Šport
2057 ogledov

Mednarodna kolesarska zveza preiskuje še enega Slovenca

Brajkovič se je skupaj s trenerjem Milanom Erženom (levo) na koncu odločil za ek Žurnal24 main
Vplivni nekdanji slovenski kolesar pod drobnogledom krovne kolesarske zveze.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je pod drobnogled vzela Milana Eržena, enega od glavnih mož ekipe Bahrain-Meride, ter druge kolesarske delavce, ki bi lahko bili povezani z dopinško afero Aderlass, poroča kolesarski portal cyclingnews.com

Uci je cyclingnewsu potrdil, da od leta 2015 skrbno spremlja aktivnosti več Slovencev, med njimi kolesarjev, osebja in vodstva, ki bi naj bi vpleteni v več različnih preiskav, tudi med tiste, ki so se začele pred afero Aderlass, ki je vzplamtela med letošnjim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v Avstriji.

Po poročanju italijanskega časopisa Corriere della Sera je Eržen "dominus" slovenskega kolesarstva. Cyclingnews je od ekipe Bahrain-Merida dobil komentar, da so vse obtožbe in vpletenost v afero Aderlass neresnične in brez osnove.

giro d'italia Takojšnji suspenz Šport Dopinški škandal pretresel Giro, konec za Slovenca

Eržen naj še ne bi prejel nobenega obvestila s strani Ucija, cyclingnews pa med drugim piše, da je Novomeščan eden najbolj zaslužnih, da je šejk Salman bin Hamad al Khalifa pristal na ustanovitev ekipe, ob tem pa mu je Eržen pomagal pri treningu za tekmovanja ironman. Ob tem je Eržen tekmovanje za ironman lani prvič pripeljal tudi v Slovenijo.

Cyclingnews še navaja, da je Eržen v času, ko je Bahrain-Merida nastajal, večkrat spremenil svoj službeni naziv. Ima najnižjo Ucijevo licenco, a je de facto vodja Bahrain-Meride. V resnici je Eržen izvršni direktor.

Eržen je kolesaril do leta 2002, nato pa je bil skavt, trener, strokovnjak za treninge na višini, agent in menedžer. Je eden najbolj zaslužnih za kariero Janeza Brajkoviča, ki je med drugim kolesaril za ekipo Discovery Channel, za katero je takrat dirkal ameriški kolesar Lance Armstrong. Brajkovič je leta 2017 nastopal za Bahrain-Merido, leta 2018 za Adrio Mobil, v dresu Novomeščanov pa je padel na dopinškem testu.

Glavni trener Milan Eržen je sestavil ekipo, kjer se mešajo izkušnje in mladost. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Cyclingnews meni, da je večina slovenskih kolesarjev tako ali drugače imela stik z Erženom. V Bahrain-Meridi je v letošnji sezoni šest Slovencev, poleg njih pa še športni direktor in nekdanji kolesar Gorazd Štangelj, pomočnik športnega direktorja Borut Božič, zdravnik Marjan Koršič in številni drugi člani osebja.

Prejšnji teden je Uci suspendiral Božiča in Kristijana Korena ter Hrvata Kristijana Đuraseka in Italijana Alessandra Petacchija, ki naj bi bili vpleteni v afero Aderlass. La Gazzetta dello Sport je poročala, da je konec tedna Bahrain-Merido na dirki po Italiji obiskal predsednik Ucija David Lappartient, Eržena pa ni bilo med osebjem. Lappartient naj bi potrdil, da so več Slovencev in Hrvatov povezali z omenjeno dopinško afero.

Alessandro Petacchi je z drugo zaporedno zmago oblekel rožnato majico vodilnega. Legenda Šport Zaradi afere, v katero sta vpletena tudi Slovenca, ob službo Primož Roglič Odziv Šport Roglič: To je žalostno za slovensko kolesarstvo

"Zaenkrat v dosjeju ni imen. Slovenija in Hrvaška sta pod drobnogledom. Kolesarji in menedžerji so vpleteni v primere, ki jih Uci skrbno spremlja. Upam, da nam bodo nacionalne protidopinške agencije pomagale in vložile več denarja," je Lappartient povedal za La Gazzetto dello Sport.

Za francoski Le Monde je spregovoril predsednik Slovenske antidopinške agencija Jani Dvoršak, ki je povedal: "Na žalost imamo kar precej pozitivnih primerov. Brez dvoma zaradi bližine Italije, kamor gre veliko ljudi."

Komentarjev 1
  • Avatar Irgimonsa
    Irgimonsa 01:37 23.maj 2019.

    Ali veš, kje lahko najdeš žensko za eno noč? > > > > www.Sexcoss.Com