Šport
44 ogledov

Migrantom denar, da gledajo tekme

... EPA
Katar bo januarja gostil svetovno prvenstvo v rokometu, leta 2019 v atletiki, vrhunec pa bo športno dogajanje v tej državi doživelo leta 2022 z mundialom v nogometu. A domačinov vsaj za zdaj športni dogodki ne pritegnejo.

Katar, ki se v zadnjih letih s športom izjemno trudi za prepoznavnost, za ogled nekaterih tekem plačuje migrantom, ti pa tako napolnijo sicer prazne športne objekte. Tako si je prejšnji mesec mednarodni turnir v odbojki na mivki ogledalo 150 delavcev, Mednarodna odbojkarska zveza (FIVB) pa se je na svoji spletni strani nato pohvalila z izjemnim obiskom.

Delavski migranti iz Gane, Kenije, Nepala in drugih držav so kasneje priznali, da so bili na tribunah le zaradi denarja. Francoska odbojkarja Edouard Rowlandson in Youssef Krou sta že dobivala dvoboj za tretje mesto, ko so prispeli navijači, ki naj bi napolnili stadion. Rowlandson je vse skupaj opisal kot "bizarno ... a to imamo raje, kot pa igranje pred nič gledalci." 

Medijski direktor FIVB Richard Baker je dejal, da zveza ni bila seznanjena s prihodom "lažnih" ljubiteljev odbojke in da bo od katarskih organizatorjev zahtevala pojasnilo.

Za ogled rokometa plačilo 11 evrov

A težava ni povsem nova. V januarja izvedeni anketi je bilo ugotovljeno, da naj bi plačani gledalci celo odvračali ostale ljubitelje športa v Katarju od udeleževanja tekem. Dve tretjini Katarcev se tako v minuli sezoni ni udeležilo nogometnih tekem, kot glavni razlog pa je večina teh omenila prav razmah plačanih navijačev. Na odbojkarskem turnirju so ti zaslužili 20 rialov (4,41 evrov), za katarsko nogometno ligo pa prejmejo  od 20 do 25 rialov. Za ogled rokometne tekme je bilo izplačanih tudi 50 rialov (11 evrov).

Na omenjenem odbojkarskem turnirju, ki se je lahko pohvalil tudi z brezplačnim Wi-Fijem, so tako gledalci večino časa brskali po svojih telefonih in povsem ignorirali animatorja, ki jih je vzpodbujal z veliko plastično roko in se trudil, da bi prisotni zaploskali ob ritmih glasbe.

Ob takšnih potezah zelo čudno zvenijo besede predstavnice uspešne katarske kandidature za SP v atletiki. "Katar je zelo strasten glede športa. V naši državi se vse vrti okoli njega," je dejala Aphrodite Moschoudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.