Šport
13 ogledov

Preiskovalec Fife protestno odstopil

Doha Katar žoga stadion kandidatura EPA
Michael Garcia, ki je za Fifo preiskoval očitke o korupciji pri podeljevanju svetovnih prvenstev v Rusiji 2018 in Katarju 2022, je protestno odstopil zaradi objavljenega poročila, ki ga je po preiskavi objavila Mednarodna nogometna zveza.

Ameriški odvetnik je kot glavni razlog za odstop navedel pomanjkanje pravega vodstva na pri krovni nogometni organizaciji. MichaelGarcia je še dejal, da je izgubil zaupanje v neodvisnost nemškega sodnika Joachima Eckerta, ki je prav tako kot Američan član etičnega komiteja Fife.

Garcia se je za odstop odločil po zavrnitvi pritožbe na ravnanje z njegovim poročilom o domnevni korupciji. Eckert po njegovih besedah povzetka poročila ni pravilno predstavil javnosti. Dejal je, da je bilo poročilo sodnika "nepopolno in nepravilno", v njem pa je našel "številna nepopolna in napačno prikazana dejstva"

Fifa pje v torek sporočila, da Eckertovo mnenje ni zaključno poročilo in s tem ni pravno zavezujoče. "Poročilo ne navaja kršitev pravil s strani obtoženih, prav tako pravnemu telesu ne predlaga kazni obdolžene osebe," so zapisali v pojasnilu Fife.

Mednarodna nogometna zveza je Rusijo in Katar, kljub nedvoumnim ugotovitvam iz poročila, oprala suma korupcije, tako da omenjeni državi ostajata gostitelja svetovnih prvenstvih leta 2018 in 2022. Fifa zaradi pravnih razlogov poročila ni želela razkriti javnosti v celoti. Namesto celotnega poročila je Eckert predstavil povzetek najpomembnejših odkritij in zaključke.

Blatter presenečen

Odstop Američana naj bi začudil predsednika Seppa Blatterja: "Presenečen sem nad odločitvijo gospoda Garcie. Delo etičnega komiteja se bo vseeno nemoteno nadaljevalo." Nov škandal Fife je pokomentiral tudi predsednik Uefe Michel Platini: "Vsi smo si želeli le transparentnost. Vse skupaj je nova velika napaka Fife."

Oglasila se je tudi Phaedra Al Majid, ki je kot nekdanja sodelavka pri katarski kandidaturi že javno spregovorila o milijonskih podkupninah svojih šefov predstavnikom afriških zvez. "Fifina pravila so farsa. Tudi tako obširna, domnevno neodvisna preiskava, ki je trajala dve leti, ne more vplivati na kulturo obnašanja v tej organizaciji. Le zakaj bi kdorkoli verjel ali zaupal besedam, ki so bile izrečene?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.