Šport
1857 ogledov

Slovenska atletinja: Od nje lahko pričakujemo svetovni rekord

Jaroslava Mahučik Profimedia
Černjulova deveta na Slovaškem, izjemna Mahučikova na peto mesto vseh časov.

Maruša Černjul, članica celjskega Kladivarja, je na dvoranskem atletskem mitingu v Banski Bystrici na Slovaškem v skoku v višino zasedla deveto mesto z 1,85 metra med 13 tekmovalkami. Svetovna podprvakinja Jaroslava Mahučik iz Ukrajine pa je zmagala z izjemnim skokom 2,06 metra, kar je le tri centimetre manj od svetovnega rekorda.

Šele devetnajstletna Mahučikova sedaj deli peto mesto med vsemi skakalkami v zgodovini, zablestela pa je nepričakovano že leta 2019 v Dohi, kjer je srebrno medaljo na svetovnem prvenstvu osvojila z mladinskim svetovnim rekordom. Na Slovaškem je tokrat vseh osem višin, razen 1,93 m, kjer je bila uspešna drugič, preskočila v prvih skokih, tudi letvico na 2,06 m, kjer je potem prenehala skakati.

Bila je edina na tekmi, ki je preskočila dva metra, njena rojakinja Julija Levčenko, svetovna podprvakinja iz Londona 2017, je bila druga z 1,96 m.

Bolgarka Stefka Kostadinova je svetovni rekord, 2,09 m, dosegla 30. avgusta 1987 v Rimu, pred mlado Ukrajinko pa so na večni lestvici le še Hrvatica Blanka Vlašić (2,08 m) ter Bolgarka Ljudmila Andonova in Rusinja Ana Čučerova (po 2,07 m).

"Jaroslava je res izjemno nadarjena skakalka. Odlično skače, pa še izjemno mlada je. Mislim, da lahko od nje pričakujemo svetovni rekord," je o 1,81 metra visoki Ukrajinki povedala 28-letna Černjulova, udeleženka številnih velikih tekmovanj v zadnjem obdobju, tudi olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru in SP v Dohi in Londonu.

Maruša Černjul  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Vesela sem, da lahko v teh težkih okoliščinah zaradi pandemije nastopam na mednarodnih tekmovanjih. Z današnjim nastopom pa nisem zadovoljna. Prvič po dolgem času sem skakala s polnega zaleta, ki pa ga nisem odtekla dovolj hitro in agresivno. To bom skušala popraviti na naslednji tekmi v petek v Nehvidzy," je dodala Černjulova. Po uspešnem tretjem poskusu na 1,85 m je letvico na 1,90 m trikrat podrla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice