Šport
185 ogledov

Tudi tokrat bo med favoriti Slovenec

TK pred dirko po Sloveniji Anže Petkovšek Tadej Pogačar na tiskovni konferenci pred 26. kolesarsko dirko po Sloveniji.
Kolesarji se bodo na slovenskih cestah znova merili na petih etapah.

Letošnja izvedba dirke po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija, obljublja taktično borbo med sprinterskimi in gorskimi specialisti. Na dirki ne bo v zadnjih letih že tradicionalnega kronometra, niti visokogorskega cilja, namesto tega bo v ospredju tehnično zahtevna in razgibana trasa.

Po besedah direktorja kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdana Finka, prvega organizatorja dirke, trasa obljublja pravo taktično borbo med ljubitelji ravnic in vzponov. Izrazite kraljevske etape ni, zato bodo vse etape pomembne za skupno zmago.

"Tekma je namreč sestavljena tako, da je vsaka etapa težja in bodo tisti, ki bodo v igri za končno zmago morali biti vseskozi zraven," je o dirki, ki letos nosi višji kakovostni rang Mednarodne kolesarske zveze (Uci), saj je bila ob potrditvi koledarja uvrščena v ekstra kategorijo, na današnji novinarski konferenci povedal Fink.

TK pred dirko po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Bogdan Fink, direktor dirke na tiskovni konferenci pred 26. kolesarsko dirko po Sloveniji. Anže Petkovšek

Šestindvajseta izvedba največje kolesarske prireditve in tudi enega večjih mednarodnih športnih dogodkov v Sloveniji, v sklopu katere bodo kolesarji prevozili tudi mejnik 20.000 km od njenega začetka, se bo začela v Ljubljani in končala v Novem mestu.

Prvi dan se bodo tekmovalci odpravili na vzhod Slovenije, saj bo cilj po prepeljanih 171 km v Rogaški Slatini. Na vzhodu, natančneje severovzhodu, bodo ostali tudi drugi dan za etapo med Mariborom in Celjem v dolžini 146,3 km.

Tretji dan se bodo v etapi od Žalca do Idrije v dolžini 169,8 km odpeljali na Primorsko, kjer se bo četrti dan z vzponom na Predmejo, edinim vzponom prve kategorije na dirki, v sklopu etape med Novo Gorico in Vipavo (153,9 km) odvijala tudi najzahtevnejša etapa. Za sam zaključek pa se bodo preselili na Dolenjsko, kjer bodo zadnji dan odpeljali eno od hitrejših etap med Trebnjem in Novim mestom v skupni dolžini 156,6 km.

Iljo Keisse Severni pekel Šport Slovenski as: To je daleč najbolj noro

Lanska izvedba slovenske pentlje je bila v mnogih pogledih rekordna, tudi imensko "najtežja" doslej, saj je na njej nastopilo kar 10 moštev svetovne serije. Letos se bo to število zaradi sočasne izvedbe evropskih iger sicer znižalo na pet, kar pa je v skladu z dolgoletnim povprečjem. Skupaj z moštvi kontinentalne serije in slovenske reprezentance pa je potrjen nastop skupno 19 ekip.

TK pred dirko po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Marko Kump na tiskovni konferenci pred 26. kolesarsko dirko po Sloveniji. Anže Petkovšek

Fink zagotavlja, da to ne bo predstavljalo težav za zagotavljanje zanimive dirke, kot tudi ne to, da je že od zime jasno, da na letošnjo dirko ne bo lanskega zmagovalca in prvega slovenskega kolesarskega asa Primoža Rogliča, ki je svoje moči usmeril v nastop na dirki po Italiji.

"Vsi novinarji vprašajo, katere ekipe pridejo na dirko, obenem si vsi želimo zmage domačega kolesarja. Letos imamo Slovenci kar nekaj želez v ognju, da nadomestimo Rogliča," je ocenil.

Prvi domači adut bo mladi Tadej Pogačar, član moštva UAE-Emirates, ki je v krstni sezoni med poklicnimi kolesarji že pokazal svoj velik potencial. Zanj bo vrnitev v domače kraje nekaj posebnega: "Zelo lepo bi bilo dosedanje uspehe nadgraditi z osvojitvijo zelene majice," je povedal 20-letni Pogačar.

Ion Izagirre Dirka po Baskiji Šport Pogačar s fantastično vožnjo osvojil prestižno majico

Zaradi vloge domačega favorita se sicer ne obremenjuje preveč, a obenem priznava, da vrnitev na domače ceste vendarle predstavlja nekoliko večjo motivacijo. "Sam si ne ustvarjam prevelikega pritiska, bolj sem osredotočen na priprave na dirko po Kaliforniji, za domačo dirko pa bom videl, kaj bodo noge dovoljevale po vsem tem dirkanju," je dodal.

TK pred dirko po Sloveniji | Avtor: Anže Petkovšek Tadej Pogačar na tiskovni konferenci pred 26. kolesarsko dirko po Sloveniji. Anže Petkovšek

Dirka po Sloveniji, proračun katere je dober milijon evrov, bo letos poleg kolesarskega festivala znova predstavljala tudi pomemben način predstavitve lepot Slovenije v tujini. Tako je znova med njenimi ključnimi partnerji tudi Slovenska turistična organizacija (STO), dirko pa bodo na televizijskih zaslonih prenašali v 120 državah sveta, znova jo bo pokrivala tudi športna televizijska mreža Eurosport.

Dirka po Baskiji Dirka po Baskiji Šport Slovenskega kolesarskega dragulja centimetri delili od senzacionalne zmage

"Dirka bo zagotovo zahtevna in hkrati bolj privlačna za gledalce, saj se lahko v vsaki etapi zgodi marsikaj, še v prvi in zadnji, ki sta načeloma sprinterski. Ni ciljev na klance, pred ciljem pa je vedno zanimiv spust. Z mojega vidika sta seveda najbolj zanimivi prva in zadnja etapa, na katerih bom ciljal na visoke uvrstitve. Mislim, da bo tudi v prvi etapi vendarle prišlo do ciljnega sprinta, prav tako tudi v zadnji. Mislim, da bo na Glavni trg v Novo mesto najprej pripeljala glavnina, morda ne celotna, zagotovo pa bomo videli sprint več kolesarjev," se etapnih uspehov nadeja tudi slovenski sprinter Marko Kump, član ekipe Adria Mobil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.