Šport
113 ogledov

Mohorič eden glavnih akterjev znamenite klasike

Valonska puščica
Prvi favorit Valonske puščice Julian Alaphilippe (Deceuninck Quick Step) je v zadnji metrih vzpona na znameniti "zid" Mur de Huy le strl odpor Jakoba Fuglsanga (Astana). Dirko je med drugim zaznamoval tudi neuspešen napad Mateja Mohoriča (Bahrain Merida).

Znamenita ardenska klasika Valonska puščica je bila že tradicionalno odločena z vzponom na znameniti Mur de Huy, na katerem je v zadnjem desetletju kraljeval legendarni Alejandro Valverde, ki je med leti 2014 in 2017 slavil kar štirikrat zapored. Očitno pa je štafetno palico predal mlademu Francozu Julianu Alaphilippu, ki je tokrat po epskem obračunu z Jakobom Fuglsangom slavil še drugič zapored.

Današnja klasika se sicer prične precej mirno, saj se kmalu po začetku izoblikuje beg peterice kolesarjev, ki jo sestavljajo Kenneth van Rooy, Joey Rosskopf, Robin Carpenter, Koen Bouwman in Tom Wirtgen. Privozijo si prednost 6 minut, nato pa začne glavnina zmanjševati zaostanek.

Na precejšnje presenečenje tempu ne more slediti Peter Sagan, ki na vzponu na Cote de Cherave popusti, prav tako pa svoje možnosti za uspeh z grdim padcem zapravijo Ion Izagirre, Roman Kreuziger, Domenico Pozzovivo ter Adam Yates.

Po prvem prečkanju Mur de Huy-a pa napade zelo močna skupina z Wouterjem Poelsom, Enricom Masom, Luisom Leonom Sanchezom, Maximillianom Schachmanom, Gorko Izagirrejem ter Timom Wellensom, ki spotoma pobere še zadnjega ubežnika, Rosskopfa, a je tudi njihov napad nevtraliziran 23 km pred ciljem.

Pred vzponom na Cote d'Ereffe se za napad odloči Tomasz Marczynski, katerega pa kmalu ujame naš Matej Mohorič, ki se 16 km pred ciljem odloči za silovit napad. Vodilni dvojec tako kar nekaj časa ostane v ospredju, a je vendarle ujet med predzadnjim vzponom. Glavnina tako skupaj doseže drugi ter hkrati zadnji vzpon na Mur de Huy.

Matej Mohorič | Avtor: Profimedia Profimedia

Na najstrmejšem delu se za napad odloči Fuglsang, toda Alaphilippe ga kmalu dohiti. Danec in Francoz, ki sta tokrat za razred boljša od vseh ostalih, tako s sprintom na klanec odločita današnjega zmagovalca. Alaphilippe na nekoliko položnejšem delu 150 m pred ciljem prehiti Danca, ki pa vseeno ne popusti, a je na koncu za las prekratek. Najnižje mesto na stopničkah si privozi Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates).

Ulissi zaostane šest sekund, vsi ostali osem sekund in več. Najuspešnejši kolesar Valonske puščice Španec Alejandro Valverde se tokrat ni boril za zmago, ostal je pri petih, svetovni prvak je končal na enajstem mestu.

"Ta dirka je zame nekaj posebnega. Kadarkoli sem jo startal, sem končal na zmagovalnem odru. Letos sem zmagal velikokrat, uspelo mi je tudi danes. Moram se zahvaliti vsem v ekipi, vsi so bili neverjetni. Del sezone z enodnevnimi dirkami je zame nekaj posebnega. Danes so odločali občutki. Bilo je veliko živčnosti, imel sem dobro podporo, posebej od Driesa Devenynsa in Enrica Masa. Moral sem menjati kolo in garala sta, da ste me spravila nazaj v dirko. Moram se zahvaliti tudi Fuglsangu. Danes je razočaran, kot sem bil jaz po Amstel Gold Racu. Končala sva kot prvi in drugi, tako kot na Strade Bianche," je dan povzel Alaphilippe.

Amstel Gold Race Amstel Gold Race Šport Mladi zvezdnik v zadnjih metrih nadoknadil neverjetno razliko in poskrbel za šok

Mohorič je na koncu prišel na cilj kot 49., 3:22 minute za zmagovalcem. Na 53. mestu je končal Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki je zaostal 6:01 minute. Luka Pibernik in Grega Bole (oba Bahrain-Merida) nista prišla do cilja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.