Šport
365 ogledov

Mladi zvezdnik v zadnjih metrih nadoknadil neverjetno razliko in poskrbel za šok

Amstel Gold Race
Nizozemec Mathieu van der Poel je po pravi drami dobil prestižno enodnevno klasiko Amstel Gold Race.

Prestižna "Ardenska klasika" Amstel Gold Race se je odvila na kar več kot 265 km dolgi trasi, na kateri so se kolesarji skupaj vzpeli za kar 4000 metrov. Zaznamoval jo je mladi šampion, ki se je v kolesarstvo iz ciklokrosa prvič podal šele lansko sezono, Mathieu van der Poel (Corendon - Cirkus). Za napad se je odločil kar 43 km pred ciljem, a sta ga Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) in Jakob Fuglsang (Astana) s protinapadom prehitela. Ko so vsi pričakovali, da se bo vodilni dvojec udaril za zmago, pa se je 300 metrov pred ciljem na čelu zasledovalne skupine pojavil van der Poel ter suvereno odsprintal do cilja.

Amstel Gold Race | Avtor: Profimedia Profimedia

Prvi beg na današnji dirki se sicer oblikuje po 20 km. Sestavljajo ga Michael Schär, Nick van der Lijke in Paolo Simion. Kmalu pa se jim v ospredju pridruži skupina z Julienom Bernardom, Marcelom Meisenom, Thomasom Sprengersom, Aaronom Verwilstom in Tomom Van Asbroeckom, katero vodi naš Grega Bole. Med vzponom na Cauberg se jim priključita še Jérôme Baugnies and Marco Minnaard.

Ubežna enajsterica si privozi prednost večjo od osmih minut, nato pa glavnina močno dvigne tempo. Ko 43 km pred ciljem napade van der Poel, ta znaša le še minuto. Nizozemcu se v begu pridruži Gorka Izagirre, a sta ujeta po petih kilometrih, enaka usoda doleti tudi prvotne ubežnike, medtem ko se v težavah znajde zelo razpoloženi Alexey Lutsenko, ki mora zamenjati zračnico in mu vodilna skupina pobegne,

Amstel Gold Race | Avtor: Profimedia Profimedia

Za protinapad se po ujetju vseh ubežnikov odločita Alaphilippe ter Fuglsang. Pred vzponom na Keutenberg imata 20 sekund prednosti pred trojico zasledovlacev, ki jo sestavljajo Michael Woods, Michal Kwiatkowski in Matteo Trentin, ter 45 sekund pred glavnino. Woods na najstrmejšem delu vzpona odpade.

Amstel Gold Race | Avtor: Profimedia Profimedia

Zanimivo postane v glavnini, saj si napadi kar sledijo. Po vzponu na Cauberg se za vodilnimi poda Maximilian Schachmann, kmalu pa mu sledita še Bauke Mollema in Simon Clarke. Van der Poel se kar sam postavi na čelo glavnine ter organizira lov za vsemi ubežniki.

Kwiatkowski uspe ujeti oba vodilna kolesarja tik pred zadnjim kilometrom, a mu zmanjka moči in za zmago se udarita Alaphilippe in Fuglsang. Vsaj tako se je zdelo... Kar naenkrat se iz ozadja pokaže skupina z van der Poelom na čelu, ki 300 metrov pred ciljem ujame vodilna kolesarja. Mladi Nizozemec ni postal niti za trenutek pač pa je še dvignil tempo ter se izstrelil fantastični zmagi na proti. Na drugem mestu konča Clarke (Education First), medtem ko se z zgolj tretjim mora zadovoljiti Fuglsang.

Amstel Gold Race | Avtor: Profimedia Profimedia

Svetovni prvak v ciklokrosu, nizozemski državni prvak in zmagovalec četrtkove generalke za Amstel, Barbantske puščice, je postal prvi domači zmagovalec po letu 2001, ko je zmagal Erik Dekker, skupno pa je to za Nizozemsko 18. zmaga in je najuspešnejša država dirke. Belgija ima 13, Italija pa sedem zmag.

"Ne morem verjeti. Nisem verjel, da lahko zmagam. Sicer sem se odlično počutil, zato sem na Guiperbergu napadel. A ni se obrestovalo, videti je bilo, da sem brcnil v temo. Potreboval sem nekaj časa, da sem prišel k sebi, tekmeci so se odpeljali naprej, meni pa je preostalo le, da narekujem ritem in upam, da bodo v ospredju pazili en na drugega. In prav ti moji upi so se uresničili, v sprintu sem dobil še dodatno moč, spodbujalo me je tudi občinstvo, tako da mi je uspelo neverjetno," je bil vzhičen 24-letni Nizozemec, ki je letos že opozoril nase tudi na prvih spomladanskih klasikah, katerih značilnosti so tlakovci.

Amstel Gold Race | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenskih kolesarjev ni bilo povsem v ospredju, Grega Bole (Bahrain Merida) je bil član ubežne skupine in je bil z zaostankom štirih minut in deset sekund na 37. mestu, isti zaostanek je na 45. mestu beležil tudi njegov moštveni kolega Matej Mohorič, Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Jan Tratnik (Bahrain Merida) pa sta odstopila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice