Šport
34 ogledov

"Mojega dosežka se ne ceni dovolj"

žan košir EPA
V Carezzi se bo v soboto začel svetovni pokal v alpskih disciplinah deskarjev na snegu, na katerem pa ne bo najboljšega Slovenca zadnjih let Žan Koširja. Tržičan se že nekaj časa bori z neugodno poškodbo hrbta, zaradi bolečin ni mogel normalno trenirati, zato bo izpustil uvod v novo sezono.

Zaenkrat je Žan Košir potrdil le odsotnost s prve tekme, čeprav se zna zgoditi, da bo izpustil še kakšno, v najslabšem primeru se lahko zgodi, da letos sploh ne bo tekmoval. Še posebej, ker na koledarju ni velikega tekmovanja.

"Težave se mi vlečejo od leta 2009, najhuje pri tem je, da še medicina ne ve, kaj z njimi delati. Še posebno hudo je bilo po lanski sezoni, po kateri sem bil prisiljen dva meseca ležati v postelji. To na telesu pusti določene posledice, izgubil sem moč, posledično tudi samozavest. Lahko rečem, da sem zdaj na začetku, kot da bi bil mladinec, še vedno pa upam, da bom kmalu tam, kjer sem bil ob koncu lanske sezone. Tekmovalno bom sicer nekaj časa odsoten, kar pa ne pomeni, da mirujem. Vsakodnevno sem vsaj z glavo na snegu, če pa fizično ne bom na pravi ravni, v deskanju nimam kaj iskati," meni dobitnik dveh olimpijskih kolajn, ki priznava, da ga v nadaljevanju kariere ne zanimajo peta, šesta mesta, ampak le stopničke.

"Ljudje smo narejeni, da ves čas iščemo neko potrditev. Da se hočemo dokazovati, napredovati, glede na moje rezultate v prejšnjih sezonah je jasno, da si želim osvajati kolajne. Motivacijsko pa je še bolj pomembno, da imaš še en višji cilj, kot jaz rad omenjam, je to zlata olimpijska kolajna. Ne morem trditi, da jo bom zagotovo osvojil, važno je, da s to miselnostjo vsak dan vstajaš, hodiš na fitness, le na tak način boš med kandidati za uspeh. Če tega cilja nimaš, pa se je težko prisiliti na delo. Zmagovalca in poraženca ločijo malenkosti, ki po moje nastanejo v glavi. Najpomembnejša je odločnost," je Košir potrdil, da se ne misli predati v boju za olimpijsko zlato kolajno.

Še prej pa želi zlato kolajno osvojiti tudi na svetovnem prvenstvu, naslednje leto bo to v španski Sierri Nevadi: "Imel sem v mislih, da zdaj, ko za razliko od drugih ne bom tekmoval v svetovnem pokalu, čez zimo odpotujem v Sierro Nevado in poiščem nov navdih. Zlata kolajna na svetovnem prvenstva mi še manjka, naredil bom vse, da jo osvojim, seveda, če mi bo to zdravje dopuščalo. Napovedovati zlato kolajno pa je težko, še posebno v tako eksotičnih razmerah, ki jih nudi Sierra Nevada. Tam se pogoji spreminjajo iz dneva v dan, tako da bo zelo, zelo težko."

žan košir kristalni globus | Avtor: Facebook Facebook
Košir je lani v osvojil vse tri kristalne globuse, uspešnim nastopom v boju za zmago v svetovnem pokalu je dodal še srebro na svetovnem prvenstvu. Mnogi so mu pripisovali veliko možnosti, da bo v glasovanju za najboljšega športnika leta letos zmagal, a je pristal na tretjem mestu, s katerim ni bil najbolj zadovoljen.

"Razumem, da je bila pri moških konkurenca zelo velika. Imamo veliko dobrih športnikov in res se je težko odločiti, kdo med nami je najboljši. A pogled na moje dosežke vendarle kaže, da bi lahko bil višje. Želel bi si, da bi javnost in mediji, ki me sledijo, uvideli, da sem od olimpijske sezone, v kateri sem v Sočiju osvojil dve kolajni, še napredoval. Če se izboljšaš, si zaslužiš, da je to opazno, jaz pa imam občutek, da tega nihče ni opazil. V zgodovini deskanja je samo enemu tekmovalcu uspelo osvojiti vse globuse, mojega zgodovinskega dosežka pa se očitno ne ceni dovolj. Vsakemu, ki je glasoval zame, pa sem več kot hvaležen, obstajajo tudi taki, ki spoštujejo mene in moje dosežke. Močno upam, da še nisem odpeljal svoje zadnje sezone, če se bo telo vzpostavilo na normalno raven, jamčim, da bo nastopil položaj, ko bodo tudi zdajšnji dvomljivci glasovali zame," je dejal Košir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.