Šport
20 ogledov

Massi: Tina lovi slalomsko mašino

Športnik leta 2011 maze massi Boštjan Tacol
Tino Maze, ki je predvsem v slalomu v sijajni formi, ob 11.45 čaka smuk v Bad Kleinkirchheimu. O njem in stanju v ekipi Team to aMaze smo pokramljali z Andreo Massijem.

Bo težko napraviti preskok iz tehničnih v hitre discipline?
Mislim, da se je v teh letih Tina tega že navadila, tako v pripravljalnem kot tekmovalnem obdobju. Poleti smo testirali takšne reči v sklopu enega dneva. Kdaj napravi prehod iz smuka v slalom.

Kakšni so cilji za dva smuka in dva superveleslaloma v Bad Kleinkirchheimu in Cortini?
V Badu še nisem bil, Tina je tam že tekmovala in bila uspešna. Cilj je urediti stvari z materiali in dobro smučati. Pomembno je, da bo imela na voljo dva treninga na progi in sem prepričan, da bo konkurenčna.

Brez cinizma, ampak izkazalo se je, da vam gre brez bivšega serviserja Alberta Corbellinija odlično!
O Corbelliniju sem na žalost prebral ogromno neresnic. Ne zanj ne za nas situacija ni bila lahka. V vsakem poslu kdaj stvari ne 'štimajo' in je treba menjati. Ne vem, zakaj se vedno išče kriminalizacijo tega. Stvar ni šla, Corbellini je imel velike težave … Serviser, ki mora zdržati vse discipline in pripraviti smuči za takšno tekmovalko, mora biti strokovno podkovan, fizično pripravljen, mora znati krožiti po svetu. Žal s Corbellinijem to ni šlo. Spomladi je bil že zelo utrujen. Zgodile so se določene napake. Naj ponovim, da je bila odločitev Stöcklijeva. Prva rešitev je bila, da bi ostal, a nato se je podjetje odločilo drugače. Odločitev ni bila lahka. Ne vem, zakaj je vedno treba iskati negativne stvari.

Kakšne rešitve iščete, vam še vedno pomaga serviser Fabienne Suter?
Imeli smo več sestankov, odgovorna pri Stöckliju sta se odločila za rešitev, da bo Christian Lödler servisiral Tinine smuči, s tem da bo dobil za hitre discipline, kjer je največ nočnega dela, pomoč. Problem bo nastal po Coritni, ko bomo trenirali za Maribor in bo treba odpraviti težave, ki jih imamo z veleslalomskimi smučmi. Tedaj bo malo krize, saj ima Suterjeva en program, mi drugega. V ostalem se bomo uskladili, upam, da elegantno.

tina maze sljeme 2011 | Avtor: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL
Gre za navskrižje interesov?
Več serviserjev je, ki imajo dve tekmovalki. Tina je imela ekskluzivo in to je bila izjema, ki je zdaj ni. Interes Stöcklija je, da ima najboljšo tekmovalko. Suterjeva se je izkazala v super G-ju in verjamem, da težav ne bo.

Maribor je sicer še malo oddaljen, ampak vseeno – stopničke ali zmaga bi bile eden vrhuncev sezone.
Tina izjemno rada tekmuje tam. Domača tekma za zanjo izjemna motivacija. Upam, da bo narava dala možnost Mariboru. V Zagrebu se je videlo, da se Tina tudi tam počuti skoraj kot na domačih tleh.

Bi vam Kranjska Gora tudi ustrezala?
Seveda. Tam je sicer malo drugačen teren. Ustreza nam težka tekma, strma in trdna podlaga. V Zagrebu pa ste videli, da je tudi na mehki podlagi smučala odlično. V rokah ima vse karte. Ni omejena, kot je bila nekoč, ko je znala smučati na zelo trdih in strmih podlagah.

Ob najinem zadnjem pogovoru ste rekli, da je Marlies premagljiva. Kdaj se bo to uresničilo?
Še vedno vztrajam pri svoji izjavi. Ampak, da smo si na jasnem. Schildova je slalomska številka ena, čeprav nima toliko zmag kot Vreni Schneider. Je zares slalomska 'mašina', še boljša kot Vreni. Je premagljiva, ampak treba je razumeti, o kakšni ravni govorimo. Schildova je specialistka za tehnične discipline, medtem ko Tina smuča vse discipline in nima veliko časa za trening slaloma v tekmovalnem obdobju.

Ste zadovoljni s tretjim mestom skupno?
Da, smo zadovoljni. Samo da pokaže znanje. Seveda bi bili veseli, če bi zmagala v Zagrebu, ampak če pokaže znanje, sem zadovoljen s prvim, drugim ali šestim mestom. Jezen sem, ko smuča povprečno ali pod pričakovanji. Ni pa mašina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.