Šport
75 ogledov

Nov rekord slovenske atletike, blizu tudi druga Slovenka

Maruša Mišmaš Zrimšek Profimedia
Mišmaš Zrimšek rekordno na diamantni ligi v Dohi.

Grosupeljčanka Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass) je na atletski diamantni ligi v Dohi, drugi postaji najmočnejše svetovne serije mitingov v tej sezoni, na 3000 m zapreke zasedla šesto mesto in z 9:16,82 postavila tudi slovenski rekord. Ljubljančanka Tina Šutej (Kladivar) je v skoku s palico zasedla četrto mesto.

Šutejeva je s 4,74 m le za centimeter zgrešila svoj slovenski rekord 4,75 m, ki ga je postavila 5. julija lani v Ljubljani. Mišmaš Zrimšek pa je imela prav tako v lasti prejšnji rekord države, 9:20,68 je dosegla 13. septembra lani v Berlinu.

V skoku s palico je presenetljivo zmagala Američanka Katie Nagoette z izidom sezone na svetu. Preskočila je 4,84 m, kolikor je zmogla tudi aktualna dvoranska svetovna prvakinja Američanka Sandi Morris, srebrna na prejšnjih olimpijskih igrah in na zadnjih dveh SP na prostem.

Kristjan Čeh Mladi Slovenec Šport Kakšna napoved olimpijske sezone, takoj tudi evropski rekord

Šutejeva je sicer slabo začela nastop, na 4,35 m je lestvico preskočila šele tretjič in bila na robu izpada. Na 4,50 je bila uspešna drugič in že začela stopnjevati ritem. Nato je 4,64 in 4,74 zmogla v prvih poskusih. Šutejeva je tedaj in nato tudi na koncu četrto mesto delila z Grkinjo Katerina Stefanidi, ki bo v Toku branila olimpijsko zlato.

Letvico so nato postavili na 4,84 m, kar sta preskočili le prvouvrščeni Američanki, Britanka Holly Bradshaw pa je tako kot še štiri skakalke končala na 4,74 m, a je to in vse višine prej preskočila prvič. Tako je osvojila tretje mesto. Rusinja Anželika Sidorova, aktualna svetovna prvakinja iz Dohe 2019 in svetovna dvoranska podprvakinja, je bila šele sedma in je bila prva, ki ni preskočila 4,74 m, zmogla je 4,64 m.

Tudi na 3000 m zapreke je nekoliko presenetljivo, prav tako z izidom sezone, slavila Kenijka Norah Jeruto (9:00,67), ki še nima medalj na največjih članskih svetovnih tekmovanjih, leta 2011 je postala mladinska svetovna prvakinja.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.