Šport
1 ogledov

Londonske maratonce okupirali policisti

Londonska policija Reuters
Britanska prestolnica bo danes gostila že 33. londonski maraton. Prireditev, pričakujejo več kot 30.000 tekačev, bo zaradi tragedije na bostonskem maratonu minila v znamenju strogih varnostnih ukrepov.

Pred startom se bodo s 30 sekundami tišine spomnili žrtev v Bostonu, tekači pa bodo tekli s črnimi žalnimi trakovi.

Za varnost na maratonu bo skrbelo nekaj sto policistov več, kot je bilo sprva predvideno. Za povečanje števila policistov so se prireditelji odločili v luči ponedeljkovega napada na maratonu v Bostonu, ki je terjal tri smrtne žrtve. Število policistov, ki bodo spremljali maraton, bo tako za 40 odstotkov večje kot na lanskem maratonu. Policija bo uporabila tudi več psov kot lani.

36.000 tekačev ob Temzi

Londonski maraton poteka ob reki Temzi mimo številnih mestnih znamenitosti, kot so Tower Bridge, parlament in Buckinghamska palača. Po napovedih organizatorjev naj bi se enega najprestižnejših maratonov na svetu, danes udeležilo 36.000 tekačev.

Moški rekord je star dve leti, lasti si ga Kenijec Emmanuel Mutai (2:04:40). Ženska najboljša znamka pa obeležuje desetletnico. Domačinka Paula Radcliffe je leta 2003 traso pretekla v času 2:15:25. Mutai bo tekel tudi letos, a ima šele šesti najboljši prijavljen čas. Prvi favorit bo njegov rojak Wilson Kipsang. Pri ženskah ima najboljši prijavljen čas Etiopijka Tiki Gelana.

Organizatorji so še sporočili, da bodo v sklad za žrtve napada v Bostonu namenili po dva funta od vsakega tekmovalca, ki bo prispel v cilj. Najboljšim bo priznanja podelil princ Harry, podelitev pa bo v palači St. James.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.