Šport
311 ogledov

Kakšna napoved olimpijske sezone, takoj tudi evropski rekord

Kristjan Čeh Profimedia
Čeh na Ptuju z 69,52 postavil slovenski in evropski rekord do 23 let.

Kristijan Čeh je na prvi tekmi letošnje mednarodne atletske lige Telekom Slovenije na Ptuju v metu diska z 69,52 m postavil slovenski rekord, ki je sedaj tudi nov mlajši članski evropski rekord ter drugi izid sezone na svetu.

Čeh, ki brani naslov zmagovalca slovenske lige, je že v drugi seriji vrgel 69,52 m in izboljšal državni rekord (68,75 m), ki ga je dosegel 23. junija lani v Mariboru.

Za ogrevanje je v uvodni seriji disk že vrgel do 66,20 metra,kar je tudi rezultat svetovne vrednosti. V tretji je šlo celo prek 70 m, a je ptujski orjak prestopil. Dva metra in šest centimetrov visok atlet je nato v četrti vrgel 63,38 m, v peti 69,14 m, v zadnji pa 68,73 m. 

"Malo je bilo nervoze na začetku, to je le prva tekma poletne sezone. Pred njo nisem imel kakšnih velikih pričakovanj, a sem že v prvi seriji izvrstno vrgel. Potem je disk le še letel in letel. Čutim, da sem dobro pripravljen, dobro smo delali pozimi. Le še nekaj fines moram popraviti, pa bo še bolje," je povedal Čeh.

Več od njega je letos vrgel le svetovni prvak Šved Daniel Stahl, 69,71 m je zmogel v domačem Helsingborgu 22. maja.

"Sedemdeset metrov je magična meja, največ, kar se lahko doseže v disku. Pred mano je le še svetovni prvak, to je zame izziv in tudi potrditev, da smo na dobri poti, imam izvrstnega trenerja (Gorazda Rajherja, op STA) in tako je treba le še nadaljevati. Poleg tega je Stahl tudi edini tekmec iz svetovnega vrha, ki ga še nisem premagal, prvo priložnost bom imel na diamantni ligi," je bil zadovoljen Čeh.

Kristjan Čeh | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Čez dva dneva bo imel v Slovenski Bistrici že naslednjo tekmo. "Prejšnji rekord sem dosegel v Mariboru, tega pa na domačem stadionu, na katerem skoraj vsak dan treniram. Krog za izmet je nov, šele drugič sem bil na njem, a pokazalo se je, da je res odličen. To je prvi teden po procesu treninga, res lepo sem začel sezono. Danes mi je veter tudi nekoliko pomagal," je dodal Čeh.

Metal je še v dokaj lepem vremenu, le četrt ure pozneje pa je začelo deževati. Izjemno močan veter, ki je prestavljal šotore, pa je nato prekinil tekmovanje in ga še vedno niso nadaljevali.

Kristjan Čeh rekorder Šport Kristjan Čeh: Cilj je vsaj eno olimpijsko zlato

Demšar uspešen v ZDA

Do slovenskega rekorda v konkurenci mlajših članov je prišel Filip Jakob Demšar, ki je v Jacksonvillu na Floridi v kvalifikacijah ameriškega študentskega prvenstva v teku na 110 metrov z ovirami dosegel čas 13,88 (+1,4 m/s). Prejšnji državni rekord za mlajše člane je bil star 22 let. Demšar je imel sicer skupno 23. dosežek in se je v nadaljevanje tekmovanja uvrstil po času.

Jakob Demšar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prejšnji rekord na visokih ovirah je imel Damjan Zlatnar, ki je 13,90 tekel 8. maja 1999 v Celju. Zlatnar je tudi lastnik članskega rekorda na v tej disciplini (13,56 iz leta 2007).

"Imel sem težave z bicepsom, to je malo vplivalo na priprave na sezono. A počasi prihajam spet nazaj. Vrhunsko sem startal danes, imam pa veliko rezerv, veliko stvari v teku si želim izboljšati. V petek imam novo tekmo in lahko pričakujem še kakšen tak rezultat ali pa še boljšega. Vesel sem rekorda, a kot rečeno, imam še veliko možnosti za napredek," je pojasnil Demšar.

Član ljubljanskega Massa v Columbii na univerzi Južne Karoline študira fiziko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice