Šport > Moto športi
2001 ogledov

Drama za Slovenca: Molil sem do cilja

Toni Mulec Profimedia
Deseta etapa Brabecu, Mulec 18.

Za dirkači na vzdržljivostnem reliju Dakar je deseta etapa v okolici Al Ule, dolga 609 km. Med motociklisti je bil najhitrejši Američan Ricky Brabec, vodilni tudi v skupni razvrstitvi. Slovenec Toni Mulec je etapo končal na 18. mestu z zaostankom 11 minut in 27 sekund.

Po izjemnem prvem delu dirke, ko je Mulec ves čas vozil med prvo deseterico, je v drugi polovici speciala zadel v skalo, zdrsel po tleh in precej poškodoval motor. "Današnji dan si bom zapomnil za vse večne čase. To je dan, ko sem na letošnjem Dakarju najbolje navigiral in imel najboljši tempo ter obenem največjo srečo v nesreči," je povedal Mulec.

"Zjutraj sem se zbudil z bolečim grlom in brez glasu, a glava je bil začuda bistra, jaz pa odlično razpoložen. Na povezovalni etapi me je spet prezeblo, a to je zdaj že klasika. Ko prvih kilometrih speciala, ko sem se še nekoliko lovil, pa sem padel v tisti famozni tok, ko vse teče in kar letiš. Vse do nekaj malega pred nevtralizacijo sem navigiral sam in to brez napak. Malo pred cono za točenje bencina sem ujel Sandersa in Lepana, ju poskusil prehiteti, a mi je zmanjkalo nekaj metrov," je začetek etape opisal slovenski predstavnik.

Toni Mulec | Avtor: Profimedia Profimedia

V drugi del je tako startal v prah, ki so ga dvigali tekmeci. "A sem se kljub temu dobro znašel. Vse je bilo več ali manj v redu, dokler nisem po 200 km za trenutek pogledal v potno knjigo in poletel. S prednjim kolesom sem zadel v skalo in oddrsal po kamnih. K sreči sem padel tako, da sem ostal cel, kar pa ni mogoče trditi za motor. Utrgal sem sklopko ter skrivil radiator za vodo in olje! Leva plastika se je nato motorja držala le z nalepkami in me ovirala pri vožnji."

Sklopke ni mogel uporabljati, a skrbelo ga je predvsem zaradi motorja. "Ko se je prižgala lučka za temperaturo, sem precej spustil gas in molil do cilja, da me motor ne bi izdal. Po čudežu se mi motor ni povsem pregrel, tako da ostajam v igri. Motor bo jutri zjutraj spet pripravljen za napad, jaz pa tudi. Seveda mi je žal za ta padec, saj bi danes lahko na lestvici lepo napredoval. A lahko bi me motor pustil na cedilu. Vse to je del dirkanja, zato danes ne morem biti kaj drugega kot zelo hvaležen, da se je izšlo, kot se je. Grizemo dalje," je še sporočil Mulec.

Toni Mulec | Avtor: Profimedia Profimedia

Brabec je za dve sekundi ugnal Čilenca Joseja Ignacija Corneja Florima in za 20 Francoza Adriena Van Beverena. V skupnem seštevku dirke ima Američan skoraj 11 minut naskoka pred Bocvancem Rossom Branchem, slabo minuto več zaostaja Van Beveren.

Mulec je s svojimi rezultati še naprej konstanten, tokrat je končal na 18. mestu. V svojem razredu rally 2 je bil tokrat sedmi. V skupni razvrstitvi je Mulec na 15. mestu, za vodilnim pa zaostaja skoraj tri ure. V skupnem seštevku svojega razreda je peti (+ 26:25).

V konkurenci avtomobilistov je bil najhitrejši Francoz Guerlain Chicherit. Na drugem mestu je končal Južnoafričan Brian Baragwanath z zaostankom 5:43 minute, tretji je bil Litovec Benediktas Vanagas (+ 6:04).

V skupnem seštevku vodilni ostaja Španec Carlos Sainz, ki ima pred najbližjim zasledovalcem, Francozom Sebastienom Loebom, 13:22 minute prednosti. Brazilec Lucas Moraes na tretjem mestu zaostaja že več kot eno uro.

V četrtek je na vrsti predzadnja, 11. etapa od Al Ule do Janbuja, dirkače pa skupno čaka 587 km vožnje.

Toni Mulec | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice