Šport
13148 ogledov

Dopinški škandal pretresel Giro, konec za Slovenca

giro d'italia Reševalni pas/Twitter
Slovenski kolesar ne bo nastopil na peti etapi dirke po Italiji in je s tem že sklenil nastope na letošnji izvedbi.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zaradi suma uživanja prepovedanih poživil suspendirala štiri kolesarje.

Med njimi je tudi udeleženec letošnjega Gira Kristijan Koren, član moštva Bahrain Merida in pomočnik Vincenza Nibalija, enega izmed glavnih konkurentov vodilnega kolesarja v skupni razvrstitvi Primoža Rogliča.

Vincenzo Nibali Giro d'Italia Šport Rogličevemu velikemu tekmecu bosta pomagala dva Slovenca Primož Roglič Giro Šport Roglič po skupinskem padcu povečal prednost

Na seznamu osumljencev so tudi nekdanji slovenski kolesar Borut Božič, danes član strokovnega osebja in pomočnik športnega direktorja Bahrain Meride, Hrvat Kristijan Đurasek (UAE Emirates) in nekdanji italijanski kolesar Alessandro Petacchi, ki na Giru opravlja vlogo strokovnega komentatorja za televizijsko postajo Rai.

Slovenska kolesarja sta osumljena dopinških prekrškov izpred šestih oziroma sedmih let. Božič je bil takrat član Astane, Koren pa moštva Cannondala (takrat še Liquigas). Uci so na domnevne dopinške nepravilnosti opozorili avstrijski in nemški preiskovalci v okviru operacije Aderlass.

Koren, Božič in Petacchi, slednji se je upokojil pred štirimi leti, naj bi se posluževali prepovedanih metod v obdobju 2012-13, Đurasek pa leta 2017.

"Postopek vodi UCI, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," je o zadevi povedal direktor Slovenske protidopinške agencije Sloado Jani Dvoršak.

Uci je ob objavi domnevnih dopinških kršiteljev zapisal še, da sodeluje s športnimi in državnimi organi v operaciji Aderlass, predvsem pa s Svetovno protidopinško agencijo in avstrijskimi pravnimi oblastmi. Tako Uci kot Kolesarska protidopinška fundacija (CADF) primera do konca preiskave prav tako ne bosta podrobneje komentirala.

Tom Dumoulin Po padcu Šport Veliki Rogličev tekmec že obupal
Kolesarska ekipa Bahrain Merida je v uradni izjavi zapisala: "Uci nas je danes obvestil o domnevni kršitvi protidopinških pravil s strani dveh članov našega moštva - kolesarja Kristijana Korena in športnega direktorja Boruta Božiča. Domnevne kršitve se nanašajo na sezoni 2012 in 2013. V ekipi zagovarjamo ničelno toleranco do dopinga, zato smo oba člana začasno suspendirali."
simon yates Obrnil ploščo Šport Zvezdnik opletal z jezikom, Roglič ga je postavil na realna tla

To je letos že drugi dopinški primer med slovenskimi kolesarji. V začetku koledarskega leta je bil z desetmesečno prepovedjo kaznovan Jani Brajkovič zaradi pozitivnega vzorca med dirko po Hrvaški. Petintridesetletnik je nenamerni vnos prepovedanih snovi pripisal nepazljivemu uživanaju prehranskih dopolnil.

Kristijan Koren | Avtor: EPA EPA

Borut Božič | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 8
  • Elizabeth_William 12:30 16.maj 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu deluu in začne zaslužiti s tem, da sledi tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • Avatar Iliazarra
    Iliazarra 01:25 16.maj 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top

  • brencl 16:47 15.maj 2019.

    Ta protidopinška gonja je popolni kretenizem. Učinek bi bil, če bi ugotovitve in sankcije bile znane in sprovedene najkasneje v roku 3 do 6 mesecev. Tako pa izgubijo ves smisel. Najverjetneje si jemljejo za vzor naše orgqane in sodišča!