Šport
14 ogledov

Maščevanje za leto 2012 je uspelo

Rokomet Slovenija
1/18
EPA
Slovenski rokometaši se v osmini finala svetovnega prvenstva premagali Makedonijo. Tekma se je končala z rezultatom 30:28 (16:15).

V najpomembnejši tekmi tega svetovnega prvenstva, zmaga je Sloveniji poleg nastopa v četrtfinalu najverjetneje prinesla tudi nastop v olimpijskih kvalifikacijah, se je četa Borisa Denića pomerila z Makedonci. Ti so Slovencem možnosti za nastop na OI enkrat že odvzeli, na EP v Srbiji so v dvoboju za 5. mesto, ki bi še lahko peljalo v London,  zmagali z 28:27. Po poškodbi se je tokrat v slovensko izbrano vrntil edini pravi levi zunanji igralec Klemen Cehte

Na začetku tekme je bil sicer pri Slovencih najbolje razpoložen Jure Dolenec, ki je dosegel oba zadetka za vodstvo z 2:1. Tudi v naslednjih minutah so Slovenci večkrat povedli za zadetek, Makedonija pa je nato vselej poskrbela za izenačenje. Prvič so si slovenski rokometaši priigrali prednost +2 šele v 21. minuti, ko je kljub igralcu manj za zadel Sebastian Skube. Kasneje so Makedonci znova ulovili priključek, za gol prednosti (16:15) pa je nekaj sekund pred piskom sirene poskrbel Skube.

Makedonci vseskozi v lovu

Na začetku drugega polčasa so Slovenci znova nekajkrat povedli za dva gola, po grobem prekršku pa so njihovi tekmeci ostali brez pomembnega člana obrambe Filipa Mirkulovskega, ki je prejel rdeči karton. Dragan Gajić je nato poskrbel za 21:18, v 45. minuti pa je isti igralec zadel za 24:21.

Gorazd Škof | Avtor: EPA EPA
Pri rezultatu 25:23 je Gorazd Škof ob igralcu manj ubranil sedemmetrovko, Luka Žvižej pa je zadel za novo prednost s tremi zadetki. Sledila je nova fantastična obramba slovenskega vratarja, Marko Bezjak pa je poskrbel za 27:23. A tudi to ni bilo dovolj, Makedonci so zadeli dvakrat zapored. Odgovoril je Jure Natek za 28:25, 29:26 in v 57. minuti še za 30:27, a nato je sledila njegova izključitev, prednost Slovenije pa se je skrčila na dva gola. Makedonci so imeli tudi dve priložnosti, da pridejo le na minus ena, a jih je najprej zaustavila vratnica, minuto pred koncem pa se je še enkrat več izkazal Škof, ki je bil tudi izbran za igralca tekme.

Slovenija se bo v četrtfinalu pomerila z boljšim iz dvoboja med Francijo in Argentino, z zmago proti Makedoncem pa se je verjetno že uvrstila v olimpijske kvalifikacije za Rio 2016.

Izjave po tekmi:

Uroš Zorman, reprezentant Slovenije: "Pred tekmo z Makedonijo so nas vsi že odpisali, tako da zmago podarjam našim rojakom v domovini, ki udobno zleknjeni v naslonjačih ali posteljah komentirajo naše predstave na negativen način. Mi smo verjeli vase in to potrdili tudi na igrišču."

Sebastian Skube, reprezentant Slovenije: "To je bila tekma za biti ali ne biti. V minulih dneh smo marsikaj prebrali v medijih in prav je, da smo, vse to nas je še dodatno motiviralo za tekmo z Makedonijo. Premagali smo Makedonce, premagali smo litovska sodnika, premagali tudi tiste v Sloveniji, ki niso verjeli v nas. Upam, da bomo v domovini dobili večjo podporo, čeravno nas čaka zahteven obračun, bržkone proti močnim Francozom. Na igrišču verjetno ni bilo bolj motiviranega igralca od mene. Vesel sem, da smo zmagali in da ni padla odločitev v zadnjem strelu, tako kot pred tremi leti v Srbiji."

Jure Natek, reprezentant Slovenije: "Bil je že čas, da v Katarju pokažem nekoliko več. Vesel sem, da sem lahko pomagal ekipi do končnega uspeha. Velika stvar je, da se uvrstiš med osem na svetu, še posebej po težavah v skupinskem delu. V odločilnem trenutku smo pokazali kakovost in izpolnili osnovni cilj. To je ekipni uspeh, ne bi sam sebe posebej izpostavljal, pa tudi druge ne."

David Špiler, reprezentant Slovenije: "Po današnji zmagi lahko ponosno stopamo po Katarju, tudi vsi tisti, ki nekaj malega vedo o rokometu, so lahko ponosni na nas. Danes nismo igrali le proti Makedoncem, med tekmo se je vseskozi videlo, da se celotna ekipa verjame v sebe in se ni ukvarjala s sodnikoma. Volja, želja in vera v lastne sposobnosti nas je popeljala v četrtfinale, pa tudi vseskozi smo verjeli vase."

Ivica Obrvan, selektor Makedonije: "Čestitam Sloveniji za zasluženo zmago in ji želim veliko sreče v četrtfinalu. Tekma je bil zelo trda, v celoti smo bili slabši v obrambi, prav tako nismo imeli ustreznih rešitev na slovensko igro ena na ena, v prelomnih trenutkih dvoboja pa smo zgrešili tudi preveč 100-odsotnih priložnosti."

SP, osmina finala:

Slovenija : Makedonija  30:28 (16:15)

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik, Natek 4, Cehte 2, Dolenec 5 (1), Špiler, Skube 5, M. Žvižej, L. Žvižej 3, Gaber, Zorman 1, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 9 (3), Bundalo
Makedonija: Ristovski, Angelov, Manaskov 5, Vugrinec, Stoilov 5, K. Lazarov 7 (2), Jonoski, Mirkulovski 1, Markovski, Mojsoski, Markoski 1, Mojsovski 1, Pribak 1, Georgievski 7, F. Lazarov, Nedanovski
Sedemmetrovke: Slovenija 5 (3), Makedonija 6 (2)
Izključitve: Slovenija 18, Makedonija 10 minut
Rdeč karton: Mirkulovski (37.)

Komentarjev 2
  • Avatar mike1968
    mike1968 08:04 26.januar 2015.

    Moje mnenje :)http://www.publishwall.si/igi.scinkavec/post/116532/foteljasi

  • lorina 20:50 25.januar 2015.

    Čestitke našim rokometašem za zmago. Kaj je Zorman mogoče mislil, da bom stala zraven sedežne, zato ker igra on. Glede na njegovo prikazano igro mislim, da bi bilo bolje če bi najprej preštel do deset, potem pa dajal izjave. S ...prikaži več kapetanom, ki ne spoštuje svojega naroda, pa če tudi jih posamezniki kritizirajo, se nam ne piše dobro, saj ne more biti avtoriteta mlajšim igralcem in njihov zgled.