Šport
1989 ogledov

Padla odločitev o Rusih in Belorusih na OI v Parizu

MOK zasedanje Epa Zasedanje Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Vroče vprašanje glede olimpijskih iger v Parizu je rešeno.

Mednarodni olimpijski komite (MOk) bo na olimpijskih igrah naslednje leto v Parizu dovolil nastopanje ruskim športnikom pod nevtralno zastavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Enaki pogoji nastopov bodo veljali za Beloruse.

Mok je ob tem dodal, da bodo morali športniki iz teh držav izpolniti še nekaj pogojev, ob tem pa se bodo morali na igre tudi uvrstiti prek kvalifikacij, če bo to za posamezne panoge potrebno.

Z današnjo odločitvijo je Mok tako zaprl eno od najtežjih poglavij v športu, saj je bilo vprašanje nastopov ruskih in beloruskih športnikov na igrah aktualno vse od ruske vojaške invazije na Ukrajino februarja lani.

Krovna olimpijska organizacija je z odgovorom dolgo odlašala, pred dnevi pa so jo k danes sprejeti odločitvi pozvale tudi številne mednarodne športne zveze.

Odločitev velja le za ruske in beloruske športnike v posamični konkurenci, ekipe teh držav na igrah ne bodo smele tekmovati. Pa tudi posamezniki bodo morali upoštevati stroga pravila oziroma prilagojen protokol, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Tako na igrah ti tekmovalci ne bodo smeli nastopati v oblačilih z nacionalnimi simboli, prav tako ne bodo smeli uporabljati nacionalnih zastav, prepovedana je tudi ruska ali beloruska himna.

Brez povezav z vojsko

Kot dodatni pogoj dpa navaja, da bodoči udeleženci iger iz teh držav ne bodo smeli imeti dejavnih povezav z vojsko ali drugimi oboroženimi silami, prav tako ne bodo smeli izražati aktivne podpore vojni v Ukrajini. Za nastope bodo morali izpolniti tudi dopinške zahteve Moka. Novost pri dovoljenju za nastop v Parizu pa je zahteva Moka, da se morajo udeleženci s podpisom zavezati, da bodo spoštovali olimpijsko listino.

Po podatkih Moka je za zdaj po teh merilih do nastopov upravičenih osem ruskih in trije beloruski športniki.

Podobno odločitev je že septembra sprejel Mednarodni paraolimpijski komite (IPC), ki je nastope na paraolimpijskih igrah v Parizu 2024 dovolil pod podobnimi pogoji, kot zdaj veljajo za olimpijske športnike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.