Šport
23 ogledov

Lig NFL rešena, kaj pa NBA?

nfl matt hasselbeck seahawks EPA
Ljubitelji ameriškega nogometa so si pred dnevi oddahnili, saj so v profesionalni ligi NFL dosegli dogovor o koncu lockouta, ta petek pa so še podpisali novo kolektivno pogodbo. Povsem drugače je v ligi NBA, kjer so daleč od dogovora.

Na drugi strani Atlantika v vročih poletnih dneh med ljubitelji športa veliko zanimanja sproža dogajanje v košarkarski ligi NBA. Prekinitev dejavnosti še traja in usoda nove sezone je še negotova. Zato pa so si Američani oddahnili vsaj glede najbolj priljubljenega športa, ameriškega nogometa, saj so v ligi NFL dosegli dogovor o koncu lockouta.

Prekinitev vseh dejavnosti oziroma lockout, kot v ZDA imenujejo stanje po preteku kolektivne pogodbe in pred sklenitvijo nove, je izkusila že večina ameriških poklicnih športnih lig. V NFL je trajal štiri mesece in pol, zdaj pa sta sprti strani, lastniki klubov na eni ter sindikat igralcev na drugi, le dosegli dogovor. Sinoči sta ga podpisala komisar lige Roger Goodell in izvršni direktor združenja igralcev DeMaurice Smith.

Dokument ureja finančna razmerja v ligi za naslednjih 10 let. Jedro spora so bile finance oziroma delitev dobička, ki ga v tem najbolj priljubljenem športu v ZDA vsako leto merijo v milijardah dolarjev. "Vesel sem, da se je nogomet vrnil. To so želeli navijači, tudi mi smo to želeli in uspelo se nam je dogovoriti. Naučili smo se, da lahko bolje delamo skupaj," je dejal Goodell, potem ko je podpisal svoj izvod 300 strani obsežnega dokumenta.

Za zdaj pa nič ne kaže na podoben razplet v ligi NBA. Izvršni direktor sindikata igralcev Billy Hunter je podvomil v uspešna pogajanja z vodstvom lige in opozoril, da lahko izgubijo celotno sezono 2011/12: "Narazen smo 800 milijonov dolarjev na leto. Ne vem, kaj bi se moralo zgoditi, da bi našli skupno pot."

Lockout se je v NBA začel 30. junija, prva pogajanja v novi sezoni v ponedeljek po triurnem sestanku niso prinesla nobenega napredka. Jedro spora so varčevalni ukrepi, ki jih zaradi dolgov želi uvesti vodstvo lige. V NBA želijo "salary cap", omejitev sredstev za plače igralcem v klubih, znižati na 62 milijonov dolarjev na sezono. Obenem želijo spremeniti pravilo o nadomestilih, ki bi jih igralcem znižali za sedem odstotkov. S tem bi v obdobju šestletne kolektivne pogodbe privarčevali več sto milijonov dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.