Šport > Moto športi
5564 ogledov

Dovizioso priznal, kaj je med epskim dvobojem počel Márquezu

marquez dovizioso Reševalni pas/Twitter
Razburljiv razplet dirke razreda motoGP v Avstriji je zaznamoval napet obračun med Marcom Márquezom in Andreo Doviziosom.

Andrea Dovizioso (Ducati) je v zadnjem ovinku dirke za VN Avstrije na Red Bull Ringu premagal svetovnega prvaka Marca Márqueza (Honda) in se dokopal do prve zmage po uvodni preizkušnji sezone v Katarju.

Dirkač Ducatija se je utrdil na drugem mestu dirkaškega seštevka, kjer ima zdaj 58 točk zaostanka za vodilnim Márquezom.

Španski dirkač se je po 59. najboljšem startnem položaju, s katerim je na večni lestvici prehitel nekdanjega rekorderja Micka Doohana (58), v nedeljo moral zadovoljiti z drugim mestom, kar je bil njegov prvi poraz po dveh zaporednih zmagah.

marc marquez MotoGP Šport Márquez brez konkurence

Dirko je končal s povsem obrabljeno zadnjo pnevmatiko, a je bil po lastni oceni pri zaviranju še vedno hitrejši od Doviziosa. Italijan, ki se je v zadnjih krogih posluževal tudi miselnih igric, je bil hitrejši na ravnini in pri izvozu iz ovinkov, kar mu je na koncu prineslo 14. zmago v elitnem razredu.

K temu je pripomogel tudi element presenečanja, saj Márquez ni pričakoval napada v zadnjem ovinku.

"Zadnjih šest ali sedem krogov se je igral z mano. Na ravnini je nekajkrat spustil plin. Na izvozu iz ovinkov je bil hitrejši. Pri zaviranju sem bil močnejši od njega, a tveganje je pri tem zelo veliko," je povedal Márquez.

Márquez je letos zbral 10 uvrstitev na 11 dirkah. Doslej še ni bil slabši kot drugi, na računu pa ima šest zmag in štiri druga mesta.

 | Avtor: Epa Epa
Dodal je, da bi lahko tvegal več, vendar bi se mu to lahko maščevalo. Raje se je zadovoljil z 20 točkami in se še nekoliko približal šestemu naslovu svetovnega prvaka.

 "Poskusil sem, vendar nisem prestopil meje. Ne bomo počeli norosti. V zadnji krog sem vstopil prvi, tako da sem se poskušal braniti, ker napasti ne bi mogel. Imel sem možnosti za zmago, vendar se ni izšlo. Kljub težavam smo dirko končali ob Doviju, ker je odlična novica," je dejal svetovni prvak.

"To je bila lepa bitka, saj se medsebojno zelo spoštujeva. V zadnjem ovinku je prišlo tudi do dotika, a to je del dirkanja. Uživam v tem."

Marc Márquez

Dovizioso ni pričakoval, da se bo dvoboj z Márquezom vlekel do zadnjega ovinka. "To me je malo skrbelo. Med dirko nisem imel najboljšega občutka. Poskusil varčevati z gumami. Nisem načrtoval napada v zadnjem ovinku, saj niti ne ustreza mojemu stilu vožnje. Počasnejši sem bil od Marca, vendar sem imel boljši oprijem in lahko sem ostal z njim. Gre za eno največjih zmag v moji karieri, saj nismo bili najhitrejši, vendar smo zmagali s pomočjo strategije," je povedal Italijan.

marc marquez MotoGP Šport Rossi šokiran, tudi Márquez upa, da gre za izmišljotino

 | Avtor: Epa Epa

Namerno spuščanje plina?

Odzval se je tudi na očitke, da se je poigraval s svojim nasprotnikom in s tem poskušal zmotiti njegov ritem. Obtožb ni zanikal, je pa poudaril, da je šlo za premišljeno dejanje z zelo jasno izdelanim ciljem.

"Nisem se kaj prida igral s hitrostjo. Če bi lahko, bi dirko raje zaključil osamljen. Dvakrat sem to storil na ravnini. Ko imaš za seboj dirkača, še posebej to velja za Marca, lahko na ovinkih zavira pozneje, se pomika na notranjo stran in ima več nadzora nad točko zaviranja. Če ostaneva vzporedno, potem sem jaz tisti, ki nadzira zaviranje. Imel sem boljši oprijem, zato sem bil tudi hitrejši v zadnjem ovinku."

"Pri zaviranju je bil Marc hitrejši. Uspel mi je nori zadnji ovinek. Nisem bil pripravljen. Deveti zavoj sem odpeljal brezhibno in znašel sem se na notranji strani. Tudi če bi me odneslo daleč navzven, bi še vedno osvojil drugo mesto. Zelo sem srečen za Ducati, ker smo potrebovali to zmago," je dejal Dovizioso.

Dovizioso je pravi specialist za tesne obračune z Márquezom. Medsebojni izid v dvobojih je zdaj 6:1 v korist dirkača Ducatija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.