Šport
110 ogledov

Lukanova z rekordom, Rudolf blizu njega

Klara Lukan Facebook
Slovenski atleti nadaljujejo z dobrimi predstavami na začetku sezone na prostem.

Slovenska atletinja Klara Lukan je na mitingu v francoskem Montreuilu že v torek zvečer v teku na 5000 m osvojila 11. mesto in s časom 15:23,90 za dobrih 10 sekund popravila svoj slovenski rekord do 23 let. Zmagala je z rekordom mitinga (14:52,06) Kenijka Beatrice Chebet.

"Tekma je bila zelo zahtevna, saj so me kenijske tekačice v ospredju s stalnimi menjavami ritma pošteno utrudile že na polovici nastopa. Tudi start tekme je bil zelo pozen in ob tako pozni uri je res težko ostati osredotočen in iz sebe iztisniti maksimum. Sem pa zadovoljna, ker iz teka v tek napredujem in sem prepričana, da lahko tečem še hitreje," je pojasnila Lukanova, ki bo konec tega tedna nastopila na državnem prvenstvu v Kranju.

V sredo se je izkazal še Žan Rudolf. Ta je bil četrti v Göteborgu na Švedskem na 800 m, s časom 1:46,80 je sekundo in pol zaostal za normo za olimpijske igre (1:45,20). S tem je zelo dobro odprl novo sezono, saj je le za osem desetink zaostal za svojim slovenskim rekordom (1:46,00), ki ga je dosegel 1. julija 2015 v Velenju. Zmagal je Britanec Daniel Rowden (1:45,64), drugi je bil Nemec Robert Farken (1:45,80), tretji pa Nizozemec Tony van Diepen (1:46,45).

Žan Rudolf | Avtor: Profimedia Profimedia

"To je res lep začetek sezone, hitreje je doslej še nisem začel. V prvem krogu smo šli malo počasneje, kot bi lahko, saj nihče ni želel slediti tekmovalcu, ki je bil zadolžen za ritem. Nato je šel naprej Farken, sledil sem mu, po 500 m sem bil še drugi. Sedaj me konec tedna čaka državno prvenstvo v Kranju, kjer upam, da bom imel nekoga, ki bo vlekel v začetku tekme, da bom dosegel čim boljši izid, kar bo v luči boja za nastop na OI pomembno zaradi uvrstitve na svetovni lestvici," je pojasnil Rudolf, edini slovenski predstavnik na mitingu.

Slovenska rekorderka Anita Horvat pa je na atletskem mitingu v Šamorinu na Slovaškem v teku na 400 m zasedla peto mesto s časom 52,52 sekunde, kar je njen najboljši izid sezone.

"Dosegla sem svoj najboljši izid sezone, iz tekme v tekmo mi gre bolje. Današnji nastop je dobra popotnica za naprej v sezoni, ker vem, da bom lahko šla še hitreje. Mogoče sem tokrat začela malo prepočasi, a sem ujela ritem ter ga nato držala do konca nastopa," je povedala Horvatova.

Sezono je začela s tekom na 800 m, to razdaljo je prvič testirala v zimski sezoni. "Sedaj se osredotočam na 400 m, da osvojim čim več točk na svetovni lestvici za OI. Na 800 m nimam izidov iz prejšnjih sezon, na pol krajši razdalji pa sem že sedaj visoko uvrščena na lestvici in upam, da bom prek nje prišla v Tokio. Vseeno pa si želim, da bi dosegla normo, ki zagotovo pelje na OI," je dodala Horvatova.

Anita Horvat | Avtor: Epa Epa

Že pred dnevi je izjemno formo napovedal Kristjan Čeh, ki bo med favoriti za visoka mesta tudi na olimpijskih igrah v Tokiu. Na pruju je z metom dolgim z 69,52 metra postavil nov slovenski rekord, ki je sedaj tudi nov mlajši članski evropski rekord ter drugi izid sezone na svetu.

Maruša Mišmaš Zrimšek Diamantna liga Šport Nov rekord slovenske atletike, blizu tudi druga Slovenka Kristjan Čeh Mladi Slovenec Šport Kakšna napoved olimpijske sezone, takoj tudi evropski rekord

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.