Šport
32 ogledov

''Ležerni'' ponedeljek v Londonu

felix sanchez 400m z ovirami london 2012 Reuters
V Londonu danes ni bilo tako pestro kot v soboto in nedeljo, kljub temu pa smo videli 18 končnih odločitev. Slovenci niso bili najbolj uspešni, medtem ko so naši južni sosedi drugič pozlateli. Dan je zaznamovala podelitev kolajn v metu kladiva, kjer smo lahko uživali ob pogledu na Primoža Kozmusa.

Slovenijo so v ponedeljek v Londonu zastopali štirje tekmovalci, ki pa se v svojih disciplinah niso uspeli prebiti v nadaljnja tekmovanja. Največjo pozornost slovenske javnosti je požela podelitev kolajn v metu kladiva, kjer je svojo lovoriko okoli vratu končno dobil Primož Kozmus.

Domači navijači proslavljali dve zlati kolajni

Jason Kenny london 2012 velodrom | Avtor: EPA EPA
Britanec Jason Kenny je na olimpijskih igrah v Londonu na velodromu osvojil zlato medaljo v sprintu. V finalu je Kenny z 2:0 premagal Gregoryja Baugeja, svetovnega prvaka v tej disciplini. Britanski kolesar je v Londonu osvojil drugi olimpijski naslov, pred tem je bil zlat tudi v ekipnem sprintu.

Zlato kolajno je Velika Britanija osvojila tudi v konjeništvu. Domačini so bili najboljši v ekipnem preskakovanju ovir in s tem osvojili prvo ekipno britansko zlato v tej disciplini po 60 letih.

Najhitreje sta jadrala Kitajka in Avstralec

Kitajka Xu Lijia je zmagovalka olimpijske jadralne preizkušnje v razredu laser. Kitajka tekmovanja sicer ni najbolje začela, a je v zadnjih plovih ujela ritem in v odločilnem prišla na prvo mesto. V moški konkurenci razreda laser pa je slavil Avstralski jadralec Tom Slingsby. Srebro si je prijadral Ciprčan Pavlos Kontides, bron pa je osvojil Šved Rasmus Myrgren.

Drugo zlato za naše južne sosede

Giovanni Cernogoraz trap london 2012 glineni golobi | Avtor: EPA EPA
Hrvaški športniki so v Londonu osvojili drugo zlato kolajno. Po metalki Sandri Perković je za najžlahtnejše odličje poskrbel še strelec na glinaste golobe Giovanni Cernogoraz ki je v dodatnem streljanju za zlato discipline trap premagal Italijana Massima Fabbrizija.

Fabbrizo je morda moral priznati premoč Hrvatu, a zlato kolajno za Italijo je pristreljal Niccolo Campriani, ki je slavil zmago z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Italijan je postavil nov olimpijski rekord (1278,5), dosežek Slovenca Rajmonda Debevca iz Sydneyja leta 2000 je izboljšal za 3,4 kroga. Debevec je na današnji tekmi zasedel 27. mesto (1161).

V troskoku prvi olimpijski naslov za Južno Korejo

Južnokorejski telovadec Yang Hak-seon je na preskoku osvojil zlato kolajno in svoji državi pritelovadil prvi olimpijski naslov v tej disciplini. Do srebra je prišel Rus Denis Abljazin, bron pa je osvojil Ukrajinec Igor Radivilov.

Arthur Nabarrete Zanetti krogi london 2012 | Avtor: EPA EPA
Zlato kolajno na krogih je v žep pospravil Brazilski telovadec Arthur Nabarrete Zanetti. Svetovni podprvak je za svoj nastop prejel oceno 15,900, s katero je presenetil branilca olimpijskega naslova in zmagovalca na zadnjih petih svetovnih prvenstvih, Kitajca Chen Yibinga, ki je dobil desetinko slabšo oceno.

V ženski konkurenci je na dvovišinski bradlji blestela Ruska telovadka Alija Mustafina. Rusinja je z olimpijskim naslovom dopolnila zbirko odličij na letošnjih igrah, saj je prej že osvojila srebrno in bronasto odličje.

Prvo olimpijsko zlato v atletiki za Grenado

kirani james 400m london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Kirani James iz Grenade je olimpijski prvak v teku na 400 m. V današnjem londonskem finalu je aktualni svetovni prvak tekel 43,94 in svoji državi pritekel prvo olimpijsko odličje v atletiki. Srebro je osvojil Leguelin Santos iz Dominikanske republike (44,46), bron pa Lalonde Gordon iz Trinidada in Tobaga (44,52).

Rusinja Julija Zaripova si je v teku na 3000 m z zaprekami pritekla olimpijski naslov. Zaripova je tekla 9:06,72, kar je najboljši izid letošnje sezone in njen osebni rekord. Srebro je osvojila Tunizijka Habiba Ghribi (9:08,37), do brona pa je prišla Etiopijka Sofia Assefa (9:09,84). Branilka naslova iz Pekinga 2008, Rusinja Gulnara Galkina, današnje preizkušnje ni končala.

V skoku s palico si je olimpijski naslov priskala Američanka Jennifer Suhr. Za zmago je skočila 4,75 m, z enakim dosežkom pa si je srebro priskakala Yarisley Silva iz Kube. Bronasta je bila svetovna rekorderka Rusinja Jelena Isinbajeva (4,70 m), olimpijska prvakinja iz Aten 2004 in Pekinga 2008.

Druga zlata medalja Felixa Sancheza

felix sanchez 400m z ovirami london 2012 | Avtor: EPA EPA
Atlet Felix Sanchez, ki prihaja iz Dominikanske republike, je v disciplini 400m z ovirami osvojil že drugo zlato olimpijsko kolajno. S časom 47,63 je prepričljivo zmagal in se veselil novega zlata po Atenah 2004. Drugi je bil Američan Michael Tinsley (47,91), bron pa je pripadel Portoričanu Javierju Culsonu (48,10).

Svetovni prvak v rokoborbi najboljši tudi v Londonu

Iranec Omid Haji Noroozi je slavil v rokoborbi grško-rimskega sloga v kategoriji do 60 kilogramov. Svetovni prvak, ki je svoji državi priboril še drugo zlato rokoborsko kolajno v dveh dneh, je v finalu ugnal Gruzijca Revaza Lašhija z 2:0.

Mijain Lopez london 2012 rokoborba | Avtor: Reuters Reuters
V kategoriji do 84 kilogramov je drugo rokoborsko zlato za Rusijo priboril Alan Hugajev. Triindvajsetletni Hugajev je v finalu premagal nekdanjega olimpijskega prvaka Egipčana Karama Gaberja s 3:0. Za Rusijo je to druga zlata rokoborska kolajna na OI 2012.

V kategoriji do 120 kilogramov je bil najbolj spreten Kubanec Mijain Lopez. S tem je ubranil naslov iz Pekinga, v finalu pa je s 3:0 premagal Estonca Heikija Nabija. Za Kubo je to tretja zlata kolajna na teh igrah.

Pozlateli so Ukrajinci in Belorusi

Ukrajinec Aleksej Torohti je pokazal svojo izjemno moč, ko je osvojil zlato kolajno v dviganju uteži v kategoriji do 105 kilogramov. Torohti, tretji z zadnjega svetovnega prvenstva, je dvignil 412 kilogramov.

Beloruska atletinja Nadežda Ostapčuk je osvojila zlato odličje v suvanju krogle. Belorusinja, bronasta iz Pekinga 2008, je kroglo sunila 21,36 m. Srebro je z 20,70 m osvojila prvakinja iz Pekinga, Novozelandka Valerie Adams, do brona pa je prišla Rusinja Jevgenija Kolodko (20,48 m).

Pregled kolajn

1. Kitajska             	31	19	14	64
2. ZDA 29 15 19 63
3. Velika Britanija 18 11 11 40
4. Južna Koreja 11 5 6 22
5. Francija 8 9 9 26
6. Rusija 7 17 18 42
7. Italija 7 6 4 17
8.. Kazahstan 6 0 1 7
9. Nemčija 5 10 7 22
10. Madžarska 4 1 3 8
... 32. Slovenija 1 1 2 4
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.