nad uvrstitvami Slovencev, ki so v zadnjih tednih zelo napredovali, Fak pa se redno uvršča na zmagovalne stopničke. "Dogaja se tisto, v kar sem tudi sam dolgo verjel. Namreč, da lahko tekmovalci posežejo najvišje in o slovenskih uvrstitvah lahko rečem samo to - odlično, odlično in nič drugega."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.