Šport
223 ogledov

Tretji najboljši izid sezone na svetu za Slovenko

Tina Šutej Profimedia
Tina Šutej na Češkem dosegla tretji izid sezone na svetu v skoku s palico.

Tina Šutej, članica celjskega Kladivarja, je na dvoranskem atletskem mitingu v Ostravi na Češkem, kjer je bila edina slovenska predstavnica, v skoku s palico preskočila 4,70 m, kar je le pet centimetrov manj od njenega absolutnega državnega rekorda in je sedaj tretja po izidih sezone na svetu.

Absolutni slovenski rekord, 4,75 m, je Šutejeva dosegla 5. julija 2020 v Ljubljani, v dvorani pa je največ skočila 4,74 m 23. februarja 2020 v francoskem Clermont Ferrandu.

"Danes sem se počutila izvrstno, povsem pripravljena na nastop. Najprej sem si želela izboljšati rekord mitinga, preskočila sem 4,63 m, potem pa sem potrdila še normo za olimpijske igre v Tokiu. Sedaj je naslednji cilj državni rekord, nekaj sem morala pustiti za naslednjo tekmo v soboto v Franciji, kjer bo res izvrstna konkurenca," je napovedala Šutejeva.

Pred Šutejevo so na lestvici izidov sezone le aktualna dvoranska svetovna prvakinja Američanka Sandi Morris (4,81 m), srebrna na prejšnjih olimpijskih igrah in zadnjih dveh SP na prostem, in Rusinja Anželika Sidorova (4,80 m). Slednja je aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja ter bo v Torunu na Poljskem marca letos branila naslov evropske dvoranske prvakinje.

Maruša Černjul Peti izid v zgodovini Šport Slovenska atletinja: Od nje lahko pričakujemo svetovni rekord

"Tretje mesto na svetovni lestvici je izvrsten dosežek, to je res super. Morrisova je imela le eno tekmo, Sidorova pa že več, tudi ostale so že začele tekmovati na čelu z Grkinjo Katerino Stefanidi, olimpijsko zmagovalko iz Ria (8. na lestvici sezone 4,61 m, op. STA). Kot sem dejala, naslednja tekma bo res prava, tudi z najboljšimi na svetu," je dodala Šutejeva.

Druga v Ostravi je bila domačinka Romana Malačova (4,43), tretji pa Izraelka Naama Bernstein in druga Čehinja Amalie Švabikova (po 4,35 m).

Šutejeva je začela tekmovati praktično tedaj, ko so druge že končale ali se približevale svojim zaključkom tekmovanja. Na 4,20, 4,35, 4,43 in 4,50 m je bila uspešna v prvih skokih. Višini 4,56 in 4,61 m je izpustila, na 4,63 m pa je bila vnovič uspešna v prvem skoku.

Tina Šutej | Avtor: Profimedia Profimedia

Letvico je nato velela postaviti na 4,70 m in jo preskočila v drugem poskusu, ter nato na 4,76 m. Na tej višini je bila trikrat neuspešna.

"Priprave na letošnjo sezona so bile dobre, trening je potekal po načrtih brez poškodb in bolezni, tudi brez koronavirusa. Vse smo izpolnili v njeni ekipi in smo smelo pričakovali sezono. Ampak to je treba spraviti v življenje, doseči dober izid. Še so rezerve, predvsem v prvem delu skoka, pri prenosu hitrosti in energije na palico," je pojasnil trener Šutejeve Milan Kranjc.

To je bil drugi nastop 32-letne Ljubljančanke, 30. januarja je v Češči vasi pri Novem mestu zmagala s 4,51 metra in po nastopu povedala, da je njen cilj na dvoranskem EP na Poljskem medalja. To je sicer na tekmovališčih napovedala že v lanskem letu, ko je nizala vrhunske izide od zimske sezone naprej.

"Tudi na 4,70 m skok ni bil tehnično dober, jasno pa, da daleč od tega, da bi bil slab, saj je to eden najboljših izidov na svetu, četudi z veliko rezerve. To so sladke skrbi. Tina Šutej v prejšnji in tej sezoni s svojimi izidi potrjuje, da je prišel njen čas za zmagovalne stopničke tudi na največjih članskih tekmah," je sklenil Kranjc.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.