Šport
51 ogledov

Ligety še tretjič zapored

Ted Ligety EPA
Olimpijski zmagovalec Američan Ted Ligety je na veleslalomu na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku z izjemno drugo vožnjo ubranil naslov prvaka).

Drugo mesto je za Ligetyjem osvojil vodilni po prvem nastopu Avstrijec Marcel Hirscher (+0,45), tretji pa je bil Francoz Alexis Pinturault (+0,88). Klemen Kosi je bil 33. (+7,59), Žan Kranjec pa je odstopil na prvi progi.

Ligety je tretjič v nizu postal veleslalomski svetovni prvak in je osvojil prvo zlato za gostitelje prvenstva. Hirscher je bil na tem SP že zlat v kombinaciji in na ekipni tekmi.Avstrijec je vodil po prvi vožnji, Italijan Roberto Nani je zaostajal 18 stotink, tretja sta bila Pinturault in Nemec Felix Neureuther (+0,23), peti pa Ligety (+0,24).

Slednji je v drugem nastopu v srednjem in spodnjem delu proge z izjemno predstavo tedaj vodilnega Mattsa Olssona prehitel kar za 1,23 sekunde, čeprav je bil po prvem nastopu le mesto in 24 stotink pred Švedom.

Pinturault je zaostal manj kot sekundo, Neureuther pa več (+1,10) in je na koncu na četrtem mestu bron zgrešil za 22 stotink. Nani ni zdržal pritiska in je zaostal tudi za Olssonom in osvojil šesto mesto. Branilec velikega kristalnega globusa Hirscher je imel na vseh merjenjih vmesnega časa prednost pred Ligetyjem, nazadnje osem stotnik, prav v zaključku pa si je nabral skoraj pol sekunde zaostanka in osvojil srebro.

Tokrat odstop, na naslednjem želi biti favorit

Izmed obeh slovenskih predstavnikov je od tekme največ pričakoval Kranjec, ki pa je tekmo končal po 15 sekundah. "Vožnje veliko ne morem oceniti, ker sem hitro odstopil. Prvi zavoji so bili dobri, že na prvem, ki je bil malo težji in je teren visel, sem prišel na bok in odstopil. Na startu sem bil samozavesten, prepričan, da lahko dobro nastopim. Proga je zahtevala napad od vrha do cilja. Le dva ali trije deli so bili taki, da jih je bilo potrebno prevoziti bolj taktično, prvi verjetno prav ta, kjer sem odstopil," je bil povsem dotolčen Kranjec.

Trenutno najboljši slovenski veleslalomist je želel priti med prvo petnajsterico. "Proga je bila zelo lepa, podlaga dobra in je bil možen dober izid. V veleslalomu, ki je moja najboljša disciplina, nisem napravil tistega, kar sem želel. V slalomu moram v kvalifikacije in upam, da bom prišel na nedeljsko tekmo. Potem me čakata dva veleslaloma v svetovnem pokalu, kjer upam na dober izid in uvrstitev v finale sezone. Želim pa si, da bi bil na naslednjem SP mogoče že v širšem krogu favoritov za medalje," je bil vseeno optimističen Kranjec.

"Nisem izpolnil vseh ciljev"

Kosi je bil najboljši v četrtek v kvalifikacijah, ker ni bil med prvo petdeseterico v pokalu, neposreden nastop pa je imel zagotovljen Kranjec. Za razliko od slednjega, ki je na tem SP doslej nastopil le na ekipni tekmi, je Kosi že opravil vse nastope v hitrih disciplinah in kombinaciji. Z desetim mestom na superveleslalomu je dosegel ne le najboljši izid kariere na velikih tekmah, ampak tudi najboljši slovenski moški izid na tem prvenstvu.

"V hitrih disciplinah sem bil precej boljši, zlasti v superveleslalomu, ki je bil res na zelo visoki ravni. Tudi smuka sem se dobro lotil, žal pa sem zdrsnil in odstopil. Potem pa se mi je vse podrlo. Zame se je prvenstvo dobro začelo, pa slabše končalo. Zelo sem bil vesel superveleslalomskega dosežka, nisem pa izpolnil vseh ciljev. Najbolj navdušen ne morem biti, pa tudi zelo razočaran ne," je SP strnil Kosi.

"Včeraj sem bil najboljši v kvalifikacijah veleslaloma, kar si sicer želim na vsaki tekmi. Na glavno tekmo sem se tako prebil kot takoimenovani srečni poraženec, kar pa mi danes ni koristilo. Nastop je bil neuspešen, že na prvi ravnini sem slabo opravil. Napravil sem napako in potem nisem imel dovolj hitrosti. V nadaljevanju sem na strmini še podrsal z bokom. Žal se mi je nastop povsem ponesrečil," je o veleslalomu dejal Kosi, ki je za zmagovalcem po drugi vožnji zaostal več kot sedem sekund in pol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.