Šport
85 ogledov

Mezgečev ekipni kolega zmagovalec Dirke po Španiji

Yates Epa
Simon Yates (Mitchelton Scott) je končal 20. etapo Dirke po Španiji na 3. mestu, z zaostankom 23 sekund za zmagovalcem Enricom Masom (Quick Step), kar je bilo dovolj, da bo po jutrišnji zadnji etapi okronan za novega kralja Vuelte.

20. etapa Dirke po Španiji je še zadnja gorska etapa letošnje dirke ter poslednja, kjer še lahko pride do sprememb v skupnem seštevku. Gre za najkrajšo etapo dirke, ki je dolga le 97,3 km, toda izjemno zahtevna, saj kolesarje pričakajo poleg vzpona 3. in 2. kategorije kar trije 1. kategorije ter za zaključek še especial kategorije.

Tao Geoghegan Hart je prvi današnji ubežnik, ki pa ga že na polovici prvega vzpona glavnina ulovi. Ta vzpon 3. kategorije prvi prevozi vodilni v razvrstitvi za pikčasto majico, Thomas De Gendt. Na spustu se mu v ospredju pridruži še 14 kolesarjev.

Na prvem vzponu 1. kategorije napade ubežnik Bauke Mollema, ki pa ga prehiti De Gendt in ponovno na gorskem cilju osvoji največ točk. Na spustu se jima v ospredju pridružijo še štirje kolesarji. Pri vzponu na naslednji klanec 1. kategorije jih ujame še preostala deveterica. Za solo napad se odloči nekdanji nosilec rdeče majice, Jesus Herrada, ki tudi prvi prečka gorski cilj, 2 minuti pred glavnino. Drugi na vrhu je De Gendt, ki pobere nove točke za najboljšega hribolazca.

Med vzponom na zadnji klanec prve kategorije pa se prične dogajati tudi v glavnini. Astana prevzame narekovanje tempa, kateremu ne moreta slediti Ion Izagirre ter Tony Gallopin, ki v skupnem seštevku zasedata mesti med prvo deseterico. Ubežniki ujamejo Herrado in imajo le še minuto prednosti pred glavnino, ko se Miguel Angel Lopez v družbi moštvenih kolegov Omarja Fraileja in Daria Catalda odloči za napad. Tik pod vrhom so vsi ubežniki in Astanina trojica ujeti.

Na spustu napade Nairo Quintana, kateremu se v ospredju pridruži Lopez. Skupaj tudi prečkata vzpon tretje kategorije, na spustu pa se jima pridružita še Simon Yates in Enric Mas.

Pred vzponom na zadnji klanec dneva imajo ubežniki 30 sekund prednosti. Quintana popusti, saj priskoči na pomoč Alejandru Valverdeju, ki se znajde v krizi in odpade iz glavnine. Tempu vodilnih dveh ne uspe slediti niti Yates, ki se vozi 15 sekund za njima, medtem ko preostali favoriti zaostajajo minuto.

Mas v sprintu na klanec premaga Lopeza in se tako prebije na drugo mesto v skupnem seštevku,medtem ko Kolumbijec napreduje na tretje. Yates, ki za njima zaostane za 23 sekund, zacementira svojo zmago na letošnji Vuelti. "Bil je težek dan, vedeli smo, da bo tako. Vedeli smo, da nas bodo tekmeci poskušali napasti, a je celotno moško opravilo odlično delo. Danes je bila zadnja možnost za napad, tako da ostali niso imeli nič za izgubiti. Do konca dirke nas čaka še en dan," je po koncu povedal Britanec, ki bo z osvojeno rdečo majico dosegel največji uspeh v karieri.

Yates | Avtor: Profimedia Profimedia

Poraženca dneva sta Alejandro Valverde, ki iz drugega mesta zdrsne na peto ter Nizozemec Steven Kruijswijk, ki zdrsne s stopničk na četrto mesto.

Pikčasto majico si je priboril Thomas De Gendt, saj zadnji dan Vuelte več ni kategoriziranih vzponov.

Slovencev tudi tokrat ni bilo v ospredju, za zmagovalcem sta zaostala več kot pol ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.