Šport
16 ogledov

Marihuana usodna za judoista

 Nicka Delpopola london 2012 EPA
Na londonskih olimpijskih igrah so danes odkrili peti primer uporabe nedovoljenih sredstev. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je izključil ameriškega judoista Nicka Delpopola, ker so v njegovem vzorcu našli sledi marihuane.

Delpopolo je v kategoriji do 73 kilogramov osvojil sedmo mesto, ki pa so mu ga zdaj odvzeli. Od petih primerov dopinga na igrah je Delpopolo prvi, pri katerem so prepovedano snov odkrili v vzorcu, odvzetem med igrami. Pri prejšnjih štirih so športnike testirali pred začetkom OI in jim prepovedali nastope, Američan pa je moral vzorec oddati po tekmi 30. julija.

 Nicka Delpopola london 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Ameriški športnik je priznal krivdo in dejal, da je zaradi pozitivnega testa ''osramočen''. Poudaril je, da je marihuano zaužil nevede že pred igrami, in sicer s hrano. ''Pozitiven test je povzročilo pecivo, ki sem ga jedel in za katerega nisem vedel, da vsebuje marihuano. Upam, da bom lahko še kdaj zastopal svojo državo na največjih tekmovanjih,'' je dejal skesani judoist. Zanimivo je, da je Delpopolo po rodu iz Črne gore, a so ga posvojili ameriški starši, odraščal pa je v New Jerseyju.

Izključili Alžirca, ker se ni dovolj trudil

Taoufik Makhloufi london 2012 | Avtor: EPA EPA
Alžirski atlet Taoufik Makhloufi je bil izključen iz nadaljnjega tekmovanja na olimpijskih igrah v Londonu, ker je predčasno končal tek na 800 metrov in se po mnenju Mednarodne atletske zveze (IAAF) ni dovolj potrudil. Štiriindvajsetletni Makhloufi je odstopil po samo 200 metrih teka. ''Alžirski atlet Taoufik ni končal teka. Sodnik je menil, da se ni potrudil, in se odločil, da ga izključi z vseh nadaljnjih dogodkov tekmovanja,'' se glasi sporočilo za javnost IAAF.

Makhloufi je bil prisiljen tekmovati, ker ga alžirska reprezentanca ni odjavila do roka, ki se je iztekel v nedeljo. Alžirski tekač je v nedeljo zmagal v polfinalu na 1500 metrov in je veljal za enega možnih dobitnikov kolajne v torkovem finalu. To pa ni prvi primer izključitve iz iger v Londonu. V badmintonu so bili minuli teden izključeni štirje ženski pari, ker so namerno izgubili dvoboje, da bi se v nadaljevanju tekmovanja izognili najtežjim tekmecem.

Alžircu naknadno izborili možnost nastopa

Alžirska atletska zveza je ves čas zatrjevala, da je imel Makhloufi težave s kolenom, za kar naj bi vedeli tudi prireditelji iger. Ko je uradni zdravnik OI 2012 pregledal dokazno gradivo, je kazen atletu umaknil. Štiriindvajsetletni afriški prvak, ki je na 800 m nastopil zgolj zato, ker ga zveza ni pravočasno odjavila, bo tako lahko nastopil v torkovem finalu teka na 1500 metrov, kjer bo tudi eden resnejših kandidatov za odličje. V polfinalu je zmagal v svoji skupini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.