Šport
18 ogledov

Lochteju 4 zlate, Mankoč za slovo 16.

sp plavanje ryan lochte EPA
Ameriški plavalec Ryan Lochte je na SP v Šanghaju osvojil tretjo in četrto zlato kolajno – na 200 hrbtno in v štafeti 4x200 prosto. Peter Mankoč se na 100 delfin ni uvrstil v finale in je po 16. mestu dejal, da je bil to bržkone njegov zadnji nastop na svetovnih prvenstvih.

Mankoč brez finala na zadnjem SP

Šesti dan prvenstva je v polfinalu na 100 delfin nastopil en sam Slovenec, Peter Mankoč. Čas 52:67 je bil dovolj le za 16. mesto. Po prihodu v cilj je najavil, da je bil to njegov bržkone zadnji nastop na svetovnih prvenstvih prvenstvih. Ljubljančan, z 31 leti med najstarejšimi v konkurenci, je dopoldan presenetil z 52,46, ko sicer ni izpolnil olimpijske norme A, a si je bržkone že zagotovil pot v London 2012, popoldan pa je predvsem s slabim prihodom v cilj zamudil priložnost za enak izid kot zjutraj in kakšno mesto višjo uvrstitev.

"Ob prihodu v cilj sem zanesljivo dobil dve ali tri desetinke, nisem imel hitrosti in drsel sem počasi v cilj, zato so me nekateri prehiteli. Mislim, da sem imel lepo priložnost za finale, a nič hudega ... Še vedno sem se uvrstil med najboljših 16 na svetu, kar mi na teh prvenstvih uspeva vse od leta 2001 in le malo plavalcev se lahko pohvali, da so bili celo desetletje v top 16. Danes sem imel priložnost za izid 52,1, a to je treba najprej odplavati," je bil samokritičen Mankoč.

Po polfinalu je Peter potrdil, da je prepričan, da je dopoldan izpolnil normo za olimpijske igre v Londonu, čeprav je formalno za njo zaostal za desetinko, saj, kot pravi, na olimpijskih igrah ne bo manj kot 16 nastopajočih na 100 delfin, zato ga to ne skrbi in norme sploh ne bo lovil. "Z nastopi tukaj pa sem v celoti zelo zadovoljen. Med sezono ne vem kakšnih izidov nisem postavljal, tukaj pa nato odplaval najboljše dosežke letos, kar je najbolj pomembno," je še povedal in dodal, da je to bržkone njegova zadnja tovrstna tekma, saj je malo verjetno, da bo leta 2013 plaval tudi v Barceloni.

Med osmerico, ki se je uvrstila v finale, je bil z 51,47 najhitrejši Američan Michael Phelps. Slednji ima tako vsaj v tej disciplini priložnost za posamično zlato kolajno, saj je Srb Milorad Čavić izpadel že v predtekmovanju.

Ne Phelps, junak SP je Lochte – četrta zlata

Američan Ryan Lochte je na SP v plavanju v Šanghaju osvojil že tretjo zlato kolajno. Na 200 metrov hrbtno je s časom 1:52,96 za sabo pustil srebrnega Japonca Irieja Ryosukeja (1:54,11) in bronastega rojaka Tylerja Claryja (1:54,69). Šestindvajsetletni Lochte je tako spet prvak na 200 hrbtno, saj je bil že leta 2007 v Melbournu, nakar mu je v Rimu leta 2009 naslov izmaknil rojak Aaron Peirsol, ki pa je medtem sklenil kariero. V tej disciplini ima Lochte zlato kolajno tudi z olimpijskih iger v Pekingu 2010. Na tem SP je bil zlat že na 200 prosto in 200 mešano, obakrat pa je premagal rojaka Phelpsa.


Aleksandra Gerasimenja
iz Belorusije in Danka Jeanette Ottesen sta v finalu discipline na 100 metrov prosto dosegli do stotinke identičen čas (53,45) in sta si tako obe nadeli zlato kolajno. Tretje mesto je osvojila Nizozemka Ranomi Kromowidjojo (53,66). Na 200 metrov prsno je slavila olimpijska prvakinja Rebecca Soni (2:21,47). Na začetku tedna je bila najboljša že na 100 prsno. Američanka je bila tokrat hitrejša od Rusinje Julije Efimove (2:22,22) in Kanadčanke Marthe McCabe (2:24,81). V štafeti na 4x200 prosto so se prav na koncu še enega zlata veselili Američani, srebro so osvojili Francozi in bron Kitajci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.