Šport
118 ogledov

"Malo mi je bilo težko ob slovesu"

Jan Tratnik Facebook
Jan Tratnik je v letošnji sezoni ob Primožu Rogliču in Mateju Mohoriču najbolj viden slovenski kolesar.

Predstave Jana Tratnika niso ostale neopažene, dobil je pogodbo ekipe iz svetovne serije Bahrain-Meride, v kateri se želi izkazati, ob tem pa pokazati, da je v zadnjih letih dozorel in da je lahko konkurenčen tudi na najvišji ravni kolesarstva.

Tratnik je leta 2011 že kolesaril za eno največjih ekip, bil je član moštva svetovne serije Quickstepa. A se je izkušnja za danes 28-letnega Idrijčana končala grenko, brez srečnega konca in z vrnitvijo na nižjo raven kolesarstva. Po dolgih letih je dokazal, da je kolesar, ki lahko zmaguje.

Leta 2012 je pri Rogu osvojil naslov evropskega prvaka na cestni dirki med mlajšimi člani, med letoma 2013 in 2016 pa je poganjal pedala za avstrijski ekipi Tirol Cycling Team in Amplatz-BMC. Pri slednji je znova zablestel, po nekaj vrhunskih rezultatih je sledila selitev v prokontinentalno moštvo CCC.

Tam je hitro postal eden ključnih mož poljske zasedbe, od katere se je poslovil v nedeljo z ekipno vožnjo na čas. Zadnji nastop v oranžnem dresu, v letih 2019 in 2020 bo nosil rdečega Bahrain-Meride, je bil zanj kar nekoliko čustven.

"So edini, ki so razumeli moj položaj. Lahko bi mi rekli ne. Poskusili smo. Malo mi je bilo težko ob slovesu. Sploh zdaj, ko bodo v svetovni seriji ... Vse se je zgodilo prepozno, jaz sem bil že dogovorjen z Bahrain-Merido. Pomembno mi je, da smo ostali v dobrih odnosih. Radi me imajo, prijatelj sem z vsemi. Vsak gre svojo pot, vsi gremo stopnico višje, verjamem, da se bomo v prihodnosti še videli," se je na dvoletno dogajanje v CCC-ju ozrl Tratnik.

Čeprav bodo Poljaki ob združitvi z BMC-jem v prihodnje nastopali v svetovni seriji, je Sjuk, kakršen je vzdevek Tratnika, že pred tem obljubil zvestobo Bahrajnčanom. Vprašanje je, če bi si premislil in ostal pri CCC-ju, če bi bila prihodnost Poljakov znana že prej, jasno pa je, kaj je pretehtalo pri njegovi odločitvi.

"Pri Bahrainu bom imel družbo veliko Slovencev. Govori se, da bo Borut Božič športni direktor, on je moj oče kolesarstva. Z njihove strani je bil zame interes. Imel sem ponudbe več ekip svetovne serije. Nisem gledal na finance. Nekaj sem dal skozi v Quickstepu. Če nisi vesel, pogodba ne bo pomagala. V CCC sem užival, ni bilo stresa, poslušali so me, omogočili vse. Rad bi se jim zahvalil. Ko daš nekaj takega skozi, kot sem dal jaz, bolj ceniš, kaj so mi omogočili," je pojasnil Tratnik.

Zaveda se tudi, da je z grenko izkušnjo v Quickstepu izgubil nekaj dragocenih let, a se na to ne ozira več. "Lahko bi bil bolj razvit. V tistem letu sem se zelo veliko naučil. Naredil sem toliko napak, ki sem jih v teh letih odpravil. Nič me ne vrže iz tira. Vse to me je naredilo močnejšega. Na to gledam s pozitivnega vidika. Sem, kjer sem. Ni vse v zmagovanju, važno je, da si na koncu srečen. Nima veze v kateri ekipi si. Če nisi srečen, ti nič ne pomaga."

Po nedeljski ekipni vožnji se je Idrijčan preselil v reprezentančni hotel in vse misli preusmeril v reprezentančna nastopa. V sredo ga najprej čaka posamična vožnja na čas, na kateri je bil lani na SP deseti, zatem v nedeljo še cestna dirka, kjer bo pomagal Primožu Rogliču.

"V sredo si želim popraviti lanski uspeh, ko sem bil deseti. Z nekaj kronometri sem letos dobro opravil. Na dirki Po Sloveniji so bili na startu svetovni kronometristi, bil je raven kronometer in sem jih prehitel. Tu bo težek kronometer, je dolg, s pet kilometrov dolgim klancem, težjim kot lani. Bo izziv. Pripravil sem se maksimalno, bil sem na višinskih pripravah, pogledal sem si traso, na Slovaškem sem dvignil formo. Bomo videli. Komaj čakam. Grem uživat in poskusit popravit rezultat," se je na sredo ozrl Tratnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice