Šport
276 ogledov

Slovenski atlet že takoj z izidom sezone na svetu

Kristjan Čeh Saša Despot
Kristjan Čeh izjemno začel olimpijsko sezono.

Kristjan Čeh (Ptuj) je na zimskem atletskem prvenstvu Slovenije v metih na Ptuju disk vrgel 67,51 metra daleč ter dosegel izid sezone na svetu. V tej sezoni sicer še ni bilo veliko metalnih tekem, a bi bil s tem dosežkom ob koncu lanskega leta na 10. mestu na svetu. Bil pa je sicer šesti, z dosežkom 68,75 metra in slovenskim rekordom v Mariboru 23. junija 2020.

Čeh je nastop začel z neveljavnim metom, taka je imel še v tretji in peti seriji, v drugi je vrgel 66,80, v četrti 67,51, v šesti pa je izjemno serijo zaključil s 67,05 m. Šved Simon Pettersson je 66,32 metra, kar je bil izid sezone v metu diska doslej, vrgel na domačem mitingu v kraju Växjö 13. februarja. Šved je bil četrti leta 2018 na evropskem prvenstvu v Berlinu.

"Moj današnji nastop je bil super, odličen začetek sezone je to. Mete sem imel tehnično dobre, a je še vedno veliko rezerv. Do poletne sezone je še veliko česa, da se privadim nove tehnike, ki sem jo spremenil v pripravljalnem obdobju. Zato je bilo tudi danes več prestopov. Nisem mogel zadržati vseh sil in me je vrglo ven iz kroga za izmet," je za STA pojasnil Čeh.

Decembra in januarja je bil po tri tedne na pripravah na Portugalskem, v Medulinu na Hrvaškem pa teden dni in pol ta mesec in se je domov na Ptuj vrnil tri dni pred tekmo.

Kristjan Čeh rekorder Šport Kristjan Čeh: Cilj je vsaj eno olimpijsko zlato

"Vreme je bilo dobro, ni bilo dežja ali neurij, zelo sem zadovoljen po omenjenih pripravah. Povečevanje moči in hitrosti gre postopoma, ni težav, več dela je na tehniki. Največja sprememba je pri začetku izvedbe meta, ki je malo drugačen od lanskega, pa tudi drugi del je spremenjen. Zaključek je malo krajši, bolj pri telesu je disk, da je potem izmet širši. Če bi hotel izvesti vrhunsko tehniko meta iz lanskega leta letos, bi bila sila v krogu tako velika, da bi bil krog enostavno premajhen," je še bolj natančno spremembe pojasnil 2,06 metra visoki atlet.

Pred tekmo si je želel vreči okrog 66 metrov za potrditev olimpijske norme. "Tekme sem se lotil kot vsake druge, da dam vse od sebe in to mi je uspelo. Čez teden dni bom nastopil v Splitu, sledilo bo malo premora in nato priprave na olimpijsko sezono, ki jo nameravam začeti s tekmo na Ptuju 27. maja. Normo za OI v Tokiu imam, a o olimpijski tekmi še ne razmišljam, je še daleč," je končal Čeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice